Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’yi yasa boğan orman yangınlarının hükümetin beceriksizliği nedeniyle felakete dönüştüğünü belirtti.  AK Parti hükümetlerinin orman yangınlarıyla mücadelede tutarsız bir tavır sergilediğini kaydeden Dr. Şevkin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sundu.

Yangınla mücadelede havadan müdahalenin öneminin bilindiğini ancak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yangın söndürme uçağı ve yangın söndürme helikopteri satın almak yerine kiralama yöntemine gittiğini vurgulayan Dr. Şevkin, “AKP hükümetleri 16 yılda 20 yangın söndürme helikopter ihalesini bile gerçekleştiremedi” dedi.

2010 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı görevini yürüten Veysel Eroğlu’nun 23. Dönem CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel’in sunduğu sözlü soru önergesine verdiği yanıtta yangın söndürme uçağıyla herhangi bir işlerinin olmadığını itiraf ettiğini vurgulayan Dr. Şevkin, 2005 yılında AKP’nin gündemine giren yangın söndürme helikopterleri ihalesinin de aradan geçen 16 yıla rağmen gerçekleştirilemediğini dile getirdi.

Eroğlu’nun Güvel’in önergesine verdiği yanıtta “Uçak satın alınması planlanmamaktadır. Yangın söndürme için yirmi adet helikopter alınması çalışmaları 2005 yılından beri Savunma Sanayii Müsteşarlığı bünyesinde devam etmekte olup ihalenin Haziran 2010 tarihinde neticelendirilmesi konusu Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin gündemine alınmıştır” ifadelerini kullandığını hatırlatan Dr. Şevkin, “Ancak geçen bu süre zarfında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın envanterinde yangın söndürme uçağı veya yangın söndürme helikopteri bulunmadığı açıklanmıştır” diye konuştu.

28 Temmuz 2021’de başlayan orman yangınlarının Türkiye’nin 112 ayrı noktasına sıçradığını, maalesef 8 vatandaşın şehit olduğunu, binlerce dönüm ormanlık alanın kül olduğunu kaydeden Dr. Şevkin, “Yanı sıra orman köyleri, mahalleler ve yerleşim yerlerinde tamamen yanan evler ile canlarını yitiren hayvanların sayısı ve türü ile yanan tarım alanları, seraların miktarı net olarak bilinmemektedir” diye konuştu.

Sorumluluk alanındaki orman yangınlarıyla mücadelede tam bir beceriksizlik örneği sergileyen Pakdemirli’nin suçu belediyelere atma çabasını da çaresizlik olarak değerlendiren CHP’li Dr. Şevkin, Bakan Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle şu soruları sordu:

1-    2002-2021 yılları arasında ve yıllar itibariyle ülkemizde kaç orman yangını meydana gelmiş, bu orman yangınlarında kaç hektar ormanlık alan yanmıştır? Söz konusu yanan ormanlık alanların ne kadarı tekrar ağaçlandırılmıştır?

2-    Anılan yıllar itibariyle Orman İdaresi çıkan yangınları söndürmek maksadıyla ne kadar bedelle kaç yangın söndürme uçağı ve yangın söndürme helikopteri satın almıştır?

3-    2010 yılında Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun verdiği bilgiye göre, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın yapmayı planladığı 20 adet yangın söndürme helikopteri ihalesi gerçekleşmiş midir? Gerçekleşmişse sonucu ne olmuştur? Gerçekleşmemişse nedenleri nelerdir?

4-    AK Parti hükümetlerinin 2005 yılından bu yana gündeminde olduğu bilinen 20 adet yangın söndürme helikopteri satın alma ihalesi gerçekleşecek midir?

5-    Aynı yıllar itibariyle hangi ülkelerden, kamu kurumlarından, firma ve şahıslardan ne kadar bedelle kaç yangın söndürme uçağı ve yangın söndürme helikopteri kiralanmıştır?

6-    Kiralanan yangın söndürme uçağı ve yangın söndürme helikopterlerine anılan yıllar itibariyle kaç lira ödenmiştir?

7-    Bakanlığınızca bu yıl ve önümüzdeki yıllarda ülkemizdeki orman varlığının yangınlardan korunması için keşif ve söndürme amaçlı uçak ve helikopter satın alınması planlanmakta mıdır?