Geçtiğimiz günlerde Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu’nu “Deprem” başlığı altında TVA’da canlı yayında konuk aldım.

İlk sorum, 1999 depreminde olduğu gibi, yıkılan binalar nedeniyle sorumlu tutulan müteahhitlerle ilgili oldu.

Müteahhitler gerçekten en büyük sorumlular mıydı?

Karslıoğlu samimi bir şekilde yanıtladı.

“Son 50 yılda çok kazanç sağlandığını düşünen herkes rahatlıkla Müteahhit olabilmiş. DAİMFED olarak uzun süre bunun değişebilmesi için girişimlerde bulunduk. Sonunda 2022 yılında Müteahhitlikle ilgili önemli değişikliğe gidildi. Örneğin Adana’da 3 Bin 200 Müteahhit vardı. Tamamladığı işler, bilançosu gibi çok sayıda mesleki kriter getirilerek A-B-C gibi kategorilere ayrıştırıldılar. Ve Adana’da 3 bin 200 olan Müteahhit sayısı, bugün için A kategorisinde 141’e düştü. Bu değişimle Müteahhitlikte bir disiplinle birlikte ciddi bir denetim geldi. Bununla vatandaşa güven verecek bir sistem kurulmuş oldu”

***

Adana ve Türkiye’de yapı stokunun büyük bölümü mühendislik eli değmemiş binalardan oluşuyor.

Yani depreme dayanıksız.

Vatandaş ne yapacak, tabut evlerde depremi bekleyip kaderine razı mı olacak?

Bu soruyu da Karslıoğlu’na sordum

“Hayır. Artık çözüm var. Zaman alacak ama Devlet, Yerel yönetimler, Müteahhitler ile vatandaş uyum içinde yerinde dönüşümü gerçekleştirebilirler. Yerinde Dönüşüm, Depreme dayanıklı olmayan ya da ikamet işlevini kaybeden bir binanın yıkılarak, bulunduğu arsanın mevcut imarında değişiklik yapılmadan, bunun yerine sağlam ve depreme dayanıklı bir bina inşa edilmesidir.

Devlet Yerinde Dönüşüm Projesi için talep eden vatandaşa 750 bin hibe, 750 bin faizsiz 2 yıl ödemesiz 10 yıl kredi vererek teşvik ediyor. Ciddi bir imkân. Vatandaşın bu imkânı kullanması lehine olacaktır.  Bununla birlikte Yerinde Dönüşüm konusunda vatandaşlarımızın da evinin metrekaresinden fedakârlık etmesi gerekiyor. Örnek olarak depreme dayanıksız, eski malzeme kullanılmış, mühendislik eli değmemiş 100 metrekare evi olan bir vatandaş, yerinde dönüşüm projesiyle, deprem mevzuatına uygun yapılmış, son sistem malzeme kullanılmış 80 metrekare evi kabul edebilmeli. Yeni evi eski evinden küçük olsa da maddi değer olarak eski evinden en az 3 katı fazla olacaktır. Ve en önemlisi güven içinde yaşayabileceği bir eve kavuşmuş olacaktır”

DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu bu söylemlerle depremlerden “Acı Ders” alındığını anlattı.

Karslıoğlu, özellikle Güney Adana’da itfaiyenin bile giremediği sokaklarda “Yerinde Dönüşüm”ün önemini anlattı.

Müteahhitler son depremlerden acı ders çıkararak yenilenme adına ciddi adım atmışlar.

Şimdi sıra Yerel Yönetimlerde…

Başta İmar komisyonu olmak üzere Belediyenin ilgili bölümlerinde teknik eleman istihdamı veya görevlendirilmesi yapılması zorunlu hale gelmiş.

DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu gibi, Yerel Yöneticilerin de özeleştiri yaparak gereğini yapması elzemdir. Gereklidir