CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine toplam 951 Milyar TL borcu olduğunu, bu borcun  4 -11 Haziran tarihleri arasında 6,5 milyar lira artarak 894,1 liraya yükseldiğini kaydetti.  Bu borcun 18,6milyar lirasının zamanında ödenmediği için takipte bulunduğunu belirten Bulut,  “Bu borcun 729 milyar lirası tüketici kredilerinden, 165milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor. Son hafta tüketici kredilerinden kaynaklanıyor” dedi.

TAKİPTEKİ BORÇ 18.6 MİLYAR TL

Bulut, vatandaşların zamanında ödeyemediği için bankalartarafından icraya verilen takipteki borçların da 13 milyar lirası tüketicikredilerinden, 5,4 milyar lirası da kredi kartlarından olmak üzere toplam 18,6 milyar lira düzeyinde bulunduğunu kaydetti.

ÜLKENİN YARISI BORÇLU

CHP’li Bulut, bankalara tüketici kredisi borcu bulunan vatandaş sayısının ise son bir yılda 2milyon 153 bin kişi daha artarak Nisan 2021 itibariyle 34 milyon 538 bin kişiye çıktığını bildirdi.  Bulut, “Türkiye’de 34 milyon 158 bin kişinin bir veya birden fazla bankaya bireysel kredi borcu bulunuyor. 2 milyon 86 bin kişi de finansman şirketlerine borçlu” ifadelerini kullandı.

BORÇ, BORÇLA KAPTILIYOR

Rakamların vatandaşın yaşadığı ekonomik krizi derinden hissettiğini gösterdiğini belirten Bulut, “Vatandaşın borcu gırtlağa dayandı. İktidar, halka büyüme masalları anlatıyor. Vatandaş, destekten yoksun esnaf, pandeminin derinleştirdiği ekonomik kriz içerisinde kredi, borç, faiz sarmalında borcunu borçla kapatmaya çalışıyor. Ülkenin yarısı borç harç içinde hayatını idame ediyor” dedi.