Orhan Sümer, “Covid 19 salgını tüm dünyada ve ülkemizde etkisini göstermeye devam ediyor. Ülkemizde sağlığın yanı sıra çok büyük ekonomik sorunlar da yaşanıyor. Eğitim camiası, öğrenciler, öğretmenler, aileler bu durumdan etkilenenler arasında.Öğrencilerimizin bir çoğu bu sene Üniversite Seçme Sınavına -Kamu Personeli Seçme Sınavına, Tus’a ve uzmanlık sınavlarına girecekler. Öğrenciler Yükseköğretim Kurumları Sınavı için her oturuma 90 lira ödemek zorunda, maksimum 10 liraya mâl olabilecek bir sınav için pandemi döneminde bu kadar yüksek rakamlar belirlemek vicdanlı değildir” dedi.

TÜM SINAV ÜCRETLERİ 1 LİRA OLMALI

Orhan Sümer, “Öğrenciler, memleketimizin, ülkemizin geleceği konumundalar. Sosyal Devlet ilkesini en çok onlar için işletmemiz gerekiyor. Pandemi süreciyle birlikte okulların kapanması, yüz yüze eğitimin sona ermesi gibi bir çok olumsuzluk yaşayan öğrencilerimize girecekleri sınavlar için bu kadar yüksek ücret belirlemek yanlıştır. Bugün TUS sınavına girecek bir aday 500 lira, üniversite sınavı için 3 oturuma da girecek öğrencimiz 270 lira ödüyorsa burada yanlış var demektir. En azından pandeminin halen devam ettiği 2021 yılındaki tüm sınavlar sembolik olarak 1 lira olmalıdır. Sınavların ekonomik bir yükü varsa da devletin en azından bir senelik bunu karşılayacak gücü olmalıdır” Dedi.

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ KALMADI

Orhan Sümer, Bakanlık böyle zor bir dönemde unutulan sosyal devlet ilkesini hatırlamalı, pandemi nedeniyle işşiz kalan babaların çocuklarını da düşünerek eğitimde fırsat eşitliğini sağlamalıdır. Sınav ücretini ödeyemeyecek, işini kaybetmiş, pandemi sonrası geliri sıfıra inmiş on binlerce aile ve çocuklar göz ardı edilmemelidir” dedi.