Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) Türkiye’ye uzanan sağlıkta rüşvet skandalını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) genel kurulunda dile getirdi.


1.3 MİLYON DOLARI KİM YA DA KİMLER ALDI?

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın da suç duyurusunda bulunduğu olayla ilgili konuşan Dr. Şevkin,  ABD’nin Alexion isimli ilaç şirketinin ABD’de Rüşvetin Önlenmesi Kanunu (FCPA) uyarınca 21 milyon dolar para cezasına çarptırıldığının basına yansıdığını ve belgelerde şirketin Türkiye şubesinin 2010-2015 yılları arasında ‘Türkiye Sağlık Bakanlığı’ yetkililerine 1.3 milyon dolar değerinde rüşvet verdiğinin belirtildiğini kaydetti.


HÜKÜMET VE BAKANLIKTAN SES YOK!

Belgelere göre, ABD’li ilaç şirketinin Sağlık Bakanlığı’nın ilgili komisyonlarındaki temsilcilerine, rüşvet olarak nakit para, hediye ve tatil gibi biçimlerde rüşvet dağıttığının savunulduğunu ifade eden Dr. Şevkin, “Tüm bunlar bilinmesine rağmen ülkemizde bu olayın gerek hükümet gerekse bakanlık nezdinde hiçbir yansıması olmamıştır” diye konuştu.


OLAY BASİT DEĞİL!

Olayın basite indirgenemeyeceğini vurgulayan Dr. Şevkin, şunları söyledi:

“Ortada halk sağlığını yakından ilgilendiren gerek sağlık gerekse rüşvet skandalı boylu boyunca yatmaktadır. Şu anki Sağlık Bakanlığı görevinde işini hakkıyla yaptığı anlarda takdir edilen sayın Fahrettin Koca oturuyor. Sayın hükümet yetkilileri ve sayın Bakan acaba bu skandallar zincirini araştırmayı düşünüyor mu? Halkımız, Türkiye’yi uluslar arası boyutta da küçük düşüren ve skandallara alet edenlerin ortaya çıkarılmasını bekliyor.”