Adana Ticaret Odası Meclisi’nin Eylül ayı olağan toplantısı, Meclis Başkanı Tarkan Kulak yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ATO’nun 120. Yılına değinen Tarkan Kulak, “Aradan geçen 120 yıl Adana Ticaret Odasına çok şeyler kazandırmıştır. Adana Ticaret Odası bugün sağlam kurumsal yapısı ile geleceği yakalama azmi ile faaliyetlerini sürdürmekte, bünyesindeki 47 Meslek Komitesinin faaliyet gösterdiği alanların her birini göz önünde tutup, zamanın yeniliklerini, fırsatlarını takip ederek ufuk açıcı konumunu pekiştirmektedir. Odamız yıllar geçtikçe, büyüdükçe, üye sayısını artırdıkça Adana’nın, bölgenin, Türkiye’nin ve dünyanın kendisinden beklediklerini daha iyi kavrayıp buna uygun davranışlar geliştirmektedir” dedi.

Toplantıda, ATO’nun Ağustos ayı mizanı ve faaliyet raporunun Meclis üyelerinin oybirliğiyle kabul edilmesinin ardından gündemdeki maddelere geçildi. Daha sonra söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe de, 1894 yılında kurulan ATO’nun 120. yılını çeşitli etkinliklerle kutladığını belirtirken, “Ülkemizin 120 yıllık köklü ve büyük bir camiasının mensubu ve Yönetim Kurulu Başkanı olmaktan kıvanç duyuyorum ” dedi.

Adana’nın en büyük sivil toplum örgütü olarak, birlik ve beraberlik ruhuyla kentin ekonomik potansiyelinin etkin biçimde geliştirilerek kent ekonomisinin geliştirilmesi, istihdamın ve ihracatın artırılması, Adana ve Çukurova'nın dünyaya açılması, ATO’nun üyelerine ve kente daha kaliteli hizmet vermesinin sağlanması öncelikli hedeflerimiz arasındadır” dedi. Bu yöndeki çalışmalar doğrultusunda, üyelerinin ihtiyaç ve beklentilerine uyumlu, modern bir binada hizmet verilebilmesine yönelik taleplerini değerlendiren ATO Meclisi’nin 120. yılda yeni hizmet binası yapımına karar verdiğini ve bu konuda açılan proje yarışmasının sonuçlandığını kaydeden Menevşe, “Yeni binamızın temelini önümüzdeki dönemde tüm üyelerimizin ve Adanalı vatandaşlarımızın katılımlarıyla atacağız”  diye konuştu.

Adana ve ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Menevşe, başlıca hedeflerinin tüm sektörlerin ihracata yönelmelerini sağlamak olduğunu, bunun için de Meslek Grupları Destek Programı çerçevesinde, tüm sektörlere yurtdışı fuar desteği sağlandığını söyledi. Adana’nın başta ihracat olmak üzere tüm ekonomik göstergelerinin yükseltilebilmesinin, kentin üretiminin yurtdışı pazarlarda tanıtılabilmesiyle mümkün olduğunu vurgulayan Menevşe, “Adana’nın 2 milyar dolar olan ihracat rakamı kent için oldukça düşük. Bunu 2023 yılına kadar 4 katına çıkarmak zorundayız. Bunun için tüm Meslek Komitelerimizin üretimlerini yurtdışı pazarlarda değerlendirebilmeleri için çaba harcıyoruz. Bu kapsamda da üyelerimizin fuarlar ve ikili işbirliği görüşmeleri olmak üzere tüm etkinliklere katılımlarını teşvik ediyoruz. Çalışmalarımız daha ilk aşamalarda olmasına rağmen ihracat yapabilir duruma gelen firmalar var. Bu kazanımları giderek daha da artırmayı amaçlıyoruz. Çünkü ihracata başlayan her yeni firmanın Adana için bir kazanım olduğuna inanıyoruz” dedi.

Türkiye’nin orta gelir tuzağından çıkması gerektiğini de vurgulayan Menevşe, “Milli gelirimiz uzun yıllardır 10-12 bin dolar seviyelerinde seyretmektedir. Bu rakamın durağanlıktan çıkarılarak yükseliş trendine çekilebilmesi için tüm sektörlerin önünün açılması ve ekonominin 2023 yılı hedeflerine odaklanması sağlanmalıdır” diye konuştu.

ATO Meclis toplantısının son bölümünde sektörel sunumlara geçildi. Sigorta sektöründeki üyelerimizi kapsayan 40 Meslek Komitesi adına konuşan Meslek Komitesi Üyesi İdris Doğan, sigorta acentelerinin mesleki sorumluluk teminatlarının günümüz koşullarına uyum sağlayacak şekilde acilen güncellenmesi gerektiğini söyledi. Doğan sunumunda sigortacılık mesleğinin ve sigorta acentelerinin sorunlarını dile getirdikten sonra, “Tüm olumsuzluklara rağmen sigortacılık mesleğinin acil sorunlarının çözümünü sağlayarak, sektörün geleceğinin güvenceye alınmasını temin edebilmek için elimizden gelen tüm mücadeleyi vereceğimizden kimsenin kuşku duymamasını istiyoruz” dedi.

34 Grup Akaryakıtçılar Meslek Komitesi adına sektörün sorunlarını dile getiren Meclis Üyesi Mehmet Burç da, sektörde faaliyet gösteren işletmelerin zor günler yaşadığını ifade etti. Akaryakıt satıcılığının fazla sermaye gerektiren bir sektör olmasına karşılık, kar oranının son derece az olduğunu söyleyen Burç sözlerini şöyle sürdürdü:

“2 milyon nüfusun yaşadığı Adana il sınırlarında 243 benzin istasyonu bulunmaktadır. 16 milyonluk İstanbul’da ise sadece 650 istasyon faaliyet göstermektedir. Buna rağmen Adana’da akaryakıt istasyonu açmak isteyenlerden yoğun bir şekilde ruhsat talepleri devam etmektedir. Akaryakıtçılar Derneği olarak Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Sözlü’den hiç kimseye akaryakıt istasyonu ruhsatı verilmeyeceğinin sözünü almaktan mutluyuz.”

Mehmet Burç, sektörün bir diğer önemli sıkıntısının ise kaçak mazot ve 10 numara yağ kullanımından kaynaklandığını belirtirken, bu durumun sektörde faaliyet gösteren üyelerinin haksız rekabetle karşı karşıya kalmasının yanında, devletin vergi kaybına da yol açtığını vurguladı.