TÜRKİSTAN KORBAŞILAR PARKI VE ŞİR MUHAMMED BEK ANITI AÇILDI

Sarıçam ilçesi Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Ali Murat Kayhan Caddesi Sarıçam Belediyesi Hizmet Binası arkasında gerçekleştirilen açılışa Özbekistan Cumhuriyeti Büyükelçisi Ali Şir Azam Hocayev, Özbekistan Adana Fahri Konsolosu İlker Medeni, Türkistanlılar Dernek Başkanı Osman Beg, Sarıçam İlçe Kaymakamı Müfit Gültekin, Milliyetçi Hareket Partisi Adana İl Başkanı Bünyamin Avcı, Milliyetçi Hareket Partisi Sarıçam İlçe Başkanı Mustafa Kızılelma, Ak Parti Sarıçam İlçe Başkanı Emrah Ceylan, Ak Parti Yüreğir İlçe Başkanı Necip Fazıl Cengil, Adana Ülkü Ocakları Başkanı Cem Tutsoy, Sarıçam Ülkü Ocakları Başkanı Seyfettin Gündoğdu, Çukurova Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Mehmet Cingöz, Sarıçam İlçe Emniyet Müdürü Tansel Orakoğlu, Sarıçam İlçe Sağlık Müdürü Hüsam Efe, Sarıçam İlçe Jandarma Komutanı İhsan Genç, Sarıçam İlçe Müftüsü Osman Canbolat, Sarıçam İlçe Milli Eğitim Müdürü Uygar İnal, Sarıçam İlçe Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Abdulkadir Özkurt, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende ilk olarak konuşan Türkistanlılar Derneği Başkanı Osman Beg, milliyetçi ve üretken belediyecilik anlayışı ile hizmet üreten, Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ’ın Türk ve Türki Cumhuriyetleri arasında kültürel bağların korunması ve güçlendirilmesi adına çok önemli çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Özbekistan Cumhuriyeti Büyükelçisi Ali Şir Azam Hocayev ise yaptığı konuşmasında, bundan 100 yıl önce çeşitli sebeplerden dolayı kendi vatanlarını bırakmak zorunda kalan bağımsızlığın sembolü olan Şir Muhammed Bek ve Korbaşılar’a Türkiye'nin sahip çıktığına vurgu yaptı. Tarihten gelen bağlarının devam ettiğini ve bugün de bu bağların güçlendirilmesi noktasında Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ’ın kendilerini çok iyi ağırladığını belirten Büyükelçi Hocayev, Türk insanının ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin her zaman yanlarında olduğuna, iki gündür bulunduğu Adana’da tüm kapıların kendilerine ardına kadar açıldığını belirtti.

“ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİN ANISI BU PARKTA YAŞAYACAK”

Daha sonra kürsüye gelen Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ, bundan yüzyıl önce özgürlük ve bağımsızlık için, Milli İstiklal Hareketi’ni başlatan Korbaşılar’ın lideri Şir Muhammed Bek ve silah arkadaşlarının kahramanlık destanlarını, Türkistan Korbaşılar Anıt Parkı’nda yaşatacak olmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Korbaşılar’ın, 1920’li yıllarda Türkistan'da bağımsızlık mücadelesi verirken, aynı yıllarda atalarının Çukurova topraklarında Kuva-yi Milliye olduklarını ve işgalci Fransızlara karşı bağımsızlık mücadelesi verdiklerini belirten Başkan Uludağ, konuşmasında şu ifadelere yer verdi “ Atalarımızın canları pahasına verdikleri kutsal mücadele bugün bizleri burada birleştirmiştir. Ne mutlu bizlere ki; bugün bu topraklarda hür, bağımsız olarak, bir ve beraber yaşıyoruz. İnanıyorum ki, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi bir gün muhakkak Türk Birliği altında birleşeceğiz. Tarihe büyük bir kahramanlık destanı bırakan Şir Muhammed Bek ve kahraman askerlerini rahmet ve saygıyla anıyorum. Katkılarından dolayı Türkistanlılar Derneği Başkanımız Osman Beg ve fahri konsolosumuz İlker Medeni Beylere, katılımlarından dolayı saygıdeğer Büyükelçimize ve sizlere ayrı ayrı teşekkür ediyor, Türkistan Korbaşılar Parkı ve Şir Muhammed Bek Anıtının hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.      

Daha sonra kurdele kesiminin ardından katılımcılara özbek pilavı ikramı ile açılış töreni sona erdi.