Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) ve Adana Sanayi Odası (ADASO) işbirliğiyle düzenlenen “Gıda Sanayiinde Gıda Mevzuatı, Etki Analizleri, Eğitim ve İşbirliği Sistemi” konulu projenin seminer ve eğitim toplantısı gerçekleştirildi.

Adana Sanayi Odası Salonu’ndaki toplantının açılışında konuşan ADASO Meclisi Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, Türkiye’nin son 10 yılda yapılan doğru yatırımlar ve planlamalar sonucu tarıma dayalı gıda sanayisinde Avrupa’nın en büyük üreticisi haline geldiğini söyledi.  

Gıdanın insanoğlunun varlığının en temel gereği ve dünyadaki öneminin tartışılmaz boyutta olduğunu belirten Çomu, “Artan nüfusa karşın kıt kaynakların daha verimli ve doğru kullanılması noktasında, gıda fiyatlarının artması, üretimin her geçen gün artan nüfusa karşı kısıtlı kalması gıda sanayisinin ve ürünlerinin stratejik önemini artırıyor” dedi.

ADASO Meclisi Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, tarım ürünlerinin gıdaya dönüştürülmesi ve ihracata yönelik çaba gösterilmesinin Türkiye’nin dünya ve gıda ekonomisi içindeki önemini artırdığını vurguladı.

Son yıllarda gıda fiyatlarında görülen artışla birlikte verimliliğe ve bilinçlenen insanların taleplerini karşılamaya yönelik yatırım ve araştırmaların ön plana çıktığına işaret eden Çomu, “Türkiye gıda sanayisinde daha fazla bilimsel çalışmalar yapmak ve Ar-Ge faaliyetlerine daha çok kaynak ayırmak suretiyle gelişmiş ülkeler seviyesinde üretim yaparak mutlaka dünya pazarında daha fazla pay almalıdır” diye konuştu.

Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Genel Sekreteri Selçuk Maruflu da, Adana’nın gıda sanayisi ve tarımın önemli merkezi olduğunu, Çukurova’nın verimli ovası ve yetiştirdiği ürünlerle gıda sektöründeki Türkiye’nin en büyük kuruluşlarını barındırdığını, bu nedenle gıda sektörü açısından önemli ve büyük potansiyele sahip olduğunu ifade etti.

“Gıda Sanayinde Gıda Mevzuatı, Etki Analizleri, Eğitim ve İşbirliği Sistemi” Projesi’nin Avrupa Birliği fonları ile finanse edildiğine dikkat çeken Maruflu, AB’ye geçiş sürecinde tarım ve gıda en önemli fasıllar arasında olduğunu belirtti. Maruflu, şöyle konuştu:

“Tarım ve gıda faslı kapanmamıştır, müzakereler devam etmektedir. Proje AB sürecinde Türkiye’nin aday bir ülke olarak AB’ye girmesinde gıda mevzuatı ve gıda yasalarıyla ilgili çalışmaların derlenmesi, Türk mevzuatının toparlanması, AB mevzuatı ile karşılaştırmalı olarak mukayese edilmesi ve AB çerçevesinde çıkarılan 6356 sayılı yasanın eksiklikleri ve Türkiye’de meydana getirdiği etki analizlerini kapsayan bir projedir.”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Muhammet Demirtaş ve Uzman Ahmet Budaklıer, Avrupa Birliği Bakanlığı Katılım Politikaları Başkanlığı Uzman Yardımcısı Kamile Yüksel, Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ali Rıza Tekin, öğretim üyeleri Doç.Dr. Coşkun Dalgıç ve Doç.Dr. Bülent Belibağlı konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, “Gıda Mevzuatı, Gıda’da Risk Analizi, Hijyen, Paketleme, Etiketleme” konuları anlatıldı, mevzuat değişiklikleri ve yeni düzenlemeler hakkında ayrıntılı bilgi verildi.