ESNAF PANDEMİNİN BEDELİNİ ÖDEMEYE DEVAM EDİYOR

Orhan Sümer, “Pandemi sürecini çok ağır geçiren esnaflarımızın zorlu mücadelesi devam ediyor. Normalleşme süreci başladı ancak esnafın ihtiyacı olan destekler verilmiyor. Belirli kısıtlamalar halen sürerken esnafın borcu her geçen gün katlanıyor. Borçlar için yapılandırmalar bazı Kamu Bankalarında karşılık bulurken diğer kamu bankaları borçları ertelemiyor. Borç kıskacında sıkışmış durumda olan esnaf en azından vergilerden muaf tutulmak istiyor” Dedi.

KREDİLER ÖDENEMİYOR

Orhan Sümer, “Pandeminin şartları iyice ağırlaşınca iktidar sanki destekmiş gibi göstererek esnafa kredi verdi. Aslında milleti yine borçlandırdı. Alınan  krediler ne yazık ki ödeme tarihleri gelmiş olmasına rağmen ödenemiyor. Çünkü altı ay ertelemeli verilen kredileri ödeyecek şekilde kazanç sağlanamadı. Defalarca esnaflarımıza kredi değil karşılıksız destek gerekli demiştik ancak iktidar gözmezden geldi. Şimdi yüz binlerce esnafımız verilen bu krediler yüzünden icralık durumda” Dedi.

İCRALAR ESNAFA NEFES ALDIRMIYOR

Orhan Sümer, “Ekonominin çarkları esnaf iş yapıyorsa dönüyor demektir. Esnaf hem iş yapamadığı gibi hem de icralar yüzünden nefes alamıyor. Hesapları blokeli durumda olan esnaflarımız ödeme ve hammadde alırken büyük sıkıntı yaşıyor. Bir çok esnafımızın hesaplarında e –bloke durumu mevcut. Parasıyla malzeme alıp daha sonra onunla iş yapabilecek durumda olan vatandaşlarımız hesaplardaki e-bloke durumundan ötürü kıpırdayamaz duruma gelmiştir. İktidarın ekonomin temel direği olan esnaflarımızın borç yüküne yapılandırma getirmesi şarttır” Dedi.