Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Devlet orkestraları, Devlet tiyatroları ve Devlet Opera ve Balesi’nde aylık 4 ila 26 günlük dilimler halinde çalıştırılan sanatçıların sorunlarına dikkat çekti.
BAKIM MASRAFLARINI KARŞILAYAMIYORLAR
Devlet orkestralarında, Devlet tiyatrolarında ve Devlet Opera ve Balesi’nde haftalık veya aylık sözleşmelerle istihdam edilerek otel odalarında yaşamak zorunda kalan, giysi, bakım masraflarını karşılamakta zorlanan kadrosuz misafir sanatçılara kadro hakkı tanınmadığını kaydeden Tümer, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alarak konuyu gündeme getirdi.
SAYILARI 2 BİNİ GEÇMİYOR
Sözleşmelerinde TC uyruklu mezun sanatçı ibaresi kullanılmasına rağmen bu sanatçıların 4 ila 26 gün arasında çalıştırıldığını, sigorta primlerinin de çalıştıkları gün sayısına göre yatırıldığını kaydeden Tümer, şunları söyledi:
“Ne yazık ki ülkemizdeki senfoni orkestralarına, devlet tiyatrosu, devlet opera ve balesine uzun yıllardır kadrolu sanatçı sınavı açılmadığından, mevcut kurumlardaki eksiklikler misafir sanatçılarla tamamlanmaya çalışılmaktadır. Türkiye genelinde sayıları 2 bini aşmayan ve kendilerini ‘taşeron sanatçı’ olarak adlandıran orkestra, tiyatro ve bale sanatçıları  kurum yönetimlerinin tercih ve iyi niyetine bağlı kalmakta, bu da güvencesiz, endişe içinde ve yasal dayanaktan yoksun bir çalışma ortamı doğurmaktadır. 2 bin kişi devlet için küçük bir rakamdır ve olumsuzluklar da göz önüne alınarak misafir olarak görev yapan sanatçılara kadro verilmelidir.