Corona virüs salgınına karşı tüm yurtta mücadele sürerken, Türkiye’nin en önemli tarım bölgeleri arasındaki Adana’da Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  İl Başkanı Mehmet Çelebi önemli uyarılarda bulundu. Çelebi, tarımsal üretimin aksaması, sevk zincirinin kopması ve çiftçi sağlığının korunamamasının, Türkiye için en az corona virüs kadar riskli ve tehlikeli olduğunu söyledi. Çelebi, aksi halde virüs kaynaklı sağlık sorununun, gıda yetersizliği nedeniyle daha da büyüyebileceği uyarısında bulundu.

‘AÇLIK’ RİSKİ YAŞAMAYALIM

Salgının durdurulması için toplumun evde kaldığı dönemde, çiftçinin üretimi sürdürmesi, gıda sevkini sağlayan zincirin unsurların faaliyetlerini aksatmaması gerektiğini vurgulayan Çelebi, “Bir yandan halkın sağlığı korunurken, diğer yandan gıda ihtiyacının karşılanması zorunlu. Bu nedenle öncelikle çiftçimizin sağlığı için önlemler alınmalı. Diğer önemli konu ise ürünleri topluma ulaştıran zincirin kopmaması gerekiyor. Aksi halde, virüs ve ekonomik sıkıntılarla boğuşan Türkiye, bir de ‘açlık’ tehlikesi yaşar. Gıda ihtiyacı için ‘ithalat’ doğru bir çözüm değil. Çünkü corona virüsün olumsuz etkileri tüm dünyayı sardı. Bütün ülkeler kendi halkının ihtiyaçlarına odaklanmış durumda” dedi.

ÜRETİM İÇİN EKONOMİK DESTEK ŞART

Çiftçinin üretiminin aksamaması için sağlığından sonra gereken diğer şartın ekonomik koşullar olduğunu kaydeden CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, “Tarımsal üretim; ekipman, ilaç, gübre, tohum, mazot ve işgücü gerektiriyor. Çiftçinin bu konuda zaten yıllardır sıkıntısı vardı. Şu anda bu sıkıntı daha da büyüdü. Çiftçinin sağlığının tehlikede olması bile başlı başına bir mesele. Üretimin sürmesi için acilen çiftçinin ekonomik olarak desteklenmesi kaçınılmaz. Bunun için günü gelen kredi ödemelerinin ertelenmesi, ayrıca nakit destek verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

TARIM KURULU OLUŞTURULMALI

CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, stratejik bir sektör olan tarımda üretimin aksamasının, hem teknik hem de ekonomik nedenlerle çok ağır sonuçları olabileceğini de vurguladı. Çiftçinin üretimden kopmaması gerektiğinin altını çizen Çelebi, “Acilen, çiftçinin sağlığını koruyucu önlemler alınmalı. Diğer yandan üretimin sürmesi için tarıma verilen destek artırılmalı. Bu konuda, Coronavirüs Bilim Kurulu gibi, Tarım Kurulu oluşturulmalı. Gıda sıkıntısının yaşanmaması için hızla önlemler alınmalı” dedi.

BAZI BÖLGELERİN ETKİSİ DAHA BÜYÜK

Türkiye’nin dört bir yanından tarımsal faaliyet yapıldığını ancak bazı bölgelerde bu sektörün büyüklüğünün daha fazla olduğunu söyleyen Mehmet Çelebi şöyle devam etti: “Adana gibi geniş tarım arazileri bulunan, yüksek miktarda üretim yapılan bölgelerde, karşı karşıya bulunduğumuz risk de büyük. Bu bölgelerde tarımdaki sıkıntının ülkeye yansıması da daha fazla olur. Bu nedenle, Adana gibi tarımın önde olduğu illerden başlayıp, en uzak bölgedeki en az üretim yapan çiftçiye kadar uzanacak şekilde tarıma, koruyucu müdahalelerde bulunmak gerekiyor.”