Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, 2013 yılı bütçe görüşmeleri kapsamında, Kalkınma Bakanlığı’nın bütçesiyle ilgili bir konuşma yaptı. Kalkınma Bakanlığı’na bağlı kurumlarla ilgili konuşan Özgümüş, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a, “Bakanlığınız baştan aşağı dökülüyor” diyerek konuşmasına başladı.

Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Anadolu Projesi ve Konya Ovası Projesi’nin toplam 225 milyon liralık bütçesi olduğunu ancak bu projelerde elle tutulur, kalkınmayı sağlayacak hiçbir faaliyetin olmadığını söyleyen Özgümüş, “Bu projelerin ne iş yaptığı belli değil. Zaten o bölgelerde aynı amaçlarla kurulmuş kalkınma ajansları var. Ancak ne yazık ki kalkınma ajanslarında da durum farklı değil.” dedi.

Kalkınma ajanslarına 2008 yılından bu yana toplam 1 milyar 700 milyon TL kaynak aktarıldığını söyleyen Özgümüş, “ Bugüne kadar yapılan çalışmaların ve harcanan paranın gerçek bir performans değerlendirmesi yapılırsa, yani ‘Türkiye ekonomisine katkısı ve yaratılan istihdam’ diye iki kriter koyulup, değerlendirme yapılırs sonuç sıfıra yakın çıkar.” dedi.

Kalkınma Ajanslarında başıboşluk, usulsüzlük ve kaynak israfı olduğunu, yararsız ve amaçsız yurtdışı gezilerinin yapıldığını ve bunun incelenmesi gerektiğini söyleyen Özgümüş, ayrca özelliği olan bazı personellere yasaya aykırı olarak kıdem tazminatı verildiğini Bakan Yılmaz’a bununla ilgili bir soru önergesi verdiklerini ve Bakandan gelen cevapta bu usulsüzlüğün gözler önüne serildiğini söyledi.
Özgümüş şöyle devam etti:

“5449 Sayılı Kalkınma Ajansları Yasası’nın 18’inci maddesinde, kamu personeli olup kalkınma ajanslarında görev yapan kişiler tekrar kurumlarına döndüğünde, bu personellere kıdem tazminatı ödenmeyeceği belirtiliyor.  Ancak, Çukurova Kalkınma Ajansı’ndan ayrılan bazı kamu personellerine kıdem tazminatı ödendiğini öğrendik  ve bununla ilgili Kalkınma Bakanlığı’na bir soru önergesi verdik.
Bakandan gelen cevapta, Çukurova Kalkınma Ajansı eski genel sekreterine ve bazı personellere, devletteki görevlerine geri döndüklerinde kıdem tazminatı ödendiği bilgisi var. Burada kesinlikle usulsüzlük ve yasaya aykırı bir durum sözkonusu. Ayrıca Bakanlıkça bu usulsüzlükle ilgili herhangi bir işlem yapılmamış.” dedi.

İŞLEM YAPILMAZSA ŞİKAYET EDECEĞİM

Konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin Bakanı’nın yasaya aykırı iş yaptığını vurgulayan Özgümüş, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a “Bu konuda diğer soru önergem hazır, yakın bir zamanda bu paraları alıp tekrar kalkınma ajanslarının kasasına koyarsanız tamam. Aksi takdirde, buradan açık açık söylüyorum, Cumhuriyet Başsavcılığı dâhil, Devlet Denetleme Kurulu dâhil, Maliye ve sigorta dâhil olmak üzere şikâyette bulunacağım. ” dedi.