Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, hasadı devam eden pamuk ürününde destekleme priminin açıklanmaması nedeniyle üreticinin kara kara düşündüğünü vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin aylardan bu yana devam eden çağrılara kayıtsız kaldığına dikkat çeken Dr. Şevkin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sundu.

Pamuğun tüm dünyada ve Türkiye için de stratejik öneme sahip bir ürün olduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, “Diğer dünya ülkeleri pamuk üreticisine önemli destekler ve prim ödemeleri gerçekleştirirken ülkemizde geçmiş yıllara oranla ekim alanları daralan ve ‘beyaz altın’ olarak bilinen pamuk üreticisi prim desteğinin açıklanmaması nedeniyle büyük bir hüsran yaşamaktadır” dedi.

CHP’li Şevkin, Bakan Pakdemirli’nin şu sorulara yanıt vermesini istedi:

1-     Hasadı devam eden pamuk primlerinde gerekli düzenlemeler ne zaman yapılacaktır?

2-     Pamuk üretiminin artması için ziraat mühendisleri odası, ziraat odaları, kooperatif temsilcileri ve üreticilerin yanı sıra üniversiteler ve ilgili kuruluşlarla bakanlığınız arasında yakın zamanda herhangi bir toplantı gerçekleştirilmiş midir? Gerçekleştirilmiş ise sonuçları nelerdir?

3-     Üreticiler, maliyeti de göz önüne alarak kilogram başına en az 1.5 liralık prim desteği beklemektedir. Bakanlığınızın pamuk ürününde maliyet analizi ve sonrasında ödenecek prim desteği konusunda bir çalışması mevcut mudur? Mevcutsa kamuoyuna açıklamayı düşünüyor musunuz?

4-     Tekstil, konfeksiyon, yağ, biyodizel, ham madde ve yem sektöründe kullanılan pamuk ekim alanlarının son 16 yılda büyük daralma yaşadığı doğru mudur? Doğru ise yıllara göre daralma oranları nasıl gerçekleşmiştir?

5-     2019 yılında ekimi gerçekleşen pamuk ürününde Türkiye’nin hangi bölgelerinde ne kadarlık bir hasat gerçekleştireceği öngörülmektedir?