BAŞKAN AKAY FARKINDALIK YARATIYOR

“Üreten, istihdam ve kaynak yaratıp, paylaşan belediye” anlayışını yaşama geçiren Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, ‘Sıfır atık’ hedefiyle de farkındalık yaratıyor.

İsrafı önleyip, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşumunun en aza indirilmesini, oluşan atıkların ayrı toplanarak, geri kazanımının sağlanmasını amaçlayan ‘Sıfır Atık’ yönetimiyle Seyhan’da, kağıt-karton, plastik, metal, cam, atık elektrik-elektronik eşyalar, atık pil ve bitkisel atık yağlar belirli bir sistem içinde, kaynağında ve ilçenin farklı noktalarında yerleştirilen Mobil Atık Getirme Merkezlerinde ayrı toplanıp, dönüştürülüyor, dönüştürülemeyenler ise bertaraf ediliyor.

ATIKLAR DEĞER KAZANIYOR

Semt pazarlarından geriye kalan organik atıkları, çim artıkları ve budanan ağaçların dal ve yaprakları, Seyhan Belediyesi’nin kompost tesislerinde gübreye dönüştürülerek hem atıklara değer kazandırılıyor hem çevre kirliliği önlenip tasarruf sağlanıyor.

“AYRIŞTIR-DÖNÜŞTÜR-KAZANDIR”

Okulların yeniden eğitim-öğretime başlamasıyla birlikte Seyhan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, pandemi kısıtlamaları nedeniyle ara verdiği eğitim çalışmalarına yeniden başladı.

“Ayrıştır-Dönüştür-Kazandır” sloganıyla atıksız yaşam bilincini çocuklara aşılamak için verilen eğitimlerin ilki Orhan Çobanoğlu İlkokulu’nda eğitim-öğretim gören öğrencilere verildi.  Eğitimde öğrencilere çevre, çevre kirliliği ve geri dönüşüm hakkında bilgilerin aktarılırken, bu bilinci geliştirecek armağanlar da verildi.  Seyhan Belediyesi’nin Sıfır Atık Eğitimi Çalışmaları isteyen tüm okullarda yapılacak.

ÜRETEN BELEDİYE ANLAYIŞININ AYRILMAZ PARÇASI

Sıfır atık yönetiminin üreten belediye anlayışının doğal bir parçası olduğunu belirten Başkan Akay, 1 ton kullanılmış kâğıdın geri dönüştürülmesi durumunda; 17 ağacın kesilmesinin, 36 ton sera gazının ve 267 kg kirletici gazın atmosfere atılmasının,  25.900 litre suyun harcanmasının, 4.410 litre petrol tüketilmesinin, 2,3 metreküp çöp alanının işgalinin, yüzde 35-50 oranında enerji harcanmasının önlenebileceğine dikkati çekti.

İNSANLIK GÖREVİMİZ

Akay, “Yaşamımız içerisinde bu farkındalığı uyguladığımız takdirde hem israfı önleyebilir, hem de doğal kaynakları koruyup,  yeniyi üretmek yerine elimizde zaten var olan geri dönüştürülebilir atıkları kullanarak sınırlı orandaki doğal kaynaklarımızı koruyabilir ve enerjiden tasarruf ederek ekonomimize katkı sağlayabiliriz. Bu bizim insanlık görevimiz çünkü bu dünya hepimizin!” dedi.