CHP Parti Meclisi Üyesi ve Gençlik Kolları MYK üyesi Gökçe Pişkin, Yeni Anayasa yapma sürecinde, Siyasi Gençlik Örgütleri'nin anayasal güvence altına alınmasını ve gençlik siyasetinin önünün açılmasını istedi.

12 Eylül Darbesinin ürünü mevcut Siyasi Partiler Kanunu’nun kadın ve gençlik örgütlerini bir yan kol olarak gördüğüne dikkat çeken CHP PM Üyesi Gökçe Pişkin, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

19 MİLYON GENÇ UNUTULMAMALI

"Toplumun ortak ihtiyacı olduğu düşünülen ve bu amaçla yapılan yeni anayasa çalışmalarında 19 milyon genç yurttaşımızın siyasetten tanınabilmesi ve bugünün ortakları olabilmesi için gençlik örgütlenmeleri adına mutlaka anayasal güvencenin temin edilmesi gereklidir.

Siyasal katılımın önünün kesilip, toplumun siyasetten koparılmasının yöntemi olan 12 Eylül Darbesinin ürünü mevcut Siyasi Partiler Kanunu’nu kadın ve gençlik örgütlerini bir yan kol olarak görmektedir.  Hâlbuki demokratik devletler de siyasi partilerin ana kademesi gibi gençlik örgütleri de birçok anlamda özerkliğe sahiptir.  Bugün Avrupa’da birçok siyasetçinin partilerinin gençlik örgütlerinden yetişmesi ülkelerin yasalarınca ve anayasalarınca tanınan özgürlük ortamının sonucudur.

GENÇLERE SİYASAL ÖRGÜTLENME HAKKI

Gençlik örgütleri başta mali özerkliğe sahip olabilmeli, siyasal örgütlenme hakları kapsamlı bir şekilde tanınmalı, partilerinin genel seçimlerde aldıkları oy oranına paralel gerçekleşen hazine desteğini alabilmeli, partilerinin ana kademesine paralel bir biçimde tüzük sahibi olabilmeli, kurullarını oluştururken yapacakları seçimleri Yüksek Seçim Kurulu denetiminde yapabilmelilerdir. Milyonlarca gencin gelecek konusunda söz sahibi olabileceği bir Türkiye istiyorsak, siyasal katılımın demokratikleşmesi ve gençlerin anayasal güvence altına alınması gerekmektedir. Gençler mevcut anayasada potansiyel bir tehlike olarak bahsedilirken, yeni anayasanın gençleri bu ülkenin söz sahipleri olarak belirtmesi ve gençlik siyasetinin anayasal güvence altına alınması gerekir."