ATDSK’ya davetle gelen Ukraynalı tenisçi antrenmanlara başladı

Savaşın ardından banka müdürü annesi 42 yaşındaki Julia ve kız kardeşi 6 yaşındaki Polina Zalevsky ile birlikte Polonya’ya kaçan Fedor Zalevsky, tenis kariyeri için ailesiyle birlikte arayışa girdi. Zalevsky, e-posta ile yardım çağrısında bulundukları ATDSK’nın daveti üzerine Adana’ya geldi. Kulübün kapıları sonuna kadar açılıp, her türlü imkan sunulan savaş mağduru tenisçi, U14 oyuncularıyla birlikte antrenmanlara başladı. Ukrayna’nın Odessa şehrinde yaşadıklarını bildiren Zalevsky, “Savaş olunca apar topar ülkemizi terk ettik. Birkaç tenis akademisine mail atarak, yardım istedik. Ülkemdeki savaş ortamından söz ettim, ülkemizi terk etmek zorunda kaldığımızı, Ukrayna’da çok zor günler yaşadığımızı, paramızın olmadığını yazdım. ATDSK cevap verdi, buraya geldik. Çok mutluyum. Ukrayna’da benim yaşımda ve farklı yaşlarda çok sayıda tenisçi var. Hayatlarında profesyonel tenis olan sporcular savaş nedeniyle şu an çok zor durumdalar. Ben Adana’da çok güzel bir imkan bulduğum için çok şanslıyım. Ama arkadaşlarım zor durumdalar. Tek isteğim savaşın bir an önce bitmesi. Barış, mutluluk içerisinde yaşanması” dedi.

Patlama sesiyle güne uyandıklarını kaydeden 2 çocuk annesi Julia Zalevsky de, Ukrayna’dan Adana’ya kaçış hikayesini şöyle anlattı: 

“24 Şubat’ta patlama sesiyle uyandık. İnsanların koştuğunu gördük, sirenler çalınca savaşın başladığını anladık. Aynı gün karayoluyla Odessa’dan kaçtık. Sınırı 25 Şubat’ta geçebildik. 28 Şubat’ta Moldova’dan Romanya’ya, 2 Mart’ta Avusturya’ya gittik. 3 Mart’ta Çek Cumhuriyeti’ne geçtik, 2 gün sonra da Polonya’ya gittik. 5-15 Mart’ta Polonya’da kaldık. Polonya’dayken tenis akademisi arayışına girdik. 7-8 ay önce Adana’ya gelmiştik, ATDSK’da uluslararası turnuvaya gelmiştik. Buradaki imkanları görmüştük. Oğlumun hayali de böyle bir kulüpte tenis kariyerini sürdürmekti. Mersin’de yaşayan arkadaşlarımızın aracılığıyla kulüple ilgili bilgileri aldık, mail gönderdik, yardım istedik. Kulüp yönetimi bize kapılarını açtı. 16 Mart’ta da Türkiye’ye geldik. Burası bizim için bir rüya gibi. Çok iyi imkanlar var. Mükemmel kalpli insanlarla dolu. Burada olduğumuz için mutlu olsak da, aklımız ülkemizde. Odessa Limanı’nda bir şirkette çalışan eşim bizi Türkiye’ye gönderdi, kendisi de Polonya’da kız kardeşiyle kaldı. Dileğimiz savaşın bir an önce sona ermesi ve ülkemize, evimize dönmek.” 

Ukraynalı tenisçinin Türkiye’nin tek uluslararası tenis akademisi olan High Performance Tennis Center’da antrenmanlarını yaptığını bildiren Kulüp Başkanı Ali Refah Keskin de, “1969 yılından bu yana hizmet veren, uluslararası akademisi olan bir kulübüz. Ukraynalı tenisçinin yardım çağrısına kayıtsız kalamazdık. Mağdur olmaması, kulübümüzün imkanlarından yararlanması, tenis antrenmanlarını sürdürmesi için onu davet ettik. Adana’ya yerleşmesini sağladık. 4 gündür antrenmanlara başladı. Yeme, içme, konaklama imkanlarını da sağladık. Biz bir çocuğa dokunduk, birkaçına daha dokunmak için bağlantılara da geçtik. Savaşın bir an önce bitmesi en büyük temennimiz.  Spor barışın, kardeşliğin öncüsüdür. Biz de ATDSK ailesi olarak savaştan etkilenen çocuğumuza yardımcı olmaya çalışıyoruz” diye konuştu. 

ATDSK bünyesindeki Uluslararası Tenis Akademisi High Performance Tennis Center’ın Başantrenörü İtalyan Mauro Pezzi de, Ukraynalı tenisçinin gelişime açık bir oyuncu olduğunu. Çok çalışıp, tenis kariyerinin gelişimine yardımcı olmaya çalışacaklarını kaydetti.