Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, ulusal ve yerel gazeteler ile bazı internet sitelerinde yayınlanan hakkındaki yolsuzluk haberlerinin gerçeği yansıtmadığını ve taraflı bir şekilde yapıldığını söyledi. Başkan Arıkan, ‘Şahsım, yakınlarım ve belediyem hakkımda aslı astarı olmayan haberleri yapan kişi ve kurumlarla adalet önünde hesaplaşacağım’ dedi.
Yeni Şafak Gazetesi ile bazı yerel gazete ve internet sitelerinin ‘CHP'li Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan temizlik ihalesine fesat karıştırarak 2 milyon dolar haksız gelir elde etti’ haberinin tamamen yalan olduğunu söyleyen Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, haberi yapan muhabir ve gazete hakkında tazminat davası açacağını belirtti. Temizlik ihale sürecinin yasalara uygun olarak yapıldığını ifade eden Başkan Arıkan şunları söyledi:

‘Çukurova İlçe Belediyesi sınırları dahilinde bulvar, cadde, sokak ile kaldırımların temizlenmesi çöplerin toplanması ve nakli hizmeti’  ihalesine 10 firma katılmış, bazı istekliler belge eksikliği nedeniyle elendikten sonra en düşük teklifi veren Erhan Nak. Gıda İnş. San Tic. Ltd. Şti.’ne ihale edilmiştir. Han Temizlik Firması ihale komisyonunun bu kararından sonra geçici teminat mektubunun iadesini istemiş ve yasa gereği teminat iade edilmiştir. Aynı firma 22.07.2009 tarihinde idaremize ihale sonucuna ilişkin itirazda bulunmuş. İtirazının reddedilmesi üzerine Kamu İhale Kurulu’na (KİK) başvurmuştur. KİK 24.08.2009 tarihinde düzeltici işlem tesisine karar vermiştir. Bu karar özetle, ‘Han Temizlik Firması’nın elenme sebebi doğru değildir. Bu firmayı da değerlendirmeye alarak kararınızı yeniden gözden geçiriniz anlamına gelecek düzeltici işlem kararı vermiştir.’

İdaremiz KİK’ten gelen düzeltici işlemler için gerekli çalışmayı yapmıştır. Öncelikle Han Temizlik Firması’nın yüzde 20 yüklenici karı öngörülerek hesaplanan ihale yaklaşık maliyetinin  yüzde 26’sı oranında eksiltme yapması nedeni ile aşırı düşük sorgulaması yapmış ve Han Temizlik Firması bu sorgulamaya yanıt vermiştir.

Bu arada daha önce banka geçici teminat mektubunu almış firmalara tekrar çağrıda  bulunularak tekliflerinin dikkate alınabilmesi için geçici teminat mektubu getirmeleri istenmiştir.

Zira ihale sürecine dahil olabilmek için banka  teminat  mektubunun  bulunması  yasal  zorunluluktur. Han Temizlik Firması da geçici teminat mektubunu aldığından bu firmaya da teminat mektubunu getirmesi için 3 günlük süre verilmiştir.  Ancak, Han Temizlik  Firması 3 günlük sürenin yetmeyeceğini 7 günlük süre verilmesi  gerektiğini  belirtmiş ve komisyon bu 7 günlük  süreyi de firmaya vermiştir. Buna rağmen 7 günlük süre de tamamlandığı halde Han Temizlik Firması geçici teminat  mektubu  getirmediği için ihale sürecine dahil edilememiş ve dolayısıyla ihale dışı  bırakılmıştır.

Ayrıca Han Temizlik Firması’na gönderdiğimiz ve kendisinin belirttiği tebligat  adresinde  ‘Bütün  iş ve işlemler için  gönderilerimiz alındığı  halde’ geçici teminat mektubu  getirmesi için 7 günlük  ilave süre verdiğimiz yazımızı almamıştır. Tüm bu işlemlerimiz yazılı olup  ihale işlem dosyasındadır. Bütün bu işlemler bitirildikten sonra  komisyonumuz kararını yine en düşük teklif veren firma olan Erhan Nak. Gıda İnş. San Tic. Ltd. Şti.’ne vermiştir.

Han Temizlik Firması’na geçici teminat getirmesi için ek süre verilen yazı 02.11.2009 tarihinde gönderilmiş ve yasal süreler beklendikten sonra 24.11.2009 tarihinde ihale sonuçlandırılmıştır. Haberde iddia edildiği gibi bir günde ihale verilmesi söz konusu değildir.  Kaldı ki Han Temizlik Firması ihale kararına karşı yasal olarak başvurması gereken Kamu İhale Kurumu’na başvurmamıştır. Yaptığımız işlemlerin doğru olduğunu ve yasal olarak bir sonuç elde edemeyeceğini bildiği için kendince karalama çabasına girişmişti.

Özellikle açıklığa kavuşturulması gereken konu Han Temizlik Firması aşırı düşük tekliften dolayı değil geçici teminat getirmediği için ihale dışı bırakılmıştır. Ve bu durum ihale mevzuatının amir hükmüdür.

EKSİK VE YANLIŞ BİLGİLERLE HABER YAPILMIŞ

‘Stil Grup ve Han İnşaat Firması ortaklığı, 3 milyon 247 bin lirayla en düşük teklifi vererek ihaleyi kazandı. Ancak, belediye usulsüz işlemlerle firmayı ihale dışı bıraktı. İhale 4 milyon 595 bin lira teklif veren Arıkan'ın dünürü A.E'nin sahibi olduğu nakliyat firmasına kaldı. Belediye sadece bu ihaleden 1 milyon 348 bin liralık zarara uğratıldı’ şeklindeki haberin yalanlarla dolu olduğunu belirten Başkan Yıldıray Arıkan, ‘İhaleye katılan Erhan Nak. Gıda İnş. San Tic. Ltd. Şti. 4 milyon 692 bin 900 lira, Han Temizlik Firması 4 milyon 247 bin 466 lira, Arıklar Firması da 4 milyon 679 bin 552 lira teklif verdi’ dedi.

Başkan Arıkan, ‘Haberde 3 milyon 247 bin lirayla en düşük teklifi verdiğini söyleyen firma yetkilileri aslında 4 milyon 247 bin 466 lira teklif verdi. Bu resmi tekliflerin hepsi elimizde. Han Temizlik Firması ile ihaleyi alan firma arasındaki fiyat farkı ise 445 bin 434 lira. Hani nerede 2 milyon dolarlık haksız kazanç. Bu haber tamamen ‘Çamuru at izi kalsın’ anlayışıyla yapılmış. Ancak, bu yapılanlara asla ama asla göz yummayacağım. Eğer benim hakkımda ihale ile ilgili bir haksız kazanç söz konusu ise bunu ellerine yalanlarla dolu dosyalar alarak gazete gazete gezerek değil, belgeleriyle ortaya koysunlar. Bizim bu ihale ile ilgili resmi belgelerimiz hazır. Bu belgelerle birlikte dava açarak haberi yapan gazete ve muhabir ile bunun servis yapılmasını sağlayan kişi veya kişiler hakkında tüm kanuni haklarımızı kullanacağız” dedi.

Başkan Arıkan ihale sürecinin uzaması nedeni ile ihalenin 1 yıl süre için yapılmış olmasına rağmen yasa gereği olarak yaklaşık 7 aylık süre için 2 milyon 752 bin 985 lira bedelle sözleşme imzalandığını belirterek ‘Görüldüğü gibi ihale bedeli 2 milyon dolar değildir.‘Belediye sadece bu ihaleden 1 milyon 348 bin liralık zarara uğratıldı’ şeklindeki haberin de gerçeklerden uzak olduğunu ortaya çıkmış oldu. İhale bedeli ile önesürülen yolsuzluk rakamı arasındaki irtibatı anlayan varsa bana da anlatsın’ dedi.

Kendisinin A.E. adlı bir dünürünün bulunmadığını, hiçbir şirketle ilgisinin olmadığını, hakkında menfaat sağlamak, ihaleye fesat karıştırmak suçlaması ile ilgili açılmış bir tek soruşturma ve dava olmadığını söyleyen Başkan Arıkan, Adana’da yayın yapan yerel bir gazetenin de sahibi oldukları bilinen Han İnşaat ve Temizlik Firması yetkilileri hakkında da dava açacağını belirtti. 

 ARIKAN,”ADANALI  BENİ İYİ TANIR”

Kendisinin bir dönem Seyhan Belediye Başkanlığı yaptığını, 5 yıllık hizmet süresince yüz kızartıcı en küçük bir hata, bir yanlış veya bir kusur yapmadığını belirten Başkan Arıkan, “Belediye başkanlığı yapmadığım zamanlarda da Adana sokaklarında dimdik

 ve göğsü kabarık gezdim. Çarşıda gezerken esnaf ve vatandaşlar mekanlarına davet etti, kahvelerini içirdi. Adanalı yaptığım hizmetlerle beni andı ve Adana’da bugüne kadar kimseye nasip olmayan yüzde 41 oyla yeniden belediye başkanı seçti. Eğer yüz kızartıcı herhangi bir davranışım olsaydı Adanalı bana ona göre davranırdı. Adanalı yanlış yapanı affetmez ve kapısını da yüzüne kapatır. Allaha şükür halen dik duruyorum ve duruşumu da yaşadığım sürece değiştirmeyeceğim” dedi.

 SİYASİ OYUNLARA DÜŞMEYECEĞİM

Son günlerde Adana’da yaşanan olumsuzluklardan nemalanmak isteyen bazı odakların bulanık suda balık avlamak istediğini belirten Başkan Arıkan, “Ben siyasetin temizini severim. Politikanın toplumsal ve vatanseverlik bölümü beni daha fazla  ilgilendiriyor. Politikadaki kirli havayı sevmiyorum. Kirli hava solumak da istemiyorum. Hep temiz toplum özlemiyle politika yaptım. Kirli havaları soluyarak zehirlenmek istemiyorum. Yaptıkları politikalarla ve gıyabımda beni kirli havaya sokmak isteyenler varsa büyük yanılgı içerisinde olduklarını zamanla anlayacaklardır” diye konuştu.

 

‘HİZMETE ENDEKSLİ BAŞKANIM’

Şeffaf bir yönetim tarzıyla belediyecilik yaptıklarını, cevaplandıramayacakları soru bulunmadığını belirten Başkan Arıkan, iddialarla ilgili olarak gerçeği araştıran, bilgi isteyen ve değerlendiren basın mensuplarına da teşekkür etti.

Başkan Arıkan ayrıca, hizmette birinci yılını geride bırakırken, kuruluş aşamalarını tamamladıklarını, hizmet aşamalarında da büyük mesafelere kaydettiklerini belirterek,

“Akşam yatıyorum hizmeti düşünüyorum, sabah kalkıyorum hizmeti düşünüyorum. Ekibimle her zaman ve her yerde toplanıyor, yeni projeler üretmeye çalışıyoruz. Yani Çukurova Belediyesi olarak kendimizi tamamen hizmete endekslemiş vaziyetteyiz. Bu tip aslı astarı olmayan haberler hizmet konsantrasyonumuzu kısa bir süre bozuyor ama yolumuza devam ediyoruz” dedi.