Toplantıda, TBMM’de Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi olarak milletvekili arkadaşlarıyla yaptığı çalışma ve grup adına gerçekleştirdiği konuşmalarla kanundaki değişikliklere olan katkısı plaketle ödüllendiren CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, ATO ve Maden Mühendisleri Odası Adana Şubesi’ne teşekkür etti. Toplantıya konuşmacı olarak katılan Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Topaloğlu’na da plaket sunuldu.
ŞEVKİN: MADENCİLİK GELİŞİRSE KALKINMANIN ÖNCÜSÜ OLUR
Ticaret Odası ve Maden Mühendisleri Odası Adana Şubesi’ne teşekkür eden Dr. Müzeyyen Şevkin, madenlerin yerine konulamayan doğal servetler olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı. Dr. Şevkin, “Üretilmesi, metale dönüştürülmesi, metalin ülkemiz sanayisinde kullanılır hale getirilmesi madenlerimizden en yüksek seviyede fayda sağlanması için zorunludur.  Kalkınmak isteyen bir ülkenin  madencilik politikası da bu yönde  olmalıdır. Ülkemiz madenleri üretilip hammadde  olarak elimizden kayıp gitmektedir. Yıllardan bu yana her hükümetin  ülke madenlerimizin uç ürünlere dönüştürülme masalının artık gerçeğe dönüştürülmesi zamanı çoktan geldi de geçmektedir. Artık ülkemizde  sözle değil  gerçekten milli madencilik politikası  hazırlama zamanı gelmiş geçmektedir” diye konuştu. Dr. Şevkin, madencilik sektörünün geliştirilmesi ve ferrokrom tesisinin bölgeye kazandırılması durumunda önemli bir ekonomik atak geliştirileceğine işaret etti.
MEHMET YILMAZ NE DEDİ?
Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Yılmaz da ilk maden kanununun 1985 yılında çıktığını, bugüne kadar 20 kez değiştirilen kanunun artık dikiş tutmaz bir hale geldiğini söyledi. Kanun hazırlanırken paydaşlara sorulmadan hazırlandığı için gerekli düzenlemelerin ancak günü kurtamaya yönelik olduğunu kaydeden Yılmaz, “Oysa Meslek odalarına.üniversitelere,madencilik dernekleri kısaca paydaşlara sorularak geniş kapsamlı yapılsa sektörün ihtiyacını karşılayacak bir maden kanunu oluşur. Çıkarılan kanunlar özelikle son kanun idari para cezası kanunu gibi olmuş, üretime yönelik, izinlerin kolaylaştırılması adına bir şey yok. İsterdim ki bu son kanun değişikliği olsun ama görünen o ki Kanun yapıcılar sektörü, paydaşları dinlemediği sürece daha çok kanun değişikliği göreceğiz. Kanunun odamız görüşleri hazırlanmasında desteklerini esirgemeyen mevzuat komisyonu üyelerimize özellikle Prof. Dr.Mustafa Topaloğlu’na çok teşekkür ediyorum. Ayrıca mecliste bizlerin sesi olan sayın milletvekilimiz Müzeyyen Şevkin Hanımefendiye odam adına çok teşekkür ederim. Ayrıca bizlere toplantı salonlarına açarak ev sahipliği yapan başta kıymetli başkanımız Atila Menevşe beyefendiye ve ticaret odasına teşekkür ederiz” dedi.


MENEVŞE, FERROKROM TESİSİNE VURGU YAPTI
Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe ise, “Ben de bir madenci olarak kanunun devamlı değişiklik göstermesinin madenciliği olumsuz yönde etkilediğini düşünüyorum. Madencilerin üretime teşvik edilmesi, izinlerin çok geç verilmesinden dolayı üretime geçilmemesi, orman paylarının çok yüksek olmasından dolayı madencinin zor olan işi daha çok zorlaşıyor. Özellikle uç ürün olan ferrokrom tesisinin bölgemizde kurulması için gerekli çalışmaların biran önce başlanarak ülke ekonomisine katkıda bulunulmalıdır” diye konuştu.
TOPALOĞLU: “KANUN, ACELE VE ÖZENSİZ HAZIRLANDI”
Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Topaloğlu da, “İlk çıkan maden kanununda bugüne kadar maden kanunu 20 kez değiştirilmiştir.Buda madenciliği olumsuz etkilemektedir,Amerika ve Kanada Maden Kanunları 100 yıl önca çıkartılmış ve bir daha değiştirilmemiştir.Yeni çıkan kanunla birlikte madenci büyük yatırımlar yaparak kurduğu şirkette ruhsat hukukuna ters bir durumda hapis cezası alması madenciyi işletme açmaktan uzaklaştıracaktır. Bir hukukçu olarak kanunun acele ve özensiz olarak hazırlanmış olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu. Toplantının sonunda Müzeyyen Şevkin ve Mustafa Topaloğlu’na kanuna sundukları katkılar nedeniyle teşekkür plaketi sunuldu.