Yavuz Tekeli, AK Parti'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Aday olma" sözüne rağmen aday olan ve seçimi kazanan Aytaç Durak'tan intikam almak istediğini ve sandıkta kaybettiği seçimi masada kazanmak için İçişleri Bakanlığı'nın siyasi bir kararıyla geçici olarak görevden uzaklaştırdığını ve yerine AK Partili bir meclis üyesini oturtmaya çalıştığını belirterek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de Durak'ı istifaya davet ederek Adana halkının iradesini hiçe sayan yargısız infazın başlamasına neden olduğunu ifade etti.
Durak'ın her dönemde benzer suçlamalarla itham edildiğini kaydeden Yavuz Tekeli, yıllardır müfettişlerce yapılan araştırmalara rağmen, Durak'a somut bir suçlama yöneltilemediğine ve hukuki hiç bir cezaya çarptırılmadığına işaret ederek, görevden uzaklaştırma kararının tamamen siyasi bir karar olduğunu söyledi.


MHP ve Devlet Bahçeli'nin, Aytaç Durak'a sahip çıkmayarak, AK Parti'nin ekmeğine yağ sürdüğünü belirten Yavuz Tekeli, Bahçeli'nin yaptığı istifa çağrısıyla 29 Mart'ta MHP'ye oy veren Adana halkının oyuna ve iradesine de sahip çıkmaktan kaçındığını söyledi.
MHP lideri Bahçeli'nin 29 Mart seçimlerinden önce İstasyon Meydanı'nda düzenlediği mitingde Aytaç Durak'ı MHP'nin adayı olarak tanıtırken, "Aytaç Durak MHP'yi şereflendirmiştir. Bizden aday olduğu için onur ve şeref duyuyoruz" dediğini hatırlatan Yavuz Tekeli, Bahçeli'nin aradan geçen 11 ayda ne oldu da Durak'ı partisinden istifaya davet ettiğini sordu.


Başkan Aytaç Durak'ın İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden geçici olarak uzaklaştırılmasından sonraki gelişmeleri Adana ile birlikte bütün Türkiye'nin ibretle izlediğini kaydeden Yavuz Tekeli, yaklaşık 50 gün sürecek başkan vekilliği için üç siyasi partinin yaptığı kulisler ve kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen pazarlıkları seçmenin unutmayacağını ve sandıkta hesabını mutlaka soracağını bildirdi.
Yavuz Tekeli, açıklamasında daha sonra şunları söyledi:
"AK Parti Başbakana rağmen aday olan ve seçimi kazanan Aytaç Durak ile ona sahip çıkan Adana'yı cezalandırmak için kamuoyuna tatmin etmeyen sudan gerekçelerle hukuku çiğnemeyi göze alarak Adana'yı cezalandırmaya kalkmıştır. Sandıkta kazanamadığı başkanlığı hukuku by-pas ederek elde etmek için bütün gücünü kullanmıştır. 5 yıl kendi partisinde başkanlık yaparken sahip çıktığı Aytaç Durak'ın son 11 ayda kirlendiğini ve şaibeli olduğunu iddia ederek, kamuoyu nezdinde sıkıntılı duruma düşmüştür. MHP ve Devlet Bahçeli ise, seçmen iradesine sahip çıkamayarak kamu vicdanında mahkum olmuşlardır.
Yaklaşık iki haftadır başkan vekilliği için yapılan kulisleri ibretle izledik.  En fazla 50 gün sürebilecek bir vekillik için harcanan yoğun çabayı, yapılan kulisleri, gerçekleştirilen pazarlıkları Adana halkının takdirine sunuyorum. Kısa süreli bir başkan vekilliği için bu kadar çaba harcanması düşündürücü bir durum. AK Parti, CHP ve MHP'nin elbirliğiyle kaosa sürüklediği Adana'daki yerel siyasette sular Durak'ın görevinin başına dönmesiyle durulacaktır."
Yaşanan kargaşa sürecinin çok kısa süreli olmasını ve gerçeklerin en kısa zamanda kamuoyunun önüne serilmesini isteyen Yavuz Tekeli, "Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak aklanıp görevine döndüğünde, kendisini suçlayanlar koltuklarında oturabilecekler mi? Adana sokaklarında gezebilecekler mi" dedi.
Yavuz Tekeli, seçilecek başkan vekilinin önümüzdeki 50 günlük süreçte büyük ihaleler ve personel alımlarını gerçekleştirmemesini gerektiğini de belirtti.