Her ülkenin, her kentin, her bölgenin kendine özgü değerleri ve simgeleri vardır elbette. Çukurova, Yaşar Kemal sağolsun 'sarı sıcağı' ve 'bereketli toprakları' ile, Adana ise -ekim alanında daralma yaşansa da- 'beyaz altın'pamuğuyla söz ettirir kendinden. Bir de kentin ve bölgenin adının önüne geçen hususlar vardır hayatta. Adana Altın Koza Film Festivali'nin yapılması için çok büyük çaba gösterip, ilkinin düzenlendiği 1969'da ödül alan bu toprakların yetiştirdiği Yılmaz Güney işte böyle bir simgedir.

 

SÖZLÜ NE YAPACAK?

Bu yıl yapılan Altın Koza Film Festivali'nin açılışında Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Yılmaz Güney ile özdeşleşen festivalin adının 'Adana Film Festivali' olarak değiştirilmesinden söz edince haklı bir tepki oluştu. Çünkü festival, bir yönüyle sarı sıcakta alın terinin ürünü 'Altın Koza', bir yönüyle emek ve özgürlük mücadelesinin simgesi Yılmaz Güney'i simgeler. Zaten pamuk, koza ve festival denilince akla önce Yılmaz Güney sonra Adana gelir. Burada Sözlü'nün ne yapmaya çalıştığı çok anlaşılmış değil. Zaten tepkiler üzerine geri adım atacağı da bir gerçek.

 

FARKLI ÇIKIŞ

Bu gelişmeler tartışılırken festivalin Yılmaz Güney'e ilişkin bölümünde Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü hayli önemsenmesi gereken bir çıkış yaptı. MHP'li bir başkanın, Yılmaz Güney’in dönemin sosyal şartları ve siyasi sorunları yüzünden muhalif duruşlu bir sanatçı olduğunu söylemesi, onun sinemacı ve sanatçı kimliğinin tartışılamayacağını anlatması çok kıymetli. Sözlü'nün, "Yılmaz Güney, tüm Adanalıların gönlünde bir fenomendi. Herkes onun delikanlı Adanalı duruşuna hastaydı. Onun canlandırdığı karakterlerde kendi ruhunun yansıdığını görüyordu. Durduk yerde kendi kendime Yılmaz Güney tiplemesi çıkarmak iddiasında kesinlikle değilim. Onun mirası üzerinden kendi çizgilerine bir sonuç çıkarmaya çalışanlar, aslında onun sinemacı, sanatçı yönüyle halk tarafından kabul görmüş hatırasına haksızlık yapmış olurlar" açıklaması de beklenmedik biçimde şaşırtıcıydı.

 

BURAM BURAM YILMAZ GÜNEY

Her ne kadar Yılmaz Güney'in siyasi olarak durduğu yer, sinemasının anlayışı ve yaşama bakış açısı tartışılmayacak kadar net ve ortada olsa da, Sözlü'nün ılımlı yaklaşımı da takdir edilmelidir. Elbette tüm bunlar, Altın Koza Film Festivali'nin adını 'Altın Koza' ve 'Yılmaz Güney'den soyutlayıp 'Adana Film Festivali' olarak değiştirme girişimine zemin hazırlayamaz. Unutulmasın ki, Altın Koza Film Festivali her yönüyle buram buram emek ve bu toprakların yetiştirdiği en önemli değerlerden biri olan Yılmaz Güney kokar.

Kimse bu gerçeği değiştirebileceğini düşünmesin.

Çünkü aldanır...