Seçim yaklaşıyor, ortalık şenleniyor.

Aday adayları partilerinin adayı olabilmek için parti içi bir yarışa başladı.

Kim kazanır belli olmaz. Bekleyip göreceğiz.

Ama biz seçim öncesi partilere şöyle bir bakalım.

***

Ak Parti

Ak Parti iktidar olmasının avantajıyla yine iddialı.

Adana’da 141 Aday Adayı başvurusu var. Aday belirleme sürecinin sonunda bu aday adaylarından sadece yüzde 10’u listeye girecek.

Şimdi harıl harıl ilçeleri dolaşıyor, partilerini ve kendilerini anlatıyorlar. 1 Marttaki temayül’e hazırlanıyorlar.

Ak Parti’nin temayül sistemi aslında seçimi öne çekip, seçim çalışmalarını yapmak anlamına da geliyor.

Aday Adayları, halka inerek kendini ifade ediyor. İl Başkanı Fikret Yeni ve ekibi de bundan memnun.

Pazar günü yapılacak Temayül renkli görüntülere sahne olacak.

Kim ön planda çıkar bilemem. Ancak Aday belirleme kriterlerinden biri olan temayüle Aday Adaylarının çok önem verdiğini gözlemleyebiliyorum.

Bir de not bırakalım.

Aday Adaylarından bazıları maalesef “Ben Aday Adayı olayım. Beni Aday göstermezlerse bile, Aday Adayı olarak Ak Partili olduğumu gösterdiğim için çalıştığım dairede şef, müdür olurum” düşüncesi içinde olduğunu hissettim. Bu Adana için kayıp olur.

Lütfen kendiniz için değil Adana için kafa yorun.

***

CHP

CHP’de yeni atanan İl Başkanı Burhanettin Bulut parti içinde olduğu kadar parti dışında da inanılmaz bir dinamizim yarattı. Geçmişi temiz, STK kökenli, halkla iç içe bir meslekten gelen ve tabiki partinin de sahiplenip, benimsediği bir isim olması bakımından Burhanettin Bulut bu seçimde partiye büyük katkı sağlayacak gibi görünüyor.

Burhanettin Bulut ismi, yerel seçimde adayına kızan ve Hüseyin Sözlü’ye oy veren CHP’lileri de yuvaya dönderdi. Ayrıca Bulut,  her kesimi kucaklayarak, partiye yeni yüzler kazandıracak bir isim. Tabi onun için de başarı kriteri, Milletvekili sayısının artması veya partisinin oy oranının belli oranda artmasıyla ölçülecek.

Çok çalışıyor. Medyada onu sıkça görebiliyoruz.

Bulut’un seçim döneminde elini rahatlatan olay ise partinin Önseçim kararı alması. Her ne kadar 2-5’te kontenjan olacaksa da Adana’daki Aday Adayları parti içi yarışta ciddi sınav verecek.

CHP’de önseçimle ilgili “sağlıklı üye yapısı yok” eleştirileri olsa da ön seçimi tüm Aday Adayları benimsemiş durumda. Martta yapılacak önseçimden kimin çıkacağı merak konusu olacak. Ancak Aday olma kriteri bununla sınırlı kalmayacak.

CHP şayet doğru aday tercihiyle yola çıkarsa 5. Milletvekilliğini yakalayacak gibi görünüyor.

***

MHP

MHP’de büyük umut var.

Partiye büyük emekler veren bir çok isim aday adaylığı başvurusunda bulunuyor. MHP’nin özellikle son yerel seçimlerde Hüseyin Sözlü ile bir çekim merkezi olması MHP Aday Adaylarını daha da bir hareketlendirdi.

MHP normalde Adana’dan 4 Vekil çıkarabiliyordu. Son seçimdeki MHP’ye yönelik entrikalar Adana’da 3 vekil çıkarmasına neden oldu. Ancak şunu da söyleyelim Adana MHP için çok önemli bir kenttir.

Toparlanmış bir MHP Adana’da en azından ciddi bir çıkış yapabilir ve oyunu da vekil sayısını da arttırabilir.

Mart ayında başlayacak süreçte bakalım kim ne yapacak?

***

HDP

HDP Adana’da iddialı olacak. HDP’nin Emeğin Partisiyle seçim ittifakı sonucu pek değiştireceğe benzemiyor. Parti,  aynı oranda vekil çıkarabilir. Sabit bir oyu olan ve 1 vekili garanti gören HDP 2. Sıraya Alevi bir ismi aday göstererek oyunu arttırmayı deneyecek.

Bekleyip göreceğiz…

Hangi parti ne yapar şimdiden kestiremeyiz ama bizim tek şartımız, tüm vekillerimizin gerçek anlamda Adana için çalışması.

Sanırım çok şey istemiyoruz…