CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, KYK borçları yüzünden icralık olan üniversite öğrencilerinin mağduriyetinin belirlenmesi amacıyla hazırladığı Meclis Araştırma Önergesini, TBMM Başkanlığına sundu. Üniversitelerde her yıl 2 yıl ve 4 yıllık öğrenim gören yüz binlerce öğrencinin, öğrenim hayatını devam ettirmek için KYK’nın verdiği katkı ve öğrenim kredisini aldığını hatırlatan Bulut, öğrencilerin borçlarını mezuniyetten iki yıl sonra ödemeye başlaması gerektiğini, ödeyememeleri halinde aylık % 1.40 oranında gecikme zammı uygulandığını kaydetti. 

4 GENÇTEN 1’İ İŞSİZ

Bulut, “Resmi rakamlara göre 4 işsizden 1’inin üniversite mezunu olduğu ülkemizde, işsiz üniversite mezununun oranı toplam işsizlere kıyaslandığında yüzde 27’dir. İş bulma kaygısı içerisindeki öğrenciler okullarından borç kamburu ile mezun olmakta iş bulamayan öğrencilerin borçları faizlerle katlanarak artmaktadır. İş bulabilecek kadar şanslı olanlar ise çalışma hayatına borçlu olarak başlamaktadır. Borçlarına gecikme zammı eklenen işsiz gençlerimiz de iş bulamama kaygısıyla gelecekten umutlarını kesmektedir. Eğitimli gençlerimizin iş bulamamış olması geleceğimiz açısından vahim bir tablodur” dedi. 

300 BİN GENÇ İCRALIK

Üniversiteden mezun olduktan sonra borçlarını ödeyemeyen gençlerin sayısında pandemi ile iyice gün yüzüne çıkan ekonomik krizle birlikte patlama yaşandığını belirten Bulut, yaklaşık 5 milyon gencin kredisini ödeyemediği için toplam borcunun üzerine faiz işletilirken, 300 bine yakın işsiz üniversite mezunu için de icra takibi başlatıldığını bildirdi. 

GENÇLERİN, GELECEKTEN UMUDU YOK

Yapılan araştırmaların gençlerin gelecekten ümidini kestiğini ortaya koyduğunu kaydeden Bulut, şöyle devam etti:
Araştırma sonuçları Türkiye’de 13 milyon gencin öncelikli sorunlarının eğitim ve istihdamda yer alamamak, fırsat eşitsizliği ve güvencesizlik olarak ortaya çıkarmıştır. 
Gençlerin yalnızca yetenek ile bir yere gelinebileceğine ilişkin inançları zayıflarken, katılımcıların %70,3'ü Türkiye'de ‘arkası sağlam’ bir kişinin yetenekli bir gencin önüne geçebileceğini düşünmektedir. Araştırma verilerine göre, Türkiye'de gençlerin %62,5'i eğer imkan olsa yurt dışına yerleşip orada yaşamak istediğini belirtmektedir.  Üniversitelerin çoğalması ve yanlış iş gücü planlamasıyla kontenjanların kontrolsüz bir şekilde artırılması nedeniyle bir çok gencimiz mezun olduktan sonra mesleğini yapamamakta, diplomalı işsizler ordusuna dahil olmakta ya da kendi branşıyla ilgisi olmayan mesleklerde asgari ücretle çalışmak zorunda kalmaktadır. 

KANUN TEKLİFİ KOMİSYON GÜNDEMİNE BİLE ALINMADI

Öğrencilerin kredi borçlarının silinmesi için verdiği Kanun Teklifinin, 1 yıldan fazla süredir komisyon gündemine bile alınmadığını söyleyen Bulut,  üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulamayan,  KYK borçlarını ödeyemediği için icralık olan gençlerin mağduriyetlerinin saptanması, alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıya Meclis Araştırması açılmasını istedi.