Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili, TBMM İdare Amiri İbrahim Özdiş, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a, cemaat ve tarikatların eğitimle ilişkilerini sordu.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi veren CHP’li Özdiş, son günlerde kendilerine ulaşan görüntü ve bilgilerin açıklığa kavuşturulmasını istedi. Özdiş önergesini gerekçelendirirken, “Geçtiğimiz hafta boyunca tarafıma gelen çeşitli video ve bilgilere göre ‘Kutlu Doğum Haftası’ adı altında ilkokul öğrencilerine soğuk havada birçok etkinlik yaptırılmış, dini propaganda yapılmıştır. Ayrıca gelen başka bilgilere göre bazı veliler çocuklarını haftada sadece 1 gün devlet okuluna göndermekte, haftanın geri kalan 4 gününde ise çeşitli cemaatlere ait okullarda eğitime gönderdiği iddia edilmektedir. Bu durumu bilen, göz yuman ve izin veren bazı okul müdürlerinin olması da ayrıca gelen vahim bilgiler arasındadır” dedi.
ÇOCUKLAR TESLİM Mİ EDİLİYOR?
Tarikat-cemaat ilişkisinin eğitime ne denli olumsuz etkiler yarattığının 15 Temmuz Darbe Girişimi ile çok net anlaşıldığını vurgulayan CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen, laik bilimsel eğitimden uzaklaşmanın tehlikelerini dile getirdi. Özdiş önergesinde Bakan Yılmaz’a şu soruları yöneltti;
  1. Geçtiğimiz haftalarda Adana başta olmak üzere Türkiye genelinde toplamda kaç ilk ve ortaöğretim okulunda kutlu doğum haftası etkinliği düzenlenmiştir? Böyle bir etkinliğin düzenlenmesi için Bakanlığınız veya il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin talimatı olmuş mudur?
  2. Söz konusu etkinliklerle ilgili Bakanlığınıza iletilen herhangi bir şikayet dilekçesi mevcut mudur?
  3. 1 gün devlet okulu 4 gün tarikat okulu iddialarında her mahallede birer cemaat evi olduğu da gelen bilgiler arasındadır. İçişleri Bakanlığı’nın kolluk kuvvetleri ve/veya Milli İstihbarat Teşkilatıyla beraber bu konuda herhangi bir inceleme yaptınız mı?
  4. 29 Ekim 2017 Cumhuriyet Bayramı’nda da çeşitli ilk ve ortaokullarda Cumhuriyet değerleriyle bağdaşmayan, anlamsız etkinliklerin yapıldığının bilgileri ve videoları halen hatırlanmaktadır. Bu konuda herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?
  5. Tarikat-cemaat etkisinin eğitime etkisi ve ne denli tehlikeli olduğu 15 Temmuz 2016’daki Darbe Girişimiyle daha iyi anlaşılmıştır. 2017 yılını bitirdiğimiz bu günlerde eğitimde tarikat ve cemaat etkisinin tehlikeli boyutta sürdüğüne şahit oluyoruz. Bu durumu önlemek için herhangi bir girişiminiz olmayacak mıdır?
  6. Laik, bilimsel ve eşit bir eğitim modeline geçmek için neyi bekliyorsunuz?