Röportaj: Kübra Bal Fotoğraflar: İsmail Doğan
Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin BelediyeDeniz.com ekibinin sorularını yanıtladı 
Çukurova'nın çiçeği burnunda belediye başkanı Soner Çetin ile bir araya geldik. Soner Başkan Çukurova halkı için yapacağı yenilikleri heyecanla anlattı. Spor, kültür, sanat, çevre alanında birçok değişiklik getirmeyi planlıyor. Özellikle spor yapmayı çok sevdiğini söyleyen Çetin, bu konuda zaman ayıramadığı için çok üzgün olduğunu belirtiyor. Başkan Çetin'in Çukurova halkına bir de sürprizi var! Su takımında bugün hayatta olan değerli büyüklerimizi bir araya getirip, Adana'da Çukurova Belediyespor adı altında su topu takımını kuracağını söylüyor. Sizleri de fazla merakta bırakmadan, keyifli okumalar diliyorum...
Bize kısaca kendinizi anlatır mısınız?
1968 yılında Adana'da dünyaya geldim. İlkokul, ortaokul ve liseyi Adana'da okudum. Son yılımda erkek lisesine geçiş yaptım, oradan mezun oldum. Ankara Üniversite Hukuk Fakültesine 1988'de girdim ve 1992 yılında mezun oldum. Daha sonra avukatlık stajına başladım. O tarihten Belediye Başkanı seçildiğim güne kadar, Adana'da serbest avukatlık yaptım. Avukatlık ile başkanlık birbiriyle bağdaşmadığı için ayrıldım, 4,5 aylık Belediye Başkanıyım. Elimizden geldiğince halka verdiğim sözleri yerine getirmeye çalışıyorum. Siyasi bir aileden geliyorum. Dedem 1923 yılında Adana Cumhuriyet Halk Partisi'ni kuranlardan bir tanesidir. Rahmetli babamla, ağabeylerimle devam eden sürecin sonucunda bayrağı ben teslim aldım. Ağabeyim Doktor Kazım Çetin 1994 Cumhuriyet Halk Partisi'nin büyükşehir başkan adayıdır. Ailede bayrağı en son ben teslim aldım. 1992 9 Eylül Kurultayı ile Cumhuriyet Halk Partisi siyasal yaşama yeniden döndüğünde kurucu ilçe yönetici olarak başladım, o zaman stajyer avukattım. Baro da çeşitli görevlerim oldu. Adana Barosu'nun başkan yardımcılığı görevini yürüttüm. 2006 sol grup başkan adayıydım. Ama seçimlerde başarılı olamadım. 2008 Ocak ayında Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı için çalışmaları başlattık, 1 yıl sonra da başardık. Adaylığımız açıklandı ama 8 gün aday kaldıktan sonra görevden alındım ve yerime başka bir arkadaş atandı. Daha 2010 Kurultayı'nda Sayın Genel Başkanımız ile birlikte bende parti meclisine seçildim. Parti meclisinde bir süre görev yaptım. Daha sonra bu seçimlerden 20 ay önce tekrar Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı için çalışmalara başladık ama genel merkezimiz Çukurova adaylığını uygun gördüler. Başarılı bir kampanyanın sonucunda tarihteki en yüksek oy ve yüzdesi miktarına ulaştık. CHP'nin burada büyük bir oy artışı oldu. Bunda çok çalışmanın etkisi var. Çukurova'nın gülen yüzü reklamcı arkadaşların bulduğu bir şey ama halk arasında tuttu. Hatta bir arkadaşım anlatıyor. Oğlu ile seçimlere giderken oğlu; ‘'baba kime oy vereceksin'' dediğinde babası ‘'kime verelim'' demiş, oğlu ‘'gülen adama'' verelim demiş. Ben hayatım boyunca gülümseyen bir insanım bu insanın doğasında olmalı. Yapmacık olmaz bu işler. Öyle olsa itici gelir bir süre sonra. Benim doğal halim budur. İstiyorum ki gülümseyen insanların yaşadığı bir şehir olsun. Bütün çalışmamız mücadelemiz bunun için. Mutlu huzurlu insanların yaşadığı yaşam standartların yükseltildiği Adana ve Çukurova hayalimiz var.
Nasıl bir Çukurova hayal ediyorsunuz?
Tarih, kültür, sanat, spor festivaller kenti olarak hayal ediyorum. Çukurova Adana'nın diğer ilçelerine nazaran biraz daha sorunlarını halletmiş, biraz daha düzgün yapılaşmanın, yeşil alanın daha fazla olduğu düzenli bir ilçedir. Tabi amacımız bunu daha ileriye götürebilmektir. Belediyecilik hizmetlerini en iyi şekilde yapmak istiyoruz ama bunu yanında; kültür, sanat, festivaller ve spor kenti olsun istiyoruz. Bütün projelerimiz buna yöneliktir. Vatandaşlarımızın yaşam standartlarını yükseltmek, her anlamda ilçemize Avrupa standartlarını getirmektir. Kaldırım yüksekliğinden tutunda, bisiklet yollarıyla, koşu parkurlarıyla, spor tesisleriyle ve yeşil alanlarıyla yani her alanda Avrupa standartlarında bir kent olsun istiyoruz. Projelerimizde hep buna yöneliktir. Söz verdiğimiz tüm projelerimizi en kısa zamanda hayata geçireceğiz.
Spora yönelik faaliyetleriniz nelerdir? Sporla ilgili projelerinizden bahseder misiniz?
Özellikle amatör spor kulüplerine sahip çıkmaya çalışıyoruz. 14 amatör spor kulübümüz var. Bunlardan bir tanesi kendi spor kulübümüz. Ağırlıklı olarak futbol bulunmaktadır. Bayan futbol takımı da var ama, biz her branşta spora ve sporcuya katkı sunmak isteriz. Örneğin; tekvandoda dünya şampiyonlarının, Avrupa şampiyonlarının yaşadığı bir şehirdir Adana. Bu çocuklarımıza sahip çıkmaz istiyoruz. Belki de önümüzdeki süreçte Çukurova Belediyesi adı altında yarışacaklar. Masa tenisinde Türkiye'de derece yapan çocuklarımız var. Bunlara da sahip çıkmak istiyoruz. Voleybol takımımız olsun istiyorum, voleybolu çok seviyorum. Ben de uzun yıllar voleybolla ilgilendim. Okul takımlarında oynadım. Tenis, son zamanlarda uğraştığım bir spor dalıdır. Tenise de katkı sağlamak istiyorum. Adana'da Avrupa standartlarında bir tenis kortu yok. Uluslararası turnuva bizim kulüpte yapılıyor ama olumsuz koşullarda o maçlar oluyor. Belki de bu sebeplerden dolayı sporcular Adana'ya gelmek istemiyordur. Benim özellikle hedefim, uluslararası turnuvaların yapılabileceği kapalı kort alanını Adana kazandırmak. Amatör kulüplerle bir toplantı yaptık, onlara da söyledim. Malzeme desteği, antrenman sahası tahsis etmeyi, bazı şehir dışı turnuvalara giderken otobüslerimiz tahsis edilmesi anlamında, spor fonumuzda biriken paraları paylaştırmak yani her anlamda sporun ve sporcunun yanında olma hedefindeyiz. Ama ne kadarına gücümüz yeter bilmiyorum. Sonuçta bir ilçe belediyesiyiz, yapabileceğimiz şeyler sınırlı. Büyükşehrin imkanları bizde yok. Çukurova Belediyespor'dan yetişen bir kardeşimiz on altı yaşında Beşiktaş'a kaleci olarak gitti. İnşallah ilerde Adana'yı her anlamda temsil eden bir kardeşimiz olur. Ayrıca Gençler Birliği Spor'u Adana'ya Türkiye Şampiyonluğunu kazandırdılar. Tabi ilk final grubunda yaptıkları ilk şey bizim Çukurova Belediyespor'u elemek oldu. Sonuç olarak Türkiye Şampiyonu oldular. Kupaları ile birlikte benim yanıma geldiler. İnsan çok mutlu oluyor. Adana bizim gençliğimizde spor alanında çok ilerideydi. Şu anki durumuna baktığımda üzülüyorum. Adana'da futbol ve diğer branşlarda çok iyi noktalarda olduğunu biliyorum. Basketbol ve voleybol takımımız vardı. Birinci ligde oynayan takımlardı. Hentbol takımımız vardı, yine o da birinci ligdeydi. Daha öncelere gidecek olursak su topunda ve yüzmede dünyanın sayılı sporcularını yetiştirmiş bir şehirdir. Bunu da ilk defa size söylüyorum. Ben su takımında bugün hayatta olan değerli büyüklerimizi bir araya getirip, Adana'da Çukurova Belediyespor adı altında su topu takımı kuracağım. Ve onlara takımı emanet edeceğim. Bu benim ve Adana için çok önemli bir projedir. Su topuna ve yüzmeye önem veriyorum. Bizim tesislerimiz yeterli. Olimpik standartlara uygun açık yüzme havuzumuz ve kapalı yüzme havuzum da var. Dolayısıyla en yakın zaman da hayata geçireceğiz.
Halkla iç içe olan bir başkansınız? Bunun avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Konusu insan olan bir meslek sahibiydim; Avukatlığın konusu insandı. Siyasete bu bakımdan benziyor. Siyasette de konu insandır. Bununla birlikte küçük yaşlardan beri de siyasetin içinde yer aldığımdan, doğru siyasi tavrın nasıl bir şey olduğunu yaşayarak ve büyüklerimden öğrendim. Biz parti terbiyesi almış insanlarız. Cumhuriyet Halk Partisi ile yetişmiş kişileriz. Halkın içinde olmayan bir belediye başkanın başarılı olmayacağını biliyorum. Bu durum; milletvekilleri, bakanlar içinde geçerli ama özellikle belediye başkanları halkla iç içe olmalıdır. Telefonun açık olması lazım. İstisnayı durumlar dışında bir tuşla insanlar aradığı zaman ulaşabilecekleri bir belediye başkanı oldum. İnşallah bu şekilde de devam etmek istiyorum. Halka da söz verdim numaramı değiştirmeyeceğim diye...
Avukatlık mesleğiniz başkanlık görevinizde ne gibi kolaylıklar sağlıyor?
İnsan ilişkilerim daha fazla gelişti. Hukuku bildiğim için devletin kurum ve kurallarıyla işleyişini biliyorum. Bu çok önemli bir avantajdır. Çoğunlukla belediyede hukukçu arkadaşlarımız var. Birçok şeyi onlara sormadığımı farkettim. Aslında sormam gerekiyor, alanlarında başarılı arkadaşlarımızdır.
Başkanla Özel
Boş zamanlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Boş zamanım pek olmuyor. Ama kendime vakit ayıracak durumum olsaydı, tenis oynamak isterdim.
Ailenize zaman ayırabiliyor musunuz?
Mümkün olduğunca ayırmaya çalışıyorum; özellikle pazar günleri. Küçük çocuklarım var, İkizler. Büyükler olanlar büyüdü. İki kızım üniversitede okuyor. İkizlerim daha beş yaşındalar. Onlarla özellikle zaman geçirmeye çalışıyorum. İnşallah önümüzdeki günlerde her şey düzene girdikten sonra hafta sonlarımı kendime ve aileme ayırmak istiyorum. Zamanım olmadığı için spor yapamıyorum. Bu sebeple de kendimi rahatsız hissediyorum. Spor yaptığım zaman kendimi daha iyi hissediyorum.
Küçükken veya gençliğinizde rol model aldığınız biri var mıydı?
Her çocuk önce babayı örnek alır. Babanın yanında en büyük ağabeyimi rol model aldığım söylenebilir. Daha sonraki süreçlerde siyasetle haşır neşir olunca genel başkanlarımızı örnek almışımdır. Rahmetli Ecevit bunlardan ilkidir. Onun dürüst siyaset anlayışını hep örnek aldım. Benim içinde gurur şeref madalyasıdır.