Adana Büyükşehir Belediyesi’nin dün yapılan oturumunda tarihi bir gün yaşandı. Başkan Aytaç Durak, petrol istasyonu yeri ile ilgili olarak arsa sahipleri adına aracılık eden bin komisyoncu bayan ile meclis üyeleri arasında geçtiğini iddia ettiği ‘rüşvetin konuşması’ niteliğindeki kaseti dinleterek şok etkisi yaratan bir olayın tarihe geçmesine neden oldu.

RÜŞVETİN BELGESİ GİBİ SUNUM!
Başkan Aytaç Durak, meclis toplantısı başlamadan önce bazı belediye meclis üyelerinin bir gün önce mecliste alevlenmesinin sebebi olarak elinde bir konuşma kasetinin bulunduğunu ve bu kasetin toplam 47 dakika olup bunun 4 dakikalık kısmını burada dinleteceğini belirtti. Kaseti dinleten Durak, konuşmanın çözümünü de okuyarak ortada 260 bin dolar olarak konuşulan paranın varlığını belirterek ‘hediye paketi gibi resepsiyona bırakırız. Alırsınız’ ifadeleri ile son bulan bu konuşmayı belediye meclis üyelerinin yaptığını belirtti.

ÖZER: PİS İŞLERİNİZİ ÖRTMEK İSTİYORSUNUZ
Başkan Aytaç Durak’ın kaseti dinletmesinden sonra CHP’li Bekir Sıtkı Özer sert tepki göstererek kasetle ilgili konuşmak istediğini söyledi. Kürsüye gelen Özer, kendisinin pisliğe bulaştırılmak istendiğini, bu kasetten meclis üyelerinin hemen hemen hepsinin haberinin olduğunu söyledi ve ekledi. “O kaseti ben de dinledim. O olay gerçekleşmedi. Para alınmadı. Petrol istasyonu yeri ile ilgili konuydu bu. Siz de biliyorsunuz ki o kaseti size getirenlerin Bekir Sıtkı Özer satın alınamayacak kadar namusludur dediklerini. Kendi yaptığınız pis işleri örtbas etmek için bugün bunları ortaya atıyorsunuz’

HAKÖVER: SUÇ İŞLEDİNİZ
Başkan Aytaç Durak Bekir Sıtkı Özer’in konuşmasından sonra AKP’li Hayri Haköver’e söz verdi. Eski hakim ve halen avukat olarak görev yapan AKP’li Haköver, böyle bir kaseti açıklamaya Başkan Durak’ın yetkisinin olmadığını, hakim kararı olmadan bunu ulu orta dinletemeyeceğini, yasal olarak suç işlediğini belirterek ‘o zaman kimseyi töhmet altında bırakmayın. İsim açıklayın. Bu yetkiniz de yok. Nasıl olurda savcılığa intikal ettirdiğinizi söylediğiniz bu konuşmayı burada ifşa edersiniz. İsim vermiyorsunuz ve tüm belediye meclis üyelerini töhmet altında bırakıyorsunuz. Sizin bu davranışınızı da kınıyorum’ dedi.

TUNCEL: RÜŞVET VERMEDİNİZ Mİ?
MHP’li Mustafa Tuncel ise kasetteki konuşmaya dayanak olarak gösterilen yerin benzin istasyonu yeri olduğunu, bu konuda Başkan Aytaç Durak’ın ilgili petrol yerinin yolunu değiştirmek koşulu ile konuyu meclise getirmek istediğinin altını çizip ‘Kriter koymuşsunuz ortaya. Kriterlere uyduğu halde istediğinizi gündeme alıyorsunuz, istemediğinizi almıyorsunuz. Hiç rüşvet vermediniz mi? İsterseniz bir açıklayın’ dedi. Başkan Aytaç Durak ise rüşvet vermediğini ancak haraç verdiğini kabul etti.

Başkan Aytaç Durak, askerlik çağının geldiğinde kendisinin bakaya durumundan asker kaçacağı durumunda olması nedeniyle mevcutlu olarak askere alınmak istediğini ve bunu önlemek için de İstanbul’da hatırlı bir avukat vasıtasıyla 70 yaşında MORDO isimli bir Ermeni ile tanışarak ona bin lira verip Beşiktaş Askerlik Şubesi marifeti ile bir sonraki celp dönemine kadar askerliğini durdurduğunu ve bu gibi haraç verdiği olayların olduğunu kabul etti.

DOĞRU: MECLİSİ GÜÇSÜZ BIRAKMAK İSTİYORSUNUZ
AKP’li Abdullah Doğru ise mecliste yaşanan olaylardan duyduğu üzüntüyü dile getirip ‘evime gittiğimde ben eşime ve çocuklarıma bu kasetin içinde benim olmadığımı nasıl ispat edeceğim?’ sorusunu yöneltti. Doğru, Başkan Aytaç Durak’ın tüm belediye meclis üyelerini terbiye etme gibi eğilim içine girdiğini belirterek ‘Bu meclis önceki meclislere benzemiyor. Başkan Durak, meclisin güçsüz kalmasını istiyor ki kendisi rahat etsin. Bütün hazırlığı bunun içindir. Bu tavrınızı kınıyorum. Kendinizin sattığı bir arsayı komisyonlara getirip yoğunluğunu artırmak istemenizi de açıklayın’ dedi.

DURAK’TAN ARSA SATIŞI SAVUNMASI
Başkan Aytaç Durak ise bahse konu arsayı kendisinin sattığının doğru olduğunu ama arsayı satar iken yoğunluğunu artırmak gibi bir talebi anlaşmadıklarını ve arsa sahiplerinin yeni bir teklif ile konuyu getirdiklerini söyleyerek adeta manevra yaptı. Meclis üyeleri ise ‘aynı yerle ilgili yanlışlık varmış gibi farklı olay sergilemek doğru değil. Madem öyle bunu başından söyleyebilirdiniz’ diye itiraz ettiler. Başkan Aytaç Durak, sattığı arsanın yoğunluğunun 0,40 olduğunu ve yeni alıcılarının buraya özel dershane yaptırmak isteyerek yoğunluğunu 1,60’a çıkarmak istediklerini belirtti. Kendisinin de buna karşı olduğunu ve konuyu duyduğunda Oktay Karakuş’a da bilgi verdiğini söyledi.

Daha sonra gündem maddelerine geçildi ve tüm gündem maddeleri ilgili komisyonlara sevk edildi.