CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, vatandaşın, esnafın, çiftçinin kredi, borç, faiz sarmalından kurtulamadığını bildirdi. Vatandaşların bankalara ve finansman şirketlerine olan borcunun 30 Temmuz itibariyle 8,5 milyar lira artarak, 743,7 milyar lirası bireysel kredilerden, 179,1 milyar lirası da kredi kartlarından olmak üzere 922,8 milyar liraya yükseldiğini kaydeden Bulut, borcun 20 milyar lirasının takibe alınan kredi ve kredi kartı borçlarından oluştuğunu söyledi. Bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçların 14,6 milyar lirası tüketici kredilerinden, 5,4 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor.

TOPLAM BORÇ 979.5 MİLYAR TL

Vatandaşların, bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan toplam borcunun da 979,5 milyar lirayı bulduğunu belirten Bulut, bu yılın ilk altı aylık döneminde bankalara tüketici kredisi ve kredi kartları için ödenen toplam faizin ise 53 milyar 534 milyar liraya yükseldiğini kaydetti. Geçen yıl aynı dönemde 38,5 milyar lira faiz ödenmişti.

283 BİN 661 KOBİ İCRALIK

Küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) bankacılık sektörüne olan kredi borçları haziranda 21,6 milyar lira daha artarak 965,3 milyar liraya kadar yükseldi. Kredisi takibe alındığı için bankalar tarafından icraya verilen KOBİ sayısı ise 283 bin 661.

TOPLUMUN HER KESİMİ BORÇLU

Vatandaşın banka borçlarına çalıştığını kaydeden CHP’li Bulut, “Toplumun her kesimi gırtlağına kadar borca batmış durumda. Ekonomik kriz ortamında mecburen kredi çekmek zorunda kalan vatandaşın borcun anaparasını değil; sadece faizini ödemeye gücü yetiyor. Borcun anaparası olduğu gibi kalıyor ve her ay katlanarak artıyor. Vatandaş, kredi, borç, faiz sarmalında hayatını idame etmeye çalışıyor. Bu yılın ilk altı aylık döneminde bankalara tüketici kredisi ve kredi kartları için 53 milyar 534 milyar lira faiz ödendi.  Geçen yıl aynı dönemde 38,5 milyar lira faiz ödenmişti. 15 milyar TL’lik bir artış söz konusu” dedi.