5 Ocak Gazetesi Köşe yazarlarının sorularını açık yüreklilikle yanıtlayan  Başkan Serin, işleyen süreç içerisinde taraftara da gönderme yaptı


90+1'in bu kez konuğu Demirspor Başkanı Önder Serin oldu. Son yıllarda en çok tartışılan ve konuşulan isim oldu Önder Serin...Özellikle ilk maç olan Çaykur Rizespor karşılaşmasında taraftarların genelinin protesto etmesi ve istifaya çağırması üzerine hiç açıklama yapmamıştı Başkan Serin...Ve Başkan suskunluğunu 5 Ocak'a yani 90+1'e bozdu. Köşe yazarlarımız Adnan Ercan, Ayhan Arısoy, Uğur Sığırcı, Ramazan Çakır ve Kurtul Çakın'ın sorularını yanıtlayan Başkan Önder Serin'in net açıklamalar yaptı:



İşte sorularla Demirspor Başkanı Önder Serin:

ÖNDER SERİN: 2 Temmuz tarihinde göreve geldik. Kısaca o ortamda iki adayın çekilmesi ile bizim yönetime gelmemiz ile kongre sonuçlandı.  Biliyorsunuz sayın Valimiz Hüseyin Avni Coş,- içinizden biri olsun- demişti.  Ve arkadaşlar benim haberim olmadan ismimi medyaya duyurdular ve pazar günü başkan adayı olduğumu öğrendim.

UĞUR SIĞIRCI:  Bahsettiğiniz konu ile ilgili çok yorumlar yapıldı.  Vali beyin dışında herhangi bir siyasi partiden direktif aldınız mı?

ÖNDER SERİN: Kesinlikle siyasi direktif olmadı.  Vali 9.00  gibi makamına çağırdı ve konuşmalar oldu.   Mehmet Gökoğlu ile  Selahattin Aydoğdu'nun çekişmesini bilemem.  Niye bu boyuta geldiğini de anlamış değilim. Hırs oldu sanırım.  Ben Sayın Selehattin Aydoğdu'ya karşı değilim.  Alıp veremediğim yok. Bir alışverişim de yok.  Gider geliriz. Gökoğlu çekildi ve kendi de çekildi. -Önder Serin niye oldu?- diyorlar. Kimse yoktu ki. İki aday çekilince göreve geldik.

KURTUL ÇAKIN: Genel konuşulan konu olduğu için soruyorum; Önder Serin başkanlığındaki yönetim kurulunu perde arkasından  Mehmet Gökoğlu mu yönetiyor ?

ÖNDER SERİN: Böyle bir şey yok. Olamaz da zaten. Buna ben müsaade etmem.  Bakın net bir şey söylemek istiyorum; başarı da başarısızlıkta bu yönetimindir.  Demirspor çatısı altında alınan kararları ben ve ekibim alıyor.  Kötü gittiğinde eleştirilecek olan da biziz, başarılı olduğumuz da -doğru yapmışlar- denilecek olan da biziz. Başka biri yok...Bunu anlamaları gerekiyor.

RAMAZAN ÇAKIR: Yaratılan algılar çok önemli oluyor.  İşte o algı genel olarak böyleydi.

UĞUR SIĞIRCI:  Sanki kaos ortamı var gibi. Vali beyin tavrı o ortamda doğru muydu?

ÖNDER SERİN:  Kaos atmosferini kim yarattıysa o düzeltecek. Ben tribünden geldim.  Yönetimde olmadığım zaman yine tribüne gideceğim. Kimse -Demirsporlu değilsin- diyemez.  -Demirspor'dan sebeplendin- diyemezler. Babam da amcamda Demirsporlu. Demirsporluluğum atalarımdan geliyor. 

AYHAN ARISOY: Çaykur Rize maçında yapılan protestodan sonra bir gelişme oldu mu?

ÖNDER SERİN:  Olmadı...Öyle duruyor.

UĞUR SIĞIRCI: Taraftarları birleştirme adına bir adım var mı?

ÖNDER SERİN: Çaykur Rize maçına dönersek, daha maç başlamamış ilk onbirde geçen yıldan  bir tek Emre var. Diğer yeni gelen oyuncular  o atmosferde ne yapar bana söyleyin? Hepsinin neredeyse eli ayağı titriyordu. Yönetimi istifaya çağırıyorlar futbolcular da olumsuz etkileniyor.

KURTUL ÇAKIN: Ne olur bundan sonra?

ÖNDER SERİN: Yeter ki taraftar belden aşağıya vurmasın. Tribün gücü önemli. Demirspor için tribün gücü olmalı. Yönetimi protesto etsinler ama sahada değil. Takımı desteklesinler.  O maçın hakemini gördünüz. Tribünler susup, yönetimi protesto edince istediği gibi maçı yönetti. Hatta Gökhan Kaba'ya yapılan penaltıyı vermedi. Söze söylüyorum tribün maça yoğunlaşıp takıma destek verseydi maçın hakemi o penaltıyı verir miydi, vermez miydi?

ADNAN ERCAN: Kongre süreci yaşandı. Devamında bölünmeler oldu.  Bir taraf küskünleri oynuyor. Türkiye'nin  4 veya 5. büyük taraftarıdır Demirspor tribünü.  Demirspor başkanı olarak size bu anlamda büyük görev düşüyor. Mülki amirlerle birlikte bu sorunu ortadan kaldırma adına adımlar atılmalı.

ÖNDER SERİN:  Kimseye küskün değilim. Demirspor'a fayda getirecekse mülki amirlerimiz bu anlamda çağırırlarsa gelirim. Bu sorun ortadan kalksın diye çabalarız.  Ha bu arada taraftarlarımızın Demirspor'un faydasına yaptıklarını biliyorum ama tarzları farklı.

RAMAZAN ÇAKIR: Akil bir grubun bu anlamda faydası olacaksa yapılması gerekiyor. Yani tribün sorununun ortadan kalkması lazım.

ÖNDER SERİN: Bakın yönetim kurulu istifa etse 45 kayıp gün demek.  Akil isimler  grubu toplanır beni çağırırlarsa  gelirim. Birkaç kişi yan yana gelir ve sorun çözülür. Gelir konuşulur. Şehrin büyüklerinin de böyle talebi olursa Demirspor faydasına yapamayacağımız bir şey yok. ... Bir tane Demirspor var; başka yok.

RAMAZAN ÇAKIR:  Demirspor'u yönetmek kolay değil.

ÖNDER SERİN: Yönetim oluşturmak için Adana'da çıkıp dolaşın. 15 Kişilik yönetim oluşmaz. Teke teker yönetici aradım buldum hepsi de aslan gibi.  Demirspor'u yönetmek tabii ki kolay değil. Çok büyük kulüp ve camia. Sorumluluğumuz var.

AYHAN ARISOY: Çaykur Rize maçındaki protestolardan sonra ne düşündünüz.

ÖNDER SERİN: Yapacak bir şey yok. Onlar bizim taraftarımız. Protesto da etseler bizim taraftarımız. Biz takımla ilgili gelişmelere baktık.  Biliyorsunuz forvet sorununu çözdük.  Lawal'ı aldık. Takımı daha  uyumlu hale getirmek istiyoruz.

AYHAN ARISOY: Mülki amirler -gelin bu sorunu çözelim- derse

ÖNDER: Demirspor faydasına kendimden ödün veririm.

RAMAZAN ÇAKIR: Şöyle bir algı var ve büyüyerek devam ediyor; Belediyeden gelen kaynakları yönetim takımın menfaatleri için kullanmıyor. Büyük bir algı oldu. Ekonomiyi şeffaflaştırmak gerekiyor. Yardımlar ne oluyor insanlar bunu öğrenmek istiyor?

ÖNDER SERİN: Vali Hüseyin Avni Coş'a da söyledik; şeffaflığımızı.  Bunu daha da netleştirmek için eleman aldık. Genel kurul üyelerini yeniden arıyor. Sürekli üyelerde yenileme yapıyoruz. Ziyaretler yapıyoruz. Dernekler kanunu neyse onu uyguluyoruz.  Bunları yapan yeni elemanımız rozet veriyor, evraklarını alıyor ve üye yapıyor. Bir aylık süreçte bir çok yenileme yaptık. Web sayfamızı da yeniledik. Üye yenilendikçe Web sayfamızdan yayımlıyoruz.  Web sayfası da şeffaf olacak. Seçimden önce dernekler masası defteri istedi ve defterler incelendikten sonra geri verdiler.  Demirspor şuan şeffaf . Yani verilmeyecek hesabımız yok. Gelen giden paraların çetelesini görebilirsiniz.

KURTUL ÇAKIN: İÇ transferde politika neydi?

ÖNDER SERİN:  İlk Şener ile anlaştık. Onun dışında bizim takımda oynayabilecek futbolcu listesi yaptık.  Raşit ile niye anlaşmadık? Futbolcu önce Demirspor'da oynamak isteyecek. Turgutlu'ya 150 bin tl ye gitti. Hırs gerekli. Turgutlu'ya 150, Demirspor'a 250...Böyle gelişmeye izin vermedik.

ADNAN ERCAN: Ramazan'ın sorusuna saptama yapmak istiyorum. Hesapların şeffaf olması konusunda. Adana'da şöyle olgu var. Borç 4 Milyon iken,  yönetime biri gelmeye kalkınca bu bir anda 14 Milyon oluyor diyorlar. Böyle bir olgu var. Ne diyeceksiniz?

ÖNDER SERİN: Kulübü teslim aldığımızda 9 Milyon 200 Bin borç vardı.  Yeniden takım mı yaratacaksınız, geriye dönük hacizlerle mi uğraşacaksınız? Ekonomik planlama yapılmamış.  Biz de göreceksiniz her şey net. Ne ise o. Zaten dediğim gibi Web sayfamızda anlık takip edebilirsiniz.

KURTUL ÇAKIN: Futbolcu bütçesi ne kadar?

ÖNDER SERİN: 7'si geçen yıl ki olmak üzere 24 futbolcu toplamda 6  Milyon.  Tüm oyuncularımızın hepsi oynamayacağı için bu belirttiğim 6 Milyon doğal olarak düşecek. Rize başkanı 11,5 trilyon bütçe açıkladı. Genel olarak bizim 4 trilyon... Rizespor'un bütçesi bizim 2 katımız. Onların borcu da 9 Milyon.  Karim ile Berat ilk kez bir araya geliyor ve iyi oynayarak berabere kalıyoruz.  Uche Kalu ile Nijerya'da ben konuştum. Uche yi bulan benim. 1 Senelik düşünseydim Uche'yi alırdım. Toplam maliyeti 240 bin Euro'ydu.  Fakat Demirspor zarar ederdi.  Demirspor'a zarar vermemek için Uche ile anlaşmadım.  Çok eledik biz.  Lawal'ı çok aşağıya aldık.

RAMAZAN ÇAKIR: Çok oyuncu almak ve göndermek külfet...Bir çırpıda düzeltmeniz uygun değil ama ne düşünüyorsunuz?  Altyapı hocaları ile ilgili altyapı oyuncuları var. Barcelona bile yüzde 48'ni altyapıdan oyuncu alıyor biz sadece konuşuyor.

ÖNDER SERİN: Kongre olduktan 10 gün sora altyapıya iki yönetici verdik. Bütün maaşlar sıfırladık.  Sabah 8 akşam 5.30 çalışıyorlar. Rasin hoca ile yaş katagorilerine göre yeniden yapılandırma yaptık. A 2 başlıyor. Aytaç Durak tesislerine soyunma odası için proje çıkardık. Belediye yapacak.  Tesisimizin yanında boş kalan yeri talep ettik. Sulardaki altyapıyı spor okulu yapacağız.  Müracaat ettik, bekliyoruz. Güzel proje çizdik. Sular sadece spor okulu olacak.  Altyapıya biz geldikten sonra bonservislerini vererek 12 oyuncu aldık. Yani sorduğunuzun sanırım yanıtı bu. İlerleyen süreçte çok şeyler yapılacak. . Arman Bozkaya  bizim çocuğumuz  gereken ne ise yapılacak. Alacağı var ve onu verdik.

RAMAZAN ÇAKIR: İstikrar önemli.

ÖNDER SERİN: Harita çizdik. İskenderun, Kahramanmaraş, Osmaniye çevre il ve ilçeleri bir alan içine çizdik. Belirlediğimiz ve belirlemediğimiz bütün topçuları izliyoruz.  Buradan futbolcu çıkaramaz isek bizim ayıbımız olur.

ADNAN ERCAN: İzleme komitesinden ziyade istikrar önemli. Adem Atılgan'ın izleme komitesi 50 futbolcu bulmuştu. Bir sonraki yönetim bu listeyi dikkate almadı. Spor kulüpleri kalıcıdır yönetimler gelip geçicidir. Bir önceki yönetimin çalışmalarını göz ardı etmemeli.

ÖNDER SERİN: Attığımız her adımda Demirspor faydasına işler yapıyoruz.  Biz gitsek de  gelecek yönetim rahat eder.

AYHAN ARISOY: Birilerine kırgınlık ve kızgınlık var mı?.

ÖNDER SERİN :  Kimseye kızgınlığım yok. Böyle bir lüksüm olamaz.  Fakat, yönetim istifa diye bağırdıklarında takıma zarar veriyorlar. Tek isteğim takıma zarar vermesinler.

ADNAN ERCAN: Demirspor'un akil insanlara, yöneticilere ihtiyacı var. Bu yolda istikrarla devam edilmeli  ve başarılı olmanız gerekir.

ÖNDER SERİN: Adnan bey nereden bakarsanız bakın çaba sarf ediyoruz. Belli bir noktadan sonra  emeğinizin karşılığında arkanızın sıvazlanması önemli.  2,5 Aydır çalışıyorsunuz ve belli bir noktaya geliyorsunuz.  Biz Demirspor sevdalısıyız her zaman neferiz. Demirspor'a fayda getirecek ne varsa yaparız. Herkesin de böyle olması gerekiyor.

ADNAN ERCAN: Yönetime girmeyi düşünmüyordum diyordunuz ve güçlü liste ile çıkıyorsunuz.

ÖNDER: Doğaçlama oldu.

RAMAZAN ÇAKIR: Bence yılmayın, yılmayacaksınız.

ÖNDER SERİN: Bırakırız diye cümlemiz yok. Çalışmaya devam ediyoruz. Demirspor'a daha çok nasıl faydamız olur ona bakıyoruz.

ADNAN ERCAN: Bir yıl içinde sevinç ve hüznü de yaşayacaksınız. Sezon sonunda karne alacaksınız. Sene içerisinde hüzün ve sevinçler sizi yanıltmasın alacağınız karne sizin nasıl çalıştığınızı gösterecek.

ÖNDER: Biz şampiyonluk hedefi ile yola çıkmadık. Başarılı olmak istiyoruz.

KURTUL: Amaç ne?

ÖNDER SERİN: Birinci amaç kalıcı olmak. Kulüp olmak, altyapıyı düzgün hale getirmek.

UĞUR SIĞIRCI: Gelir var mı?

ÖNDER SERİN: Bu yıl benim yönetimim Belediye'den  22+120+60+50+140 toplam da 392 Bin tl yardım aldık. Tabi bunları esnaf alacaklarına ve diğer alacaklara verdik. Peşinatların yüzde 90'nını ödedik.

KURTUL ÇAKIN : 110 Milyar hasılat oldu. Sanırım hasılat borca gitti.

RAMAZAN ÇAKIR: Bolu maçında böyle bir mücadele beklemedik.  Burada da takım iyiydi. Bir şeyler iyi gittiğinde düzelecek. Kalabalığın sebebi iyi futboldu sanırım.

ÖNDER SERİN: Taraftarımız Demirspor'a susamışlar. Rize ile oynuyorsunuz. Yapılan transferler merak ediyor. Demirspor'un zaten kalıplaşmış taraftarı var. Bunun daha üzeri geldi. Denizli maçında o boşluklar da olmayacak.

UĞUR SIĞIRCI: İlk olarak teknik direktör Güvenç hoca ile anlaştınız. Daha sonra Osman hoca geldi. Güvenç Kurtar ile  Osman  Özdemir farkı nedir?

ÖNDER SERİN: Osman Özdemir bu ligin hocası.  Güvenç  hoca da hata yapmadık. Güvenç hoca Süper lig tecrübeli hoca. Fakat bizden ligin başlamasına sayılı günler kala 500 bin tl tazminat istedi. Yani sözleşmesine ek istedi.

ADNAN ERCAN: Yani gelişi hataydı.

UĞUR SIĞIRCI: O dönem köşe yazımda Güvenç hocanın gelişinin hata olduğunu yazdım. En iyisi Osman Özdemir hoca.

ÖNDER SERİN: Osman Özdemir bize gelmeden önce zaten Ankaraspor ile anlaşmıştı.  Ankaraspor lige girmeyince bizle anlaştı. Osman hocadan memnunuz.

KURTUL ÇAKIN: Pahalı oyuncunuz kim?

ÖNDER SERİN: Yusuf var. Ama biz dengeyi kurduk. Hiçbir oyuncumuzu üzmedik, onlarda bizleri üzmedi.

KURTUL ÇAKIN:  Maddi sıkıntı ile ilgili neler söyleyeceksiniz. Geleceğe dönük planlarınız var mı?

ÖNDER SERİN: Bugüne kadar 500 bin TL'lik kombine sattık. Düşündüğümüzün altındayız. Kombine satarken de kimseyi rahatsız etmiyoruz. 

ADNAN ERCAN: Şanslısınız ki bu sezon deplasman masraflarını Federasyon karşılıyor. Kulüpler için eskiden para babaları aranırdı şimdi akıllı insan aranıyor. Federasyondan bir yıl içinde . 4,5 Milyon gelir var.  1 Milyonluk kombine satsanız. Böyle hasılatınız olsa. Göğüs reklamını bu rakamlarla alabilseniz. Belirlediğiniz bütçeyi yakalarsınız. Kulübü iyi yönetecek insanlar önemli.

RAMAZAN ÇAKIR: Trabzonspor'un HES projesi. Ciddi gelir. Bursaspor'un altyapı tesisleri derken gelirleri var.

ÖNDER SERİN : Adana da bir sürü firma var. Markalı firmalar var. Ya ben size verirsem başka kulüpler isteyecek diyorlar. Bu olgudan kurtulamıyoruz.

KURTUL ÇAKIN:  Planlarınızın neresindeniz?

ÖNDER SERİN: Baskılar olmasaydı daha da öndeydik. Fakat biraz geride kaldık.

KURTUL ÇAKIN: Maddi olarak ne verdiniz?

ÖNDER SERİN: Yönetim kendi cebinden 2 Milyon 200 Bin civarı...

KURTUL ÇAKIN: Hayaliniz nedir?

ÖNDER SERİN: Borçsuz kulüp olsun Demirspor...Kavga değil de 3-4 aday liste çıksın. Güzel ortam olsun. Süper ligde kalıcı olalım. Bir de basketbol ve yüzme branşlarını istiyorum.

KURTUL ÇAKIN: Rize maçındaki protestonun devamında  neden basın toplantısı ile taraftara açıklık getirmediniz?

ÖNDER SERİN: Taraftarı dikkate almamak olur mu? Onlar bizim başımızın tacı.  Tek isteğim eskisi gibi takıma faydası olsunlar. 

ADNAN ERCAN:  Takımın en değerli ve tecrübeli oyunculardan Erman Özgür ile görüşmeleriniz nasıl geçiyor. Aynı zamanda da takımın kaptanı.

ÖNDER SERİN: Erman Özgür 10 karakterli isimden biri.  Ve inanılmaz fiyata aldım.  Bütün futbolcularla pazarlık aşamasındaydım ancak Erman'ın transferi 5 dakikada gerçekleşti. 

ADNAN ERCAN: İnanılmaz karakterli, kişilikli arkadaş. Yaşı dolayısıyla 1 yıl yararlanılabilir. Yöneticilik olarak ilerleyen süreçte Demirspor'a kazandırılabilir.

ÖNDER SERİN: Kaptan yaptık sorunlar hep üzerinde(!)

KURTUL ÇAKIN : Son olarak neler söylersiniz?

ÖNDER SERİN: Biz mevcut yönetim olarak Demirspor'a faydalı olmaya geldik. İyi ve düşük bütçeli takım kurduğumuzu düşünüyorum. Belki de PTT 1.ligin en düşük bütçeli takımız. Başarılı olacağımızı düşünüyorum.  Taraftarımızdan isteğim, yönetimi istifaya çağırabilirler ancak takımı desteklesinler. İşte o zaman Demirspor istenilen çizgiyi yakalar.  
Kaynak: 5 Ocak Gazetesi