Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Dr. Müzeyyen Şevkin, Adana’nın Seyhan ilçesinde faaliyet gösteren ‘Seyhan Devlet Hastanesi’nde son zamanlarda yaşanan sorunları ve şikayetleri Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Aksaklıkların ve sorunların hastaların yanı sıra hasta yakınları, doktor ve hemşireleri adeta isyan noktasına getirdiğine işaret eden Dr. Şevkin, son olarak acil serviste görevli Dr. Mazlum Işık’ın uğradığı fiili saldırıya dikkat çekti.

HASTA İLE DOKTOR KARŞI KARŞIYA GELİYOR!

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi sunan Dr. Şevkin, “Özellikle acil serviste yaşanan yoğunluk hasta ile doktoru karşı karşıya getirirken, hemşire sayısının yetersizliği de ayrı bir sorun yaratıyor. Acil servislerde, sağlık hizmetini en kısa sürede hızlı ve kaliteli bir şekilde sunmak ana hedeftir. Bu yüzden acil servislerde verilen hizmetlerin iyi organize edilmesi, sorunsuz bir şekilde yürütülmesi ve iyi şartlarda verilmesi gerekir” dedi.

ACİL SERVİSLERİN DURUMU VAHİM!

Seyhan Devlet Hastanesi acil servisinde kapasitenin yüzde 500’üne yakın hasta kabul edilmesi nedeniyle Dr. Mazlum Işık’ın yoğunluğa ve aciliyete dayalı nedenlerden ötürü bazı hasta yakınlarının fiili saldırısına maruz kaldığını ifade eden Dr. Şevkin, “Adana’daki gibi Türkiye genelinde yaşanan şiddet olaylarının sıklığı incelendiğinde, acil servislerin psikiyatri servislerinden sonra ikinci sırada yer aldığı görülecektir” diye konuştu.

İDDİALAR ARAŞTIRILMIŞ MIDIR?

Dr. Şevkin, Sağlık Bakanı Koca’nın şu sorulara yanıt vermesini istedi:
- Toplumumuz acil servis ve sevk konusunda bilinçlendirilmekte midir? Hizmetlerin daha etkili kullanımı konusunda teşvik edilmekte midir?
- Acil servislerde hizmetlerin aksamaması için alınan önlemler nelerdir? Acil servis çalışanlarının, doktorların, hasta ve hasta yakınlarının memnuniyetinin sağlanması için istek ve önerileri dikkate alınmakta mıdır? 
- Türkiye genelindeki hastanelerin acil servislerinde 2002-2018 yılları arasında kaç şiddet olayı yaşanmıştır? Yaşanan bu şiddet olayları sonrasında herhangi bir önlem alınmış mıdır? Alınmışsa nelerdir?
- Adana Seyhan Devlet Hastanesi’nde personel sayısının azlığı ve personelin sık sık değişmesinin yanı sıra personele mobbing uygulandığına yönelik iddialar araştırılmış mıdır?
- Personelin güvenliğinin sağlanması için gerekli tedbirler alınacak mıdır?
- Hastanedeki klimalar ve güvenlik personelinin yetersizliği, enjeksiyon yerindeki havasızlık, yönlendirme noksanlığı, gözlem odasında hasta muayenesi, 4 TL’ye ihale edilen yemeklerin kalitesiz ve sağlıksız olduğuna yönelik şikayetler Bakanlığınızı harekete geçirecek midir?”