Türkiye’de temel gıdadan giyime, kırtasiyeden mutfak malzemelerine, sebze-meyveden ziynet eşyalarına kadar her alanda artan fahiş fiyatlar esnafı da vatandaşı da kara kara düşündürüyor.
Milletin alım gücünün oldukça düştüğüne dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Adana Dağlıoğlu, Bey ve Havuzlubahçe mahalle muhtarları, vatandaşlar ve esnafı gezdi, sorunları yerinde tespit etti.

Vatandaşların ekonomik krizle adeta boğuştuğuna işaret eden Dr. Şevkin, “Evlerde tencereler kaynamaz oldu. Millet ekmek de alamıyor altın da…” diye konuştu.

Dağlıoğlu Mahallesi’nde kuyumcunun da fırıncının da artan maliyetler karşısında çaresiz kaldığını ve satışların düştüğünü ifade eden Dr. Şevkin’e dert yanan Kuyumcu Abdurrahman Eser, “Eskiden evlenecek insanlar düğün için 200-300-400 gram altın alırdı. Artık mazide kaldı. İnsanlar 100 gram altını dahi alamaz hale geldi. 100 gram altın 50 bin liranın üzerinde. Gençler hem pandemi hem de ekonomik kriz nedeniyle çok büyük sıkıntı içerisinde” diye konuştu.

“NASIL EVLENECEĞİZ”

Kuyumcu dükkânında altın bakan Kadir Çağın adlı genç de “Bu gidişle evlenemeyeceğiz” diye konuştu. CHP’li Milletvekili Dr. Şevkin’in, “Evlenecek misin, altın almaya mı geldin?” sorusuna, “Yok vekilim, nasıl evleneceğiz. Ancak bakıyoruz, altın alacak durumumuz yok. 2006 yılında 16 yaşında bir çocuktum, tekstil işinde 600 lira maaş alırdım. 600 lira maaşla 28-29 gram altın alabiliyordum. Şimdi 2800 lira aylık maaş alıyorum. Ayda toplasam 5 gram altın alamam. Evlenmeye kalksam, kız tarafı 100-150 gram altın istese, 5-6-10 yıl yemeden içmeden çalışarak çalışmam ve toparlayabilirsem evlenmem gerekiyor. Ekonomi bu şekilde giderse hiç evlenemeyeceğim sanırım” dedi.

“100 LİRALIK BİR ÇUVAL UN 190 LİRA OLDU”

 “Gelir düzeyi yüksek olanlar artık altın alabilecek” diye konuşan CHP’li Dr. Şevkin, bu kez Eser Kardeşler Ekmek Fabrikası işletmecisi Yaşar Eser’le görüştü. Milletin ekmekten de kıstığını ifade eden Dr. Şevkin’in “İşler nasıl” sorusuna yanıt veren fırıncı Yaşar Eser ise, “Vatandaşın alım gücü daraldı. Daha önce 5 ekmek alan bir vatandaş 2’ye 3’e düşürdü. Esnaf da sıkıntılı. Bir çuval un Ocak ayında 100 liraydı, şimdi 190 lira oldu. Bir vatandaşa bakıyoruz bir kendimize bakıyoruz ve kime dert yanacağımızı bilmiyoruz. Girdi maliyetleri yükseliyor. Gönül ister ki ekmeğin fiyatını 1 liraya vereyim ama üretim maliyeti kesinlikle kurtarmıyor. İşyerimde işçi maaşı ödememek için çocuklarım ve yeğenlerimle çalışıyorum. Ancak bu şekilde geçimimi sağlayabiliyorum” diye konuştu.