Sümer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada pandemi süreciyle birlikte doğal yaşam ve tarımsal üretimin öneminin herkes tarafından görüldüğünü belirtti.  Bu durumun ekonomiye olan katkısının yanı sıra, sağlık açısından da önemli olduğuna dikkat çeken Sümer, “Bunu ülkemiz için bir kazanca dönüştürebiliriz. Bu fırsatı doğru değerlendirebilirsek şehirlerdeki nüfus artışını da önleme imkânımız olabilir” dedi. 

CHP’li Sümer, 1994 krizinde tarımda istihdam 7,7 milyon kişiden 8,7 milyon kişiye; 2001 krizinde 7,8 milyon kişiden 8,1 milyon kişiye; 2008 krizinde 4,9 milyon kişiden 5,2 milyon kişiye yükseldiği bilgilerini de vererek şu önerilerde bulundu: 
 
“Bu krizle birlikte oluşabilecek tersine göçe hazırlıklı olmak ve teşvik edebilmek için öncelikle köylerin altyapı sorunları çözülmeli, tarım ve kırsal nüfusu gençleştirmek için ise internet, iletişim ve ulaşım gibi sorunlar halledilmeli, eğitim ve sağlık hizmetleri geliştirilmeli, özellikle küçük aile işletmelerinin uygulayabileceği projeler geliştirilmelidir. Projeler için teknik elemanlar ve danışmanlar görevlendirilmelidir.”