Çukurova Genç İşadamları Derneği (Çukurova GİAD) Hizmet binasındaki konferans salonunda düzenlenen “Ekonomide 2024 Yılı Beklentileri” konulu konferansa Prof. Dr. Emre Alkin konuşmacı olarak katıldı. Dernek üyeleri, kadın platformu üyeleri ve GİAD Akademi mezunlarına özel programın açış konuşmasını yapan Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, yeni yılda yeni proje müjdesini vererek, “Çukurova GİAD’ın mottosu doğru zamanda, doğru işleri yapmak. 2024’ün ilk çeyreği içerisinde de çok değişik, çok güzel bir projeye hocamızla birlikte imza atacağız” dedi. Daha sonra söz alan Prof. Dr. Alkin, 2023 yılının ekonomik değerlendirmesini yaptı, 2024 yılı öngörülerini paylaştı. Pandemi, deprem, Rusya-Ukrayna krizi, İsrail-Filistin savaşları gibi peş peşe krizler yaşandığını hatırlatan Alkin, “2023 yılındaki riskler, krizler, yüksek enflasyonun, savaşların ne zaman biteceği bana çok soruluyor. Ben 2024’te de bitmeyeceğini söylüyorum. Biri bitse diğeri başlayacak, buna alışın” mesajı verdi. Yüksek enflasyonunun nedenlerini iyi analiz etmek gerektiğine dikkat çeken Alkin, şunları söyledi: 

TEK HANE 2026
“Genellikle enflasyonun gerçek sebeplerini ortaya koyan sonrasında buradan bir reçete yazan ülkeler daha fazla başarılı olmuşlardır. İlk 10 yılda gördüğümüz başarılı grafikte ne yaptıysanız aynısını yapın. Merkez Bankası’nın faiz adımlarını taksit taksit yapması, zamana yayması kararlı olduğunu göstermesi açısından tabi ki önemli. Ama faiz oranlarını birkaç hamlede bu seviyeye çekmenin şok etkisinden çekindiği için istenilen sonuç elde edilemedi. Faiz artışlarını takside bağlamamış olsalardı, büyük ihtimalle daha düşük enflasyon ve faiz seviyelerini konuşacaktık. Çekirdek enflasyon düşmedikçe enflasyon yapışkan hale geliyor, hep büyük kalıyor. Önümüzdeki süreçte enflasyon dalgalanarak düşmeye devam edecek, ama tam arzu ettiğimiz tek haneye 2026’da gelecek.”

Çukurova GİAD, Ünlü Ekonomist Alkin’i konuk etti 

İHTİYAÇLARA UYGUNLUK
Firmaların giderlerinin çoğu zaman ihtiyaç harcamalarına ayrılmadığını belirten Alkin, şu önerilerde bulundu: 
“İhtiraslara değil ihtiyaçlara uygun davranmak gerekiyor. Şirket ile ilişkilendirilmeyecek masraflar var. Zor dönemde bu ihtiras finansmanlarını bırakalım. Genel Müdürlerin, yöneticilerin araçlarının değişimine gerek yok. Sahada çalışanların durumlarını iyileştirin yeter. Şahsi masraflarınızı yada işinizle alakası olmayan harcamalarınızı firmaya fatura etmeyin, etik olarak yanlış, hem de ekonomik olarak zararlı. Harcamalarınızı önceliklendirin, ayakta kalmanızı sağlayacak faaliyetler için kaynaklarınızı kullanın. Mevcut kapasiteyi tam kullanamıyorsanız ilave kapasite için yatırıma kalkışmayın. Borç-alacak ilişkilerinde uykunuzu kaçıracak adımlar atmayın. Maliyetiniz döviz, geliriniz TL ise riskli davranmayın. Ödeme ve borç gerçeğine uygun şekilde döviz kurlarının geri çekildiği her anı değerlendirin. Tahsilat imkanlarınızı artırın, alacakları yaşlandırmayın, tahsilatı kolaylaştırmak için yeni metotlar geliştirin. Dünya ticaretinde ana belirleyici arz ve tedarik güvenliği. İhracat yapabilmek için ithalat yapmak zorunda olan firmalar var. Malın tedariği malın fiyatından daha önemli, bu konuyu ciddiye alın ve kaderinizi başkalarının eline bırakmayın.  Mümkünse ihracatınızı cironuzun en az yüzde 50’si düzeyine getirin.”

TÜRKİYE’NİN BÜYÜME RAKAMI
Büyüme rakamlarına da değinen Alkin, “Türkiye için yüzde 5 büyüme, uygun büyüme hızlıdır. Büyüme rakamlarını değerlendirirsek; yüzde 5 - 7 arası ısınma, yüzde 7’nin üzeri ise felakettir. Bu yüzden yüzde 5’i uygun buluyoruz. Türkiye’nin yüzde 3’ten aşağı büyümemesi lazım. 2024 yılında Türkiye’de yüzde 3.5 - 4.5 arası büyümenin yaşanabileceğini söylüyorum” diye konuştu. 

Alkin konferans sonunda katılımcıların sorularını da yanıtladı. Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, Alkin’e özel el yapımı nazar boncuğu hediye ederek teşekkür etti.