Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nde hafta başından bu yana yaşanan gerginlik dün doruğa tırmandı. Yerel bir gazetede yayınlanan köşe yazısının neden olduğu tartışma sonrası Başkan Durak'ın rüşvet kaseti iddialarıyla alevlenen Belediye Meclisi'nde dün yine küfürleşmelere varan diyaloglar yaşandı. Büyük tartışmaların yaşandığı meclisin dünkü oturumu önceden olduğu gibi MHP'li Belediye Başkanı Aytaç Durak ile MHP'li Meclis Üyesi Mustafa Tuncel arasında küfürleşmelere varan karşılıklı atışmalara sahne oldu.
Belediye Tiyatro Salonu'nda toplanan meclis üyelerine seslenen Durak, çirkin tartışmalardan dolayı meclisin itibarının zedelendiğini, bu nedenle halktan özür dilediğini söyledi. "Bir arkadaşın gündemi değiştirmek için adeta cambaza bak der gibi konuşmalar yapıyor. Bu konuşmaları sabırla dinleyen meclis üyelerine teşekkür ediyorum. Meclisin seviyesini düşürmek istemiyorum" diyen Durak, Mustafa Tuncel'in hem meclisinin, basının ve Adana halkının huzurunu kaçırdığını savundu.
Önceki oturumlarda 30 liradan sattığı arazisinin değerini tapuda 18 liradan gösterdiği iddialarını kabul eden Durak, “Pişmanlık dilekçesi verir, vergimi öderim” dedi.

"YALAN SÖYLÜYORSUN, YALANCISIN"
Konuşmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesini isteyen Durak'a meclis üyeleri itiraz etti. Meclis zabıtlarının onaylanmadığını belirten üyeler oylama yapılmasını talep etti. Bu sırada üç gündür Durak'a ilişkin çeşitli iddialar ortaya atan MHP'li Mustafa Tuncel, kendi eleştirilerinin de meclis tutanağına yazılmasını istedi. Bu istem üzerine Durak ile Tuncel arasında gerginlik yaşandı. Durak'ın üzerine yürümek isteyen Tuncel'i diğer meclis üyeleri engelledi. Durak'ın salon dışına çıkarmak istediği Tuncel, “Yalan söylüyorsun. Yalancısın. Senin şerefin olsa orada oturmazsın” diye bağırdı. Zabıtalara emir veren Durak, Tuncel'in dışarı çıkarılmasını istedi. Tuncel ise, "Hangi babayiğit beni dışarı çıkaracakmış, gelsin bakalım. Sen sahtekarsın. Ben de seni mahkemeye vereceğim. Seninle aynı hücreye düşmek isterim. Benden dinledikleriniz anlatacaklarımın daha yüzde 1'i bile değil. Son gülen iyi gülecek" dedi.
Sözünü dinlemeyen zabıtalara kızan Durak, “Belediye başkanı olarak emir veriyorum zabıtalar yerine getirmiyorlar. Onların yarın apoletlerini sökeceğim ve buraya başka zabıtalar getirteceğim” açıklamasında bulundu. Durak, Tuncel'in sözlerinin hepsinde suç unsuru olduğunu, mahkemede hesap soracağını vurguladı. Durak'ın konuşmasına müdahale etmeyi sürdüren Tuncel, Adana'da Durak'ın söylediği gibi 'bir bölü beşbinlik' imar planının bulunmadığını, kentin keyfi yönetildiğini ileri sürdü. Tartışmaların büyümesi üzerine salona Tuncel ve Durak'ın tarafları olduğu söylenen sivil kişilerin girdiği gözlendi.
Aytaç Durak'ın imar planı değişikliği yaptıktan sonra özel bir okula sattığı öğrenilen araziyle ilgili gündem maddesi de tartışmalara yol açtı. Arsanın yeşil alandan konut alanına çevrildiğini, sonrasında da bir okula satıldığını söyleyen Tuncel, arsanın kat yoğunluğunun arttırılmasına yönelik isteğin reddedilmesini istedi. Yapılan oylamada Durak tarafından bir okula satıldığı söylenen arsanın kat yoğunluğu değiştirilemedi.
Başkan Durak ile Mustafa Tuncel arasında saatler süren gerginlik sırasında Durak, zaman zaman telefonla görüşme yaptı. Bir ara danışmanları aracılığıyla arşiv gazetelerini getirten Durak, belediye başkanı olmadan önce varlıklı bir işadamı olduğunu anlattı. Bir ara ağlamaklı konuşan, kimi zaman gündem maddelerini şaşıran Durak, salonda gülüşmelere de neden oldu.
DİĞER MECLİS ÜYELERİ DE KONUŞTU
İkili arasındaki çekişmelerdeki aralarda ise diğer meclis üyeleri de konuşma fırsatı buldu. CHP'li Bekir Sıtkı Özer, imar plan tadilatı ile ilgili meclis üyelerinin detaylı bilgiye sahip olmadığını savundu. 5 yıl önce mecliste yaşanan yanlışlıklardan kendisinin sorumlu olamayacağını vurgulayan Özer, "Haksızlığa uğrayan vatandaş varsa gelsin Durak'ın yakasına yapışsın" dedi.
Diğer CHP'li Ahmet Cevdet Yağ ise imar komisyonuna ilk defa aynı dosya içerisinde iki ayrı değişiklik maddesi geldiği gerekçesiyle Başkan Durak'a eleştirilerde bulundu. Başkan Durak'ın rüşvet iddialarını yinelemesi üzerine yeniden söz alan Yağ, "Sayın Başkan bizi de itham ediyorsunuz. Meclis üyelerinin içinde olduğu gibi belediye başkanlarının da içinde iyisi kötüsü var" diye konuştu. AKP'li Ali Acembekiroğlu da Durak'ı sert sözlerle eleştirdi. Acembekiroğlu, "Burası bir tiyatro salonu, hep baş aktörü oynuyorsunuz. Bazı figüranlar da size pas atıyor. Gol atıyorum diye bıyık altından gülüyorsunuz. Bu yaşta bu oyunu niye sergiliyorsunuz anlamış değilim. Hep tribünlere oynuyorsunuz. Adanalılar sizin dürüstlüğünüzü sorgulamalı" diye konuştu. Acembekiroğlu, Adana'daki tüm emlakçıların Durak'ın arsalarını takip ettiğini, kendisine ait olan arsaların yanında yer almak istediklerini belirterek, "Hem belediye başkanı olacaksın, hem arsa alıp satacaksın. Ankara'dan İstanbul'dan arsa alabilir misin? Emlakçılar Durak'ın arsasının yanından yol geçer diye sizin arsalarınızın yanında yer almaya çalışıyor. Meclisi araya veriyorsunuz, şehrin enerjisini tüketiyorsunuz" ifadelerine yer verdi.