Ahilik Haftası kapsamında İlin Ahisi seçilen ayakkabı ustası ve aynı zamanda Ayakkabıcılar, Deri ve Kösele İşleyicileri Esnaf Odası Başkanı Ali Süme’ye Ahilik Kaftanı Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ve Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Niyazi Göger tarafından giydirildi. İlin Ahisi ödülü ise AK Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık tarafından verildi.

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) tarafından bu yıl 36’ıncısı düzenlenen Ahilik Haftası kutlamaları büyük bir coşkuya sahne oldu. Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık, Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan, Ticaret Bakanlığı Başmüfettişi Kazım Kamil Coşkun, Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, İl Müftüsü Mehmet Taşçı, Ticaret İl  Müdürü Adnan Ekiz, AK Parti İl Yönetim Kurulu üyeleri Basri Çetinkaya ve Ahmet Öztürk, MHP İl Başkan Yardımcıları İbrahim Kara, Veysel Kokaçya ve Baha Murat Bener, Adana Defterdarı Uğur Arslan, ESKKK 1. Bölge Başkanı Muhammet Yalçın, Belediye Meclis Üyeleri, Birlik Başkanvekilleri, yönetim, denetim ve disiplin kurulu üyeleri, oda başkanları, kredi kefalet kooperatifi başkanları, esnaf ve sanatkarlar ile çok sayıda vatandaşın katıldığı kutlamalar, İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Kur'an-ı Kerim tilaveti ve İl Müftüsü Mehmet Taşçı tarafından dua yaptırılmasıyla başladı.

Adana'da Ahilik Haftası Coşkusu Yaşandı

DEVLET OTAĞIMIZIN ORTA DİREĞİ ESNAFIMIZDIR

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger törende yaptığı konuşmada, “Bizler kadim bir medeniyetin, kadim bir kültürün evlatlarıyız. 2000 yıllık, belki daha uzun süren bir devlet geleneğimiz var. Devlet geleneğimizde bir şehir, bir devlet kurulurken önce bir mabet inşa edilir, hemen yanına bir ilim yuvası, medrese inşa edilir, ardından da hemen yanı başına bir çarşı merkezi, hanıyla hamamıyla esnafın ticaret yapabileceği işini, aşını temin edeceği bir iş hanı temin edilir. Bugün bu ruhu yaşattıkları için oda başkanlarımıza ve esnafımıza çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Vali Yavuz Selim Köşger, standart ve üretim kalitesini belirleyen ahiliğin aynı zamanda çarşı esnafının ahlakını, edebini, yüce değerlerle donatılmasını da önemseyen bir yol olduğunu belirtti.

Adana'da Ahilik Haftası Coşkusu Yaşandı

ATB Başkanı Şahin Bilgiç Özeleştiri Yaptı Hedef Gösterdi ATB Başkanı Şahin Bilgiç Özeleştiri Yaptı Hedef Gösterdi

Esnafa bereketli kazançlar dileyen Vali Köşger, "Cumhuriyetimizin 2. yüzyılı 1.yüzyılından daha parlak olacak. Bu sizlerin sayenizde olacak. Devlet otağımızın orta direği esnafımızdır. Orta direğimiz ne kadar sağlam, donanımlı, gayretli, çalışkan, vatanına ve milletine sahipse ülke o kadar yükselecektir. Adana esnafımızda gördüğümüz bu güzel manzara Türkiye’nin ikinci yüzyılının daha parlak olacağını bizlere müjdeliyor" diye konuştu.

AVRUPA’DA AHİLİĞİN İZLERİNİ GÖRÜYORUZ

AK Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık ise yaptığı konuşmada Ahilik geleneğinin Türk kültüründe önemli bir yeri olduğuna işaret etti. Karamık, “Özellikle yurt dışına, Avrupa'ya baktığımızda gelişmiş ülkelere baktığımızda Osmanlı Devleti'nin çeşitli uygulamalarından geleneklerinden ithal ettikleri değerlerle ekonomilerini kalkındırdıklarını görüyoruz. Şu anda halen Almanya'nın Mesleki eğitim sistemine baktığımızda Ahilik kültürümüzün kilometre taşlarını görmek mümkün. O kadar kıymetli bir gelenek ve kültürümüz var ki bunu sahiplenmek, yaşatmak, devam ettirmek çok kıymetli” dedi.

AHİLİK ÖNEMLİ BİR KÜLTÜR MİRASI

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Niyazi Göger de konuşmasında, Ahilik geleneğinin, ekonomik ve sosyal yönden önemine vurgu yaptı.

Ahiliğin, Dünyada eşi benzeri bulunmayan,  Türk milletine özgü önemli bir kültür hazinesi olduğuna dikkati çeken Başkan Göger, ekonomik,  sosyal ve kültürel kazanımlarının yanı sıra milli birlik ve beraberliğimizin de teminatlarından birisi olduğuna işaret etti.

Ahiliğin sadece ticari faaliyetlere değil, hayatın tümüne dair kurallar getiren bir kültür olduğuna vurgu yapan Birlik Başkanı Niyazi Göger, “Bizler biliyoruz ki geleneği olmayanın geleceği de olmaz.  Bu anlayıştan hareketle,  gelenek ve göreneklerimizi,  değerlerimizi yaşatmak, Ahiliğin taşıdığı milli, dini, ahlaki ve evrensel değerleri yeniden insanlığın hizmetine sunmak için var gücümüzle çalışıyoruz. İnanıyoruz ki  Ahilik ruhunu ne kadar güçlü tutar,  milletimize has bu kültür hazinesini, yeni nesillere ne derece doğru ve güçlü aktarabilirsek, geleceğimize de o derece güvenle bakabiliriz” ifadelerini kullandı.

AHİ PİLAVI İKRAMINDA BULUNULDU

Açılış konuşmalarının ardından ilin Ahisi Kaftan giyme ve ödül törenine geçildi.

İlin Ahisi seçilen ayakkabı ustası ve aynı zamanda Ayakkabı Deri ve Kösele İşleyicileri Esnaf Odası Başkanı Ali Süme'ye Ahilik kaftanı Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ve Birlik Başkanı Niyazi Göger tarafından giydirildi. Yılın Ahisi ödülü ise AK Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık tarafından verildi.

Adana'da Ahilik Haftası Coşkusu Yaşandı

İlin kalfası berber Ümit Yıldırım'a plaketi Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, ödülü ise Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan tarafından takdim edildi.

 İlin çırağı elektrikçi Ömer Teker'in plaketi ise ESKKK 1. Bölge Başkanı Muhammet Yalçın, ödülü ise Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz tarafından takdim edildi.

Ödül töreninin ardından, Adana Vali Yavuz Selim Köşger, AK Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık ve kent protokolü Birlik Başkanı Niyazi Göger eşliğinde meslek stantlarını ziyaret etti.

Vatandaşların yoğun katılım sağladığı Ahilik Haftası kutlamalarında konuklar Ahilik pilavı ikramında bulunuldu.