Seyhan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri Halk sağlığının korunmasına yönelik çalışmaları kapsamında Tatlıcı esnafını denetledi. Ekipler; Seyhan’da bulunan gıda işletmelerinde ‘bitkisel atık yağ üreticisi’ pozisyonundaki kızartmalık tatlı imalatı yapan işyerlerinde genel gıda mevzuatı ve “Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” çerçevesinde kontroller yaptı. Ekipler, üretimde kullanılan bitkisel yağ kalitesi ve oluşan bitkisel atık yağların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans alan toplayıcı firmalara teslim edilip edilmediğinin de sorgulamasını yaptı.

BİTKİSEL ATIK YAĞ İŞLEMLERİ TAKİP EDİLDİ

Üretimde kullanılan bitkisel yağ kalitesi ve bitkisel atık yağların çevre ve insan sağlığına zarar vermeden yönetilmesi amacıyla gerçekleştirilen kontrollerde; oluşan atık yağların diğer atık ve çöplerden ayrı olarak biriktirilmesi durumu takip edildi. Atık bitkisel yağların toplanması için lisanslı geri kazanım veya ara depolama tesisleriyle yıllık sözleşme yapılıp yapılmadığının kontrolü de yapıldı.

TATLI YAPIMINDA KULLANILAN YAĞLARIN ‘POLAR MADDE’ ORANI ÖLÇÜLDÜ

Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay’ın talimatıyla sıklaştırılan denetimlerde ayrıca “Kızartmada Kullanılmakta Olan Katı ve Sıvı Yağlar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği” çerçevesinde kızartmada kullanılan yağların Polar Madde oranları ölçülerek sürekli kullanım ile niteliği bozulan kızartmalık yağların tekrar kullanımının önüne geçilmesi için işletmeciler, bilgilendirilip uyarıldı.

KRİTERLERE UYAN İŞLETMECİLERE TEŞEKKÜR, UYMAYANLARA TUTANAK!

Yapılan kontrollerde Tatlı üreticisi esnafın büyük bölümünün kriterlere uygun faaliyet gösterdiği belirlendi. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri mevzuata uygun işletmelerin sahiplerine teşekkür ederken, eksiği bulunan işletmelerin yetkilileri hakkında gerekli iş ve işlemler tu