“CARİ AÇIK SİYASİ BAĞIMLILIĞI GETİRİR”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda narenciye üreticilerinin sorunlarıyla ilgili verilen araştırma önergesi için söz alan CHP Adana Milletvekili Özgümüş, ülkenin kronikleşen sorunlardan birinin cari açık olduğunu dile getirdi. Özgümüş, büyüyen cari açığın temelinde, AKP iktidarı döneminde uygulanan yanlış ekonomik politikaların bulunduğunu öne sürdü.  Cari açığın ekonomik ve siyasi tehlikeleri beraberinde getirdiğini ifade eden Özgümüş, “Bu kadar cari açığa bağımlı hale geldiğiniz zaman dışarıdan emir almaya ve siyasi boyunduruk altına girmeye başlarsınız.  Demoklesin kılıcı tepenizde sallanır.  Nitekim şu an Türkiye, AKP iktidarında tamamıyla Batı’nın ve ABD’nin boyunduruğuna girmiş ve siyasi emir alır hale gelmiştir” dedi.

 

“SURİYE’DEKİ BAYRAK YAKMA OLAYI

ABD AJANLARININ PROVOKATİF BİR EYLEMİDİR”

Bu iddiasını Türkiye’nin dış politikasındaki değişimi örnek vererek açıklayan Özgümüş, “Üç ay öncesine kadar komşularıyla sıfır sorun politikası yürüten Türkiye Cumhuriyeti, üç ay içerisinde Kanuni Sultan Süleyman’lığa soyundu. Evine gidip yemek yediği, çayını içtiği, kızının düğününe davet ettiği Suriye’yle şu anda savaş durumuna gelmiştir” diye konuştu.

AKP Grup Başkanvekili Ayşe Bahçekapılı'nın 'Bayrağımızı yaktılar' sözüne ise Özgümüş, “Bayrağı yakanların kim olduğunu çok dikkatli inceleyin. O bayrakları yakmanın nasıl bir provokatif bir eylem olduğunu anlarsınız. ABD o tür ülkelerde sizin bahar dediğiniz o ayaklanmaları yapmadan çok öncesinde oraya ajanlarını gönderir oraya yerleştirir. Ukrayna’da Gürcistan’da yaptığını bugün Suriye’de yapıyor. Suriye’nin kendi içerisinde sorunu yok. Olayları doğru okuyun” diye karşılık verdi.

 

“LİBYA’DAKİ MUHALİFLİRE PARA GÖNDERECEĞİNİZE ÜRETİCİYİ DESTEKLEYİN”

Cari açığın çözülmesi için üretimin ve ihracatın gerekli olduğunu kaydeden Özgümüş, narenciye üreticilerinin küresel piyasada rekabet edebilmesi için desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Özgümüş, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Üzerinize vazife olmadığı şekilde Libya’ya çanta içerisinde 300 milyon dolar para gönderiyorsunuz. O 300 milyon doları Libya’ya göndermek yerine kendi narenciye üreticinize, kendi çiftçinize kullandırırsanız küresel rekabet ortamında rekabet edebilir hale gelebilirler”

 

“YABANCILAR MADEN ALANLARINI SATIN ALIYOR”

Rekabetin  ve üretimde artışın sağlanabilmesi için ülke topraklarına da sahip çıkılması gerektiğini anlatan Özgümüş, resmi rakamlara göre Antalya’da 5600, Muğla’da 4500, Ankara’da 4500, Hatay’da 3400, Aydın’da 3300, Adana’da ise 1600 dönüm civarında narenciye bahçesinin yabancılar tarafından satın aldığını aktardı.  Yabancıların Tunceli ve Çorum gibi illerden de geniş arazileri satın aldığına dikkati çeken Özgümüş, “Buralarda yabancıların niye toprak aldığını eğer oralarda maden çıkarsa hep birlikte göreceğiz” iddiasında bulundu.

 

MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK’E SERT SÖZLER

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yabancılara toprak satışıyla ilgili bir gazeteye yaptığı açıklamanın kupürünü de gösteren Özgümüş, Şimşek’i sert sözlerle eleştirdi.

Özgümüş, “Halk arasında ‘İngiliz’ ya da ‘Sir’ olarak bilinen bir bakanımız var. İngiliz diyorlar çünkü, Türkiye’ye gelmeden önce İngiltere’de pasaport alabilmek için kraliçeye sadakat, İngiltere’nin çıkarlarını savunmak üzere şeref, namus yemini etmiş. Sonra da gelip benim bulunduğum kürsüde bir kez de Türkiye Cumhuriyeti’nin çıkarlarını korumak üzere namus şeref yemini etmiş bir bakanımızdır. Bulunduğu makam, verdiği kararlar dolayısıyla hem İngiltere’nin hem Türkiye’nin çıkarlarını koruyamaz. Sonuç olarak ikisinden bir tanesinde şeref ve namus yeminini yemek zorundadır. Diyor ki , ‘Havaalanında evini sırtına yüklemiş ülkeden çıkanı hiç görmedim’. Yani bu espri mi, buna gülecek miyiz? İngiltere kültüründe bir espri midir? Evet, doğrudur toprakları kimse sırtına alıp götüremez ama önümüzdeki süreçte petrolden daha öne çıkan bir kavram var ki gıda arzı ve güvenliğidir. Bu topraklara çok ihtiyacımız olacak.”

 

METİNER’E “GERDAN KIRMA VE

ŞARK DANSÖZLÜĞÜ YAPMA” SUÇLAMASI

AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner’i de şark dansözlüğü yapmakla suçlayan Özgümüş, ”Allah kimseyi onun durumuna düşürmesin. Daha önce kendi Başbakanına, genel başkanına ‘Birikimsiz, çapsız, demokrasiden anlamaz, bu ülkeye demokrasiyi getiremez’ diyen bir şahıs konuşmaları teybe yakalandığı zaman daha sonra gelip sayın Başbakanın eşinden takla atarak, reverans yaparak, gerdan kırarak siyasi literatürde şark dansözlüğü yaparak… Biraz utanma olur insanda ve gelir önde oturmaz, en arkadaki direğin arkasında oturur” şeklinde konuştu.