Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, mısır taban fiyatının bir an önce açıklanması gerektiğini belirtti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda konuyla ilgili söz alan Tümer, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) emanet alımlara başladığını ancak çiftçinin borçlarını ödeyebilmesi için acilen nakit paraya ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
“ADANA, ÜRETİMDE ÖNEMLİ BİR YER TUTUYOR”
Adana’nın mısır üretiminde yıllık ortalama bir milyon tonun üzerinde üretimle ve erken hasat mevsimi avantajıyla Türkiye mısır üretiminde önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Tümer, şunları söyledi:
“Türkiye mısır üretiminde etkin bir rol üstlenen Adana’da 2016 yılı hasat sezonu normal dönemden daha önce başlamakla birlikte hasat devam etmektedir. Mısırda piyasa fiyatları geçen yılki rakamların altında seyretmektedir. Toprak Mahsulleri Ofisi, tüm şubelerinde emanet alımına başlamış ancak henüz mısır alım fiyatını açıklamamıştır.  Emanet alımlar çiftçi lehine görünse de fiyat belirsizliği üreticilerimizde endişeye yol açmaktadır. Büyük zorluklarla ürününü hasat eden çiftçimiz borçlarını ödeyebilmek için nakit paraya ihtiyaç duymaktadır. Üreticinin acımasız piyasa koşullarına terk edilmemesi, TMO’nun çiftçinin kara gün dostu olduğunu kanıtlaması ve mısır alım fiyatlarını bir an önce açıklaması gerekmektedir.”