Seyhan Belediyesi, Adana’da bir ilk olan “Kompost Üretim Tesisi’nde pazar, park ve bahçe atıklarını;  komposta dönüştürerek doğal süreçler sayesinde hiçbir masraf yapmadan tamamen kendi imkânlarıyla organik gübre olarak toprağa geri kazandırmaya planlıyor. Kompost üretimiyle birlikte hem toprağı iyileştirici özellikte ürün elde etmek, hem de organik gübre kullanımını ve geri dönüşümü yaygınlaştırmak hedefleniyor.

ORGANİK GÜBRE ÜRETİMİ DAHA DA ARTACAK

Seyhan Belediyesi bünyesinde ve 3 bin metre kare alan üzerine kurulan ‘Kompost Üretim Tesisi’nde 30 ünite bulunuyor. İlerleyen süreçte, daha fazla organik gübre üretiminin yapılabilmesi için iş ve işlemler geliştiriliyor. Üretilen organik gübrenin ‘besin maddesi içerik analizi’ Çukurova Üniversitesi’nde gerçekleştiriyor. Gübrede özellikle karbon (%45) ve azot (%1.96) içeriklerinin oldukça zengin bulunması üretimi gerçekleştiren ekibi memnun etti.

“GÜBRE KÜÇÜK ÇAPLI ÜRETİCİLERE VERİLECEK”

Çevre bilinci ve “Sıfır Atık” anlayışı ile hareket ettiklerini belirten Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, sürdürülebilir tarımı ve tarımsal kalkınmayı desteklemek amacıyla üretimi gerçekleştirilen kompost organik gübreyi başta Seyhanlı küçük çaplı üreticiler olmak üzere kırsal alanda çalışma yapan diğer belediyelere de ulaştırmayı planladıklarını söyledi. 

“ÇİFTÇİYİ DESTEKLEYECEĞİZ”

Başkan Akay şöyle konuştu;

“Mevcut ekonomik ve sosyal sorunları aşabilmek için üretime yönelmemiz gerekiyor. Belediye olarak Dikimevinde kıyafet, Boya ve Çiçek üretimi ile tasarruf ederek ihtiyaçlarımızı karşılarken, halkımızı da üretim konusunda teşvik etmek ve desteklemek amacıyla çalışma yapıyoruz. Bu çerçevede hayata geçirdiğimiz ‘Kompost Üretim Tesisi’yle elde ettiğimiz gübreyi halkımızla paylaşacağız. Kompost üretimi hedeflenen miktara ulaştığında elde ettiğimiz gübreyi, başta küçük üreticilerle olmak üzere, kırsal alanda çalışma yürüten diğer belediyelerle de paylaşacağız.”