Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, 24 Temmuz Basından Sansürün Kaldırılışı ile Lozan Barış Anlaşması’nın imzalanmasının yıldönümünde yazılı bir açıklama yaptı.

24 Temmuz 1908’de II. Meşrutiyet’in ilan edilmesi ve Kanun-i Esasi’nin yeniden yürürlüğe girmesinin ardından 1876’da ‘Sansür Kararnamesi’nin kaldırıldığını anımsatan Tümer, “İçinde bulunduğumuz şartlarda basın özgür ve hür iradesiyle hareket edemiyor olsa da tüm basın camiasının bu önemli gününde yanında ve destekçileri olduğumun bilinmesini isterim. Basın özgürlüğüne, basın çalışanlarının sosyal ve ekonomik koşullarının düzeltilmesi gereğine inanan bir partinin mensubu olarak basından gerçek anlamda sansürün kaldırıldığı günlerde beraber olmayı temenni ediyorum. Tüm dünyada demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan basın özgürlüğünün önüne set çekilmeye çalışılan, siyasi irade eliyle ‘yandaş, havuz, bir kısım ya da karşıt’ medya gruplaşmasının yaratıldığı ortamlardan bir an önce uzaklaşılmasını diliyorum. Halkın haber alma hakkına istinaden görevlerini tüm zorluklara rağmen yerine getirmeye çalışan medya mensuplarının, fikri platformların, düşünce ve yazın insanlarının özgür paylaşımlarda bulunabileceği, hapse mahkum olma korkusu yaşamadan Atatürk’ün gösterdiği ileri medeniyetler seviyesine ulaşılması için mücadelemizden taviz vermeyeceğiz” dedi.

LOZAN’IN ÖNEMİNİ VURGULADI

24 Temmuz 1923’de Atatürk önderliğindeki Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin İsmet İnönü’nün katılımıyla Lozan’da imzaladığı ‘Lozan Barış Anlaşması’nın da Türkiye için bir kazanım olduğuna işaret eden Zülfikar İnönü Tümer, ülkeyi karanlığa sürüklemeye, itilaf devletlerine mahkum etmeye çalışan bir zihniyete izin verilmediğini, Lozan sayesinde ülke üzerinde oynanan başta kapitülasyonlar olmak üzere birçok oyunun bozulduğunu vurguladı.

Savaşlardan, yağmalardan, ayak oyunlarından harap ve bitap düşmüş ancak hiçbir yılgınlığa meydan vermeden ülkesinin bağımsızlığını ve Misak-ı Milli sınırlarını koruyan bir ecdadın torunları olarak ülkenin bölünmez bütünlüğünü sonuna kadar koruyacaklarını ifade eden Tümer, “Bizleri bugünlere taşıyan Atatürk, İsmet İnönü ve mücadele arkadaşlarını saygı ve minnet duygularımla anıyorum. Günümüzde ülkemizi yine eski günlerdeki gibi karanlığa mahkum etmek isteyenlerin karşısında ve dimdik duracağımızı hatırlatır, tüm vatandaşlarımızı birlik ve beraberlik ruhuyla ülkesinin çıkarlarına göre hareket etmeye davet ederim” diye konuştu.

Tümer, 24 Temmuz 2015 Cuma günü İstanbul Heybeliada’da İnönü Vakfı’nın düzenleyeceği Lozan Anlaşması’nın yıldönümü kutlamasına katılacak.