Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Türkiye’deki üniversitelerde çalışan araştırma görevlilerinin çıkmaza sürüklendiğini bildirdi. Tümer, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile araştırma görevlilerinin kadro haklarının ellerinden alındığını, geçici statüyle çalıştırılmaya başlandığını vurguladı.

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında atanan araştırma görevlilerinin 33/a olan daimi statü kadrolarının 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yıllık sözleşmeli istihdam biçimi 50/d olan geçici statüye alındığını, eski statülerine tekrar atama hakkının da üniversitelere bırakıldığını bildiren Tümer, “Bu durum çok sayıda öğretim görevlisinin mağduriyet yaşamasına neden olmuştu. Bunun üzerine yeni bir çalışmayla birçok üniversite kadroları iade edilmeye başlanmış ancak geçtiğimiz aylarda çıkan yasaya göre, 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle daimi statü kadrosuna geçişler sistem değişikliği nedeniyle durduruldu” dedi.

“BİNLERCE GENÇ İŞSİZ KALACAK!

Öğretim üyelerinin daimi kadroya geçmesi için sağlanan sürenin Aralık ayı sonunda dolacağını kaydeden Tümer, üniversite rektörlerine çağrıda bulunarak akademisyenlerin mağduriyetinin giderilmesini istedi.

Araştırma görevlilerinin yeniden kadroya alınmasının rektörlere bırakıldığını dile getiren Tümer,  “Bu zamana kadar birçok üniversite, öğretim üyelerine kazanılmış haklarını geri verdi ancak bazı üniversiteler hala atama yapmadı. Başta Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü olmak üzere en verimli çağlarında akademik ve iş hayatları sona erecek olan araştırma görevlilerini bu sıkıntıdan kurtarmalıdır. Devletine güvenen ve hiç kimsenin sırtına yaslanmadan akademisyen olan binlerce gencimiz ay sonuna kadar kadro alamazlarsa büyük bir mağduriyet yaşayacak. Araştırma görevlilerinin kazanılmış haklarının iadesi için çok az bir süre kaldı. Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) kadro iadesini inisiyatiflerine bıraktığı üniversiteler araştırma görevlilerinin haklarını bir an önce iade etmelidir” diye konuştu.

REKTÖRLERE ÇAĞRI

YÖK’ün kadro iadelerinin yapılabileceğini, sistem değişikliğinin 2018 itibari ile başlayacağını üniversitelere bildirdiğini dile getiren Tümer, “Maalesef bazı üniversitelerimiz, hak etmiş ve atanmış nitelikli akademisyenleri işsizlikle karşı karşıya bırakmak üzeredir. Araştırma görevlileri kadroya alınmalı, doçentlik yolunun engellenmek yerine açılması gerekmekte, doktoralı gençler havuz sistemine alınarak kendi üniversitelerinde kadro olmadığında başka üniversiteye gidebilmelidir. Rektörlerimizi hassasiyete davet ediyor, akademisyenlerin işsiz kalmalarını önleyecek tedbirleri zaman kaybetmeden hayata geçirmelidir” dedi.

CHP’li Tümer, son karar aşamasındaki rektörlerin ÖYP konusunda hakkaniyet, vicdan ve insani olarak ve kendilerini veya çocuklarını bu genç akademisyenlerin yerine koyarak empati yaparak bir kez daha düşünmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.