"MECLİS ARAŞTIRMASI İSTİYORUZ"

'Beyaz altın' olarak adlandırılan pamuğun 30'dan fazla işkolunun temel hammaddesi olduğuna dikkat çeken Ayhan Barut, "Bu kadar önemli bir ürünün üretilmesinde, sanayi ve pazar bulunmasında ve ihracatında büyük sorunlar yaşanmaktadır. Ayrıca, her geçen gün pamukta dışa bağımlılığımız artmaktadır. Ülkemizde üretimi arttırmak için pamuk üretimi ve üreticilerinin desteklenmesi gerekmektedir. Pamuk için uygulanan politikaların değerlendirilmesi, üretim maliyetlerinin incelenmesi, yıllar itibarıyla pamuk için verilen fiyatların neden düşük tutulduğunun ve pamuk destekleme bedellerinde neden indirime gidildiğinin araştırılması, üreticisinden sanayicisine pamukta yaşanan sorun ve sıkıntıların tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması ve çözüm üretilmesi amacıyla Meclis Araştırması istiyoruz" dedi.

PAMUK ÜRETİCİSİNİN TALEPLERİNİ SIRALADI

Adana başta olmak üzere Çukurova Bölgesi, Antalya, Hatay, Ege ve Güneydoğu illeri için pamuğun anlamının çok daha büyük olduğuna vurgu yapan Ayhan Barut, şöyle devam etti:
"Pamuk ülkemiz ekonomisi açısından önemli bir katma değer ve istihdam yaratan üründür. Pamuk üreticileri tarım sektöründeki diğer üreticiler gibi AKP'li yöneticiler tarafından uygulanan yanlış politikalar nedeniyle büyük bir mağduriyet ve zarar yaşamaktadır. Ülkemizde tarımsal üretimin her kademesinde, mazottan gübreye, zirai ilaçtan tohuma, sulamadan elektriğe, üretim maliyetleri yüzde 200'lere varan oranda artış gösterirken, pamukta bu yılın fiyatı geçen yılın fiyatının da altına düşmüştür. Geçen yıl 4.5 liradan başlayan pamuk fiyatları hasadın başında kilogramı 3 lira seviyesinde seyretmektedir. Tarımda net ithalatçı haline getirilen ülkemiz ne yazık ki pamukta da dışa bağımlı bir hale getirilmiştir. Tekstil sektörü başta olmak üzere 30'dan fazla işkolunun ana hammaddesi olan, stratejik önemdeki pamukta geçen sezon yaklaşık 1 milyon tonluk üretim yapılmıştı.  Türkiye’nin yıllık pamuk ihtiyacı yaklaşık 1.5 milyon ton olduğu için aradaki fark ithalatla kapatılmaktadır. Bunun için de 1 milyar 150 milyon dolar yurtdışı üreticilere para ödendi. Pamuk dünya borsalarında işlem gören bir ürün. Bu gerçekten hareketle neden fiyatlar açıklanmıyor, neden çiftçimiz piyasanın insafına kurban ediliyor? Pamukta derhal üreticiyi gözeten ve pamuğun hak ettiği fiyat açıklanmalı, destekleme primi en az kilogram başına 1.5 lira olarak belirlenmelidir. Ayrıca pamukta 600-650 kilogram olan dönüm başına destekleme miktarını 500 kilograma düşüren uygulamadan derhal vaz geçilmelidir."

"DESTEKLEME PRİMİ EN AZ 1.5 LİRA OLMALI"

Tarihin en büyük siyasi ve ekonomik krizini yaşayan Türkiye'de tohumdan gübreye, zirai ilaçtan mazota kadar tüm girdi maliyetlerinin fahiş oranda arttığına dikkat çeken Barut, şunları kaydetti:
"Buna rağmen ürünler para etmemiş, her geçen yıl bir önceki yılı aratır hale gelmiştir. Üretici perişan olmuş, üretim bitme noktasına varmıştır. Unutulmaması gereken temel gerçek çiftçi üretmeyince, ülke kıtlık ve yokluk içinde uçuruma sürüklenir. Onun için acilen tarımsal üretim maliyetleri düşürülmeli ve pamukta prim miktarları her dönem üretim maliyetlerindeki artış ve enflasyon oranlarına göre yükseltilmelidir. Piyasa gerçeklerini gözeterek pamuk destekleme priminin en az 1.5 lira olması sağlanmalıdır. Hasat döneminde ithalata izin verilmemesi, tohum, gübre, mazot gibi maliyetler altında üreticinin ezilmemesi ve teşvik edici ek prim destekleri verilmelidir. Tüm bu gerçekler ışığında pamuk için uygulanan politikaların değerlendirilmesi, üretim maliyetlerinin incelenmesi, yıllar itibarıyla pamuk için verilen fiyatların neden düşük tutulduğunun ve pamuk destekleme bedellerinde neden indirime gidildiğinin araştırılması, üreticisinden sanayicisine pamukta yaşanan sorun ve sıkıntıların tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması ve çözüm üretilmesi amacıyla Meclis Araştırması talep ediyoruz. Meclis  acilen harekete geçmeli ve pamukta yaşanan tüm sorunlar için önlem alınmalı ve çözüm üretilmelidir."