Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, Manisa’nın Soma İlçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinin üzerinden beş yıl geçtiğini belirterek, “Geldiğimiz noktada 301 kişinin ölümünden sorumlu olanların aldığı komik cezalar adalet mekanizmasının geldiği içler acısı durumu açıkça ortaya koyduğu gibi, ülkemizde iş cinayetlerine bakış açısının da ne kadar insanlık dışı bir durumda olduğunu gösteriyor” dedi.

SOMA, İNSAN YAŞAMININ NE KADAR UCUZ OLDUĞUNUN GÖSTERGESİ

CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma Faciasının beşinci yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada Soma’da yaşanan büyük acının tazeliğini koruduğunu söyledi. İktidar tarafından maden işçilerinin iş başında yaralanmasının ya da can vermesinin “fıtrat” olarak değerlendirildiğini anımsatan Çelebi, “Soma faciası ülkemizde insan yaşamının ne kadar ucuz olduğunun göstergesidir” diye konuştu.

İŞÇİLERİ DEĞİL İŞVERENİ KORUYAN DÜZENE SON VERİLMELİ

Türkiye’nin iş cinayetlerinde ilk sıralardaki ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Çelebi, “Soma’da olduğu gibi, madenlerde gerekli denetimi yapmayıp gerekli önlemleri almayanlar, işçileri can güvenliğin olmadığı koşullarda madenlerde çalıştıranların neden olduğu cinayetler ne yazık ki  yanlarına kâr kalmaktadır.  Yeni Soma’ların yaşanmaması için, ağır koşullar altında alın teriyle ekmek paraları için çalışan işçileri değil, işvereni koruyan düzene ve yasal düzenlemelere derhal son verilmelidir. İnsan canından daha önemli hiçbir şey olamaz” şeklinde konuştu.