“Enerji Bakanlığı, kalıcı saat uygulamasında lafı dolandırıyor!”

CHP’li Dr. Şevkin’in konuyla ilgili meclise sunduğu soru önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından üye ülkelere 28 Mart 2021’den itibaren tek saat uygulamasına geçilmesi yönünde tavsiye kararı iletildiğini, üye devletlerin bu yönde kararlarını kendilerinin alacağını kaydetti.
Bakan Dönmez’in ayrıca “AB içerisinde de yaz saati uygulamasının insanların biyoritmini bozduğu ve zaman kargaşasına neden olduğu yönünde değerlendirmeler yapılmaktadır” dediğini ancak hangi AB ülkesinin tek saat uygulamasına geçtiğini, enerjiden ne kadar tasarruf ettiğine dair bir açıklama yapmadığına işaret eden Dr. Şevkin, “Bakanlık, her zamanki gibi lafı dolandırıyor” dedi.

“MÜHENDİSLERİN VE BİLİM İNSANLARININ İTİRAZI VAR”

Bakan Dönmez’in aynı yanıtta, “Nüfusun büyük bölümünün gün ışığından daha uzun süre faydalanmasına ve enerji verimliliğine kayda değer katkı sağladığı, saat değişimlerinin getirdiği kaygı, stres, depresyon gibi olumsuzlukların sabit saat uygulamasında daha az yaşanacağı ortaya konulmuş ve bu bilimsel analiz sonuçları doğrultusunda sabit saat uygulaması hayata geçirilmiştir. Uygulamanın başlamasından bu yana elde edilen tasarruf yaklaşık 6.82 milyar kWh olup bu tasarrufun parasal karşılığı tek zamanlı tarifeye göre 3,97 milyar TL, üç zamanlı tarifeye göre ise 5,94 milyar TL’dir” açıklamasında bulunmasını da değerlendiren Dr. Şevkin, “kalıcı yaz saati” uygulamasına karşı çıkan mühendislerin ve bilim insanlarının itirazlarını hatırlattı.

“VATANDAŞ NE İÇİN DEPRESYONA GİRİYOR?”

2016 yılı sonunda geçilen “kalıcı yaz saati” uygulamasının elektrik tüketimini artırdığına dikkat çeken ve uygulamanın toplumun hiç bir kesiminden destek bulmadığını ifade eden Dr. Şevkin, “Sayın Bakanın lafı dolandırmasına gerek yok. Türkiye, 6 yıldan bu yana enerjide büyük kayıp yaşıyor. Ayrıca vatandaşlarımız saat değişimi ile değil hükümetin enerjideki yanlış politikaları ve beraberinde gelen önü alınamayan zamlar nedeniyle biyoritm bozukluğu, kaygı, stres yaşıyor, depresyona giriyor” diye konuştu.

“NASIL TASARRUF EDİLMİŞ?”

Bakanlığın kalıcı yaz saati uygulamasında sürekli olarak İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) raporunu ileri sürdüğünü ancak bu raporu tam olarak açıklamadığını kaydeden Dr. Şevkin, “Bakanlık; sabit saat uygulaması ile elde ettiğini ileri sürdüğü enerji tasarrufuna ait raporu da kamuoyuna açıklamalıdır. Sabit saat uygulamasından elde ettiklerini  ifade ettikleri tek zamanlı ve üç zamanlı abone sayısı, yıllık tüketim miktarları ve bunların parasal karşılığında tasarruf edilen miktara ait raporu açıklasınlar. Nüfus ve enerji tüketiminin açık ara ağırlıklı olduğu batı bölgesi istatistikleri ortada iken Doğu Anadolu’nun da doğusundan geçen yaz saati dilimi ile tasarruf nasıl elde edilmiş açıklasınlar” diye konuştu.

“TASARRUF, GERÇEKÇİ DEĞİL”

CHP’li Dr. Şevkin, Bakan Dönmez’in klasik söylemlerle ‘tasarruf ettik’ ifadelerinin gerçekçi olmadığını özellikle yurdun batı bölgelerinin gece karanlığında bırakıldığını, enerji talebinin henüz güneşin ışımadığı saatlere çekilmesine yol açan uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. Dr. Şevkin, “Enerji maliyetleri artmışken ve vatandaşa yüklü faturalar dayatılırken, derinleşen bir ekonomik kriz varken, zaten yüksek olan konut faturalarının üzerindeki bu gereksiz yük kaldırılmalıdır” diye konuştu.