Sempozyum Başkanı ÇÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Spor Fizyolojisi Bilim Dalı Başkanı, Sağlıklı Yaşam ve Spor Bilimleri Araştırma ve Uyguluma Merkezi Müdürü Prof. Dr.  Sanlı Sadi Kurdak, gerekli hazırlıkların ekip çalışmasıyla tamamlandığını, beslenme, konaklama ve çevre gezileriyle katılımcıların rahatlığı için her türlü önlemlerin alındığını belirterek, “Sempozyumu katılacak bilim insanlarına Adana konukseverliğini göstereceğiz” dedi.

Prof. Dr. Kurdak, ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel’in sempozyuma özel bir önem gösterdiğini ifade etti. Sempozyumun Onur Kurulu’nda ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Sert, Türk Fizyolojik Bilimler Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdal Ağar bulunuyor.

Doğru egzersizin ilaç olduğunu ifade eden Prof.Dr. Sadi Kurdak, Dünyada en çok ilaç kullanan ülkeler içerisinde olduğumuzu belirterek şunları kaydetti:

“Türk Fizyolojik Bilimler Derneği söz konusu açılımın yaklaşık 20 yıl önce kendi bünyesinde tartışamaya başlamıştır. Bu yıl dokuzuncusunu düzenleyeceğimiz Egzersiz Fizyolojisi Sempozyumları dizgesi, yıllar içinde konuyla ilgili farklı disiplinlerden gelen bilim insanlarını bir araya getirip tartışmaları için önemli bir çekim alanı olmuştur. Egzersiz Fizyolojisi Sempozyumları 2007 yılında ilk kez Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde yapmıştır. İzleyen yıllarda iki yıllık aralarla yapılan bu sempozyumlara 2009 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi, 2011 yılında Çukurova Üniversitesi, 2013 yılında Marmara Üniversitesi, 2015 yılında Selçuk Üniversitesi, 2017 yılında Trakya Üniversitesi, 2019 yılında Osmangazi Üniversitesi ve 2022 yılında İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi ev sahipliği yapmıştır. Bu yıl 16 – 18 Mayıs 2024 tarihlerinde konuyla ilgili araştırmalar yapan bilim insanlarını IX. Egzersiz Fizyolojisi Sempozyumunda Adana – Çukurova Üniversitesinde ağırlayacak olmaktan memnuniyet duyacağımızı ifade etmek isteriz.”

SEMPOZYUMUN PROGRAMI

Prof. Dr. Kurdak, sempozyumun hayli ilgi göreceğinin, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden büyük başvuru yapıldığının altını çizerek şöyle devam etti:

“16 Mayıs  Perşembe günü başlayıp 3 gün sürecek olan sempozyum düzenlenecek 4 kurs ile başlayacak. Konularında yetkin bilim insanları, araştırmacılara kurs programı kapsamında hem teorik hem de uygulamaları olarak; Deney Hayvanlarında Egzersiz Uygulamaları, Kardiyopulmoner Egzersiz Testleri, Performans Testlerinin Saha Uygulamaları ve Yüzeyel Elektromiyografi başlığında bilgiler aktaracaktır.

Sempozyumun izleyen iki gününde ise düzenlenecek panellerde Tıp Eğitimi ve Egzersiz Fizyolojisi, Performans Fizyolojisi ve Giyilebilir Teknolojiler, Egzersizde Enerji Metabolizması, Geriatri ve Egzersiz, Kanser ve Egzersiz, Uyku ve Sportif Performans konuları tartışılacaktır. Sempozyumun bilimsel programında aynı zamanda dört ayrı oturumda sözel sunular için ayrılmıştır.”