PlusMayak araştırma şirketi, 21 Eylül -6 Ekim tarihleri arasında Adana Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde oy kullanacak 2 bin 409 seçmenle anket yaptı.

Bu ankete göre Adana'da AK Parti ile CHP arasında 2 puan fark var.

Önümüzdeki Pazar Bir Seçim Yapılacak Olsa Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu yöneltilen kişilerin (kararsızlar dağıtıldıktan sonra) yüzde 32,8’i AK Parti, yüzde 30,28’i CHP, yüzde 23,51’i MHP, yüzde 7,9’u da BDP yanıtını vermiş. Ankete göre Ak Parti ile CHP arasında fark azalmış.

Tabi farkı kapatacak isim şüphesiz partinin Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacak.  CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da “1 oy fazla alacak kişiyi aday göstereceğiz” diyerek oy potansiyeli olan adayların önemine vurgu yapmıştı.

PlusMayak’ın anketinde katılımcıları bu da sorulmuş.

Ankete göre CHP’nin taban oylarına en fazla katkıyı sağlayacak aday adayının Akif Kemal Akay olduğu belirlenmiş.

Yani uzun süredir çalışan, ilçe ilçe dolaşıp halkla temas kuran ve partinin tabanında da tavanında da önemli yer edinmiş Akif Kemal Akay’ın, aday adayları arasında CHP’nin Adana’da yüzde 27,93’lük taban oyuna yüzde 7,91’lik oranla en fazla katkıyı yapacak kişi olduğu belirlenmiş.

Ankette CHP seçmeni tarafından yapılan tercihe göre parti tabanına en fazla katkı veren Akay’ı yüzde 4,77’lik katkıyla Soner Çetin, yüzde 4,37’lik katkıyla Turgay Develi, yüzde 4,05’lik katkıyla Arif Sezer ve yüzde 1,92’lik katkıyla Hüseyin Karabulut izlemiş.

Mayıs ayında yapılan ankette ise AK Parti’nin oy oranı yüzde 34,08, CHP’nin oy oranı yüzde 27,67, MHP’nin oy oranı yüzde 25,11, BDP’nin oy oranı ise yüzde 7,5 olarak saptanmış.. Aradan geçen yaklaşık beş aylık zaman diliminde AKP’nin yüzde 1,28’lik, MHP’nin ise yüzde 1,6 oranında oy kaybettiği, CHP’nin ise oylarını 2,61 puan artırdığı görülüyor.

Ankete katılan kişilere “Adana’nın en önemli sorunu nedir?” sorusu da yöneltilmiş. Katılımcıların yüzde 25’i yol ve ulaşım yanıtını verirken, yüzde 17,7’si altyapı-kanalizasyon, yüzde 12,5’i çevre bakımsızlığı ve kirliliği, yüzde 9,8’i ekonomik zorluklar, işsizlik ve pahalılık, yüzde 5,9’u ise çarpık kentleşme yanıtını vermiş.

Bu ankete göre seçimin Adana’da çok çetin geçeceği görülüyor. Ak Parti ve CHP’nin adayının belirlenmesinin ardından ise oy oranlarının nasıl değişeceği merak konusu.

Ancak ortaya çıkan gerçek şu ki; Akif Kemal Akay’ın CHP taban oyuna önemli derecede katkı verdiği ve CHP’nin artık Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanacak parti olarak görülmeye başlandığı.

Tabi son kararı seçmen verecek. Bekleyip göreceğiz…