25-29 Eylül de gerçekleşecek olan 7.TÜYAP Adana Mobilya ve Dekorasyon Fuarı hazırlıkları öncesi bir açıklama yapan Adana Marangoz ve Mobilyacılar Odası Başkanı Yalçın Avcı, "konumu itibarıyle, ortadoğuya yakınlığının avantajını kullanan Adana mobilyada yurtdışında en tercih edilen illerin başında gelmektedir" Dedi.

Adana’dan yurtdışına ve yurtiçine klasik koltuk iskeleti yollandığını belirten Adana Marangoz ve Mobilyacılar Odası Başkanı Yalçın Avcı, şu görüşlere yer verdi;

"Mobiya sektöründe nakliyenin önemli bir yeri vardır bu nedenle Konumu itibarıyle Ortadoğuya yakınlığının avantajını da kullanan Adana nakliyede de vermiş olduğu avantajla daha uygun şekilde ihracat yapmaktadır.Aynı zamanda Ortadoğudaki ülkelerinde , yapılan el işçiliği , göz nuru ürünlere olan talebinden dolayı ihracatın arttığını ve bu ihracatında büyük bir bölümünü Irak, Suriye, S.Arabistan, Ürdün, İran ,Azerbaycan,Libya gibi; ilimize yakın ülkelere olduğu gibi ;Yunanistan, Almanya gibi Avrupa ülkelerine de yapmaktayız .Adana mobilyasının tercih sebebi olmasının en büyük nedeni ise bölgemizin sıcak olması ve ağaçların doğal ortamda fırında gibi kuruması ve iskeletlerin bu nedenle kuru, sağlam ve kaliteli olmasıdır"


Yaklaşan fuar hakkında bilgi veren Adana Marangoz ve Mobilyacılar Odası Başkanı Yalçın Avcı, "TÜYAP’ın organize ettiği 7.TÜYAP Adana Mobilya ve Dekorasyon Fuarının hazırlıkları için hızlı çalışmalar, tanıtımlar, reklamlar devam ediyor. 25-29 Eylül 2013 de yapılacak olan Adana Mobilya ve Dekorasyon fuarına yurtiçi ve yurt dışı özellikle; Ortadoğu ülkelerinin her yıl olduğu gibi alım heyetlerinin gelmesi bekleniyor. Bunun için TÜYAP yurtdışındaki ve yurtiçindeki firmalara birebir davetiye dağıtmış, firmaların Adana Mobilya Fuarına davet etmiştir. Özellikle Ürdün, Irak, İran, Azerbaycan, Libya kafileleri fuarı çok heyecanlandırıp; esnafımızın yüzünü güldürecektir"dedi.

Esnafın 2012 fuarından mutlu ayrıldığını, yapılan araştırmaların da bunu ortaya koyduğunu ifade eden Avcı, “Bu da bizim için ve ekonomi için çok önemli, tabi inşallah 2013 Mobilya Fuarı daha da iyi olacaktır ve bundan umutluyuz. Çünkü fuar sayesinde esnafımız yeni müşterilerle tanışıyor ve yurt içi yurt dışı bağlantılar yapabiliyorlar. Bu durum, fuar sonrası esnafın müşteri potansiyelini daha da genişletiyor. Dolayısıyla müşteri potansiyeli yüksek olanın işleri de iyi, oluyor. Sonuçlara göre Adana da yapılan fuarlar esnafımız açısından son derece iyi geçiyor diyebilirim" diye konuştu.

Türkiye’deki en büyük klasik koltuk iskeleti yanan ilin Adana olduğunu ifade eden Adana Marangoz ve Mobilyacılar Odası Başkanı Yalçın Avcı, "Adana büyük bir mobilya iskeleti imalatına sahip bir il. Özellikle klasik iskelet imalatı yoğunlukta olan Adana’da çok sayıda sanatkâr ustalarımız bulunmaktadır. Bu fuar sayesinde esnafımız kalkınacak dolayısıyla ustalarımız, çalışanlarımız kalkınacak. Ancak tüm sektörlerde olduğu gibi Adana mobilya sektörü de imkânsızlıklardan, ilgisizlikten ve bürokratik engellerden şikâyetçidir. Tekstilden sonra en çok gelişen, en çok büyüyen ve en çok üreten sektör olmasına rağmen mobilya sanayine yeterli destek sağlanmamaktadır. Bunun için ithalat-ihracat rejiminde yeniden yapılanma mutlaka gerçekleştirilmelidir" dedi.

Başkan Yalçın Avcı, oda olarak öncelikli hedeflerinin mobilya üreticilerinin daha büyük alan üzerinde üretim yapmalarını sağlamak olduğunu ifade ederken, mobilya üreticileri için organize sanayi bölgesinden yer ayrılabileceğini vurguladı.

Mobilya üreticilerinin OSB’ye taşınabileceğinin bilgisini de veren Avcı: “Bu bizim öncelikli hedeflerimizden biri. Şuan yüzde 50 kapasite ile çalışıyoruz. Üretimdeki kapasiteyi artırmamız gerekiyor. Adana’da küçük işletme sayısı çok fazla. İşletmelerimizin ciddi bir yer sorunu var. Üreticilerimize daha büyük bir site ile daha büyük işyerlerinde çalışmalarını sağlayabilirsek ,onlar da daha hızlı büyüyecek, istihdamları ve üretimleri de artacaktır. Bu sayede ihracata yönelik çalışmalar da yapacaklardır. İhracat rakamı da yüzde 100’ün üzerinde artış gösterecektir. Adana olarak mobilya sektöründe önemli hedeflerimiz var. 2023 Yılında Adana'yı Mobilya şehri yapmayı düşünüyoruz. Adana mobilya ile anılsın istiyoruz” dedi.