SEYHAN İLÇESİNİN TARİHİ

Merkezinde Seyhan’ın olduğu Adana’nın tarihi ilk M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanıyor. Seyhan Nehri’nin kıyısında Adana’nın merkezinde bulunan Seyhan ilçesinin eski yazılı kayıtlarına ilk defa, Anadolu´nun en köklü medeniyetlerinden olan Hititlerin Kava Kitabelerinde rastlanmaktadır. Burada bulunan bir yazıtta Adana ve çevresinden URU ADANIA (Adana Beldesi) olarak bahsedilmiştir. 

ADANA İSMİ NEREDEN GELİYOR?

M.Ö. yaşayan kavimlere DANUNA ismi verildiği de bilinmektedir.  Hitit etkisinde kalan Fenikeliler tarafından, tarım ve bitki tanrılarının ismi olan ADONİS´i bereketli topraklarından dolayı Adana´ya isim olarak verdiği tespit edilmiştir.  
Diğer bir görüşe göre, M.S. 7. y.y.´dan itibaren İslam ordularının bölgeye gelişi ile birlikte Arap tarihçileri,“Adana” isminin eski peygamberlerden Yasef´in torunu EZENE´den geldiği fikrini ortaya atmışlardır.

“ADANA” İSMİ NE ZAMANDAN BERİ KULLANILIYOR?

Adana için kullanılan isimlerin karışıklıklara sebep olması nedeniyle 1878 yılında Osmanlılar Döneminde yayınlanan bir fermanla yöre adının “ADANA” olarak yazılması ve teyit edilmesine karar verilmiştir.
Kurtuluş Savaşı sırasında güney cephesinde kazanılan başarılar sonucu Fransızlarla Ankara´da (20 Ekim 1921) anlaşma imzalanmıştır. Bu Türklerin ilk siyasi başarısıdır. Düşmanlar 4 Ocak 1922´de Adana´yı boşaltmıştır. 5 Ocak 1922 sabahı İli Camii ile Büyük Saat Kulesi arasına Türk Bayrağı çekilmiş ve bu tarih kurtuluş günü olarak kutlanmıştır.Adana Belediyesi 5 Haziran 1986 tarihinde çıkarılan 3306 sayılı yasa ile Büyükşehir Belediyesi statüsüne girmiştir. Seyhan ve Yüreğir adlarıyla iki ayrı ilçe kurulmuştur.

ADANA SEYHAN BELEDİYESİNİN NUFUSU KAÇ?

Seyhan ilçesi adrese dayalı nüfus sayımına göre (2022) 793 bin 480 toplam nüfus sayısına göre Adana’nın en büyük ilçesidir.  384 km² yüzölçümü ile Seyhan 2066 kişi/km² nüfus yoğunluğuyla Adana’nınen yoğun ilçesi konumundadır.  İlçe nüfusunda kadın-erkek oranı (Kadın: 399.608, Erkek: 393.872) kişidir. 

SEYHAN BELEDİYE BAŞKANI KİMDİR?

Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay’dır. 2019 seçiminde Millet ittifakının CHP adayı olarak Başkan seçilmiştir. 
 

Seyhan Belediyesi Resmi Web Sitesi için burayı tıklayınız.

SEYHAN BELEDİYESİ ORGANİZASYON ŞEMASI

Seyhan Belediyesi Yönetim Şeması

İşte; Seyhan Belediyesi Başkan Yardımcıları veya Müdürlere ulaşmak için iletişim numarası:

Telefon: 0 322 0 322 432 74 74 (Santral) - 444 0 1910800 521 10 21 (Ücretsiz)
E-Posta: [email protected]

Adana’da Ücretsiz Kursu Nereden Alabilirim?

Adana ve Seyhan’da vatandaşın en çok sorduğu sorulardan olan “Adana’da ücretsiz kurs var mı?”, Seyhan’da Ücretsiz Kurs Var mı?”, “Adana’da nerede kurs veriliyor?” sorusunun yanıtı, Seyhan Belediyesi olarak karşımıza çıkıyor.  SEYMER, SEYTİM gibi eğitim birimleriyle 10’dan fazla ücretsiz kurs ve eğitim veriliyor. Çocukların ve gençlerin eğitimi ve teknoloji ile tanışmaları için oluşturulan SEYTİM ile teknoloji ve bireyler buluşturuluyor. Adana’da ücretsiz kurs alabilmek için Seyhan Belediyesi Kurumsal Telefonundan ulaşabilir veya resmi Web sitesinden “Eğitim” bölümünü tıklayarak bilgi-kayıt olabilirsiniz. 

Seyhan Belediyesi Emlak Vergisini Nasıl Ödeyebilirim?

Seyhan Belediyesi halka hizmet yapmak adına devletten kişi başı katkı alırken aynı zamandan kanunun kendine tanıdığı hak ile Emlak vergisi ve Temizlik vergisi almaktadır. Yine Kanunun belirlediği tarihlerde vatandaşa yüklenen sorumluluk gereği bu vergiler alınmakta. Vatandaş ise “Emlak vergisini nasıl ödeyebilirim?” Çevre Vergisini nasıl Ödeyebilirim?” sorusunun yanıtını arıyor. Bu sorunun yanıtı Seyhan Belediyesine gelerek ödeme yapılabileceği gibi web sitesinde sorgulama ödeme bölümünden kredi kartı aracılığıyla yapılabilir. 

Seyhan Belediyesi Vergi Ödemeleri için burayı tıklayınız…

Seyhan Belediyesi Sosyal Yardım Başvurusu Nereden Yapılır?

Vatandaşlar ayrıca internet üzerinden “Seyhan Belediyesi Halk Kart Sorgulama”, “Seyhan Belediyesi Halk Kart Başvuru”, "Gıda Yardımı Nereden Alınır", "İhtiyaç Sahiplerine Kimler Yardım Ediyor", “Seyhan Belediyesi erzak yardımı Başvurusu”, “Seyhan Belediyesi sosyal yardım Başvurusu” , “Seyhan Belediyesi gıda yardımı için Başvuru Nereden Yapılır", “Seyhan Belediyesi yangın yardımı”, “Seyhan Belediyesi KEOS”, “Seyhan Belediyesi kreş Başvuruları” ve “Seyhan Belediyesi iletişim” bilgilerini arıyor.
Seyhan Belediyesi Yardım Başvurusu için burayı tıklayarak Seyhan Belediyesi Sosyal Yardımlaşma Müdürlüğüne talebinizi iletebilirsiniz.

Seyhan Belediyesi ile ilgili tüm talep ve başvurularınızı burayı tıklayarak kolayca yapabilirsiniz...