VATANDAŞIN TOPLAM BORCU, 1 TRİLYON 173 MİLYAR LİRAYA YÜKSELDİ

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve fahiş zamların vatandaşın sırtındaki borç yükünü artırdığını söyledi. Maaşı pula dönen vatandaşın, gelirinin giderini karşılamadığını belirten Bulut,  vatandaşaaArın zorunlu harcama ve borç ödemelerini yapabilmek için hızla borçlandığını kaydetti. 

"BORÇ DAĞLARI AŞTI"

Borçların her ay bir önceki aya göre arttığını söyleyen Bulut, “Vatandaşın borcu dağları aştı. Bireylerin bankalara, finansman şirketlerine (konut, taşıt, ihtiyaç ve kredi kartı) ve TOKİ’ye borcu 6 Mayıs itibariyle 1 trilyon 173 milyar liraya yükseldi” dedi.
Vatandaşların borcunun 867 milyar lirasının bireysel kredilerinden, 248 milyar lirasının da kredi kartlarından kaynaklandığını belirten Bulut, şöyle devam etti:
Vatandaşların varlık yönetim şirketlerine 30,7 milyar, TOKİ’ye ise 27 milyar lira borcu bulunuyor. Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçları ise 27,6 milyar lira. Vatandaş anaparayı bıraktı, borcun faizine çalışıyor. Tüketici kredileri ve kredi kartları için bu yıl ocak-mart döneminde bankalara ödenen faiz  36,5 milyar lira.

4.5 AYDA 3 MİLYON 664 BİN İCRA DOSYASI

1 Ocak – 13 Mayıs günleri arasında icra ve iflas dairelerine toplam 3 milyon 664 bin yeni dosyanın geldiğini kaydeden Bulut, yeni gelen dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,1 oranında arttığını belirtti. Bulut, icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısının 13 Mayıs itibariyle 23 milyon 459 bine çıktığını bildirdi.