Üretim kapasitesiyle Türkiye genelinde ön plana çıkan ancak plansız ve sağlıksız ortamlardaki üretiminden dolayı büyük sıkıntı yaşayan Adana’daki ayakkabı sektörü, Valilik, TOKİ, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı ve Adana Ticaret Odası’nın girişimleriyle sağlıklı ortamda üretim ve ihracat yapabileceği modern siteye kavuşuyor. 

Vali Mahmut Demirtaş’ın Sarıçam ilçesi Dağcı Mahallesi'nde bulunan ve Ayakkabıcılar Küçük Sanayi Sitesi kurulması planlanan 261 dönümlük arsa üzerinde Adana milletvekilleri Fatma Güldemet Sarı, Mehmet Şükrü Erdinç, TOKİ Başkan Yardımcısı Sami Er, Sarıçam Kaymakamı Ali Murat Kayhan, Adana Defterdarı Metin Otak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Remzi Özdoğan, AK Parti Adana İl Başkanı Fikret Yeni ve Adana Ayakkabıcılar Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Ayhan Kaliç ile yaptığı inceleme gezisi sektör temsilcilerini heyecanlandırdı.

Adana Ticaret Odası Meclis salonunda bir araya gelen 200’ü aşkın sektör temsilcisine bilgi veren Adana Ayakkabıcılar Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Ayhan Kaliç, “Şu anda üretim yaptığımız işyerleri insan ve çevre sağlığına uygun değildir. Buna karşın ürettiğimiz ayakkabılar dünyanın çeşitli ülkelerinde ve ülkemizde ünlü markalar altında satılmaktadır. Amacımız, modern bir site kurarak ürettiğimiz ayakkabı ve yan sanayi ürünlerinde hedeflediğimiz nokta olan pazar lideri olmaya ancak kooperatifimiz aracılığıyla kuracağımız modern üretim alanlarıyla ulaşabiliriz. İnanıyorum ki, Adana Ayakkabıcılar Sitesi’ni hayata geçirdiğimiz zaman pazar payımızla birlikte üretim gücümüz de artacaktır” diye konuştu.

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe de Adana’daki ticaret ve sanayi işletmelerinin kentin değişik kesimlerinde dağınık ve plansız şekilde faaliyet gösterdiğine dikkat çekerek, “Bu sorun sadece ayakkabı sektörüyle sınırlı değil. Tekstil, konfeksiyon, mobilya, doğal taş ve mermer, makine imalatı, makine yedek parça ticareti, oto tamiri ve bakımı, sera ve bahçe bitkileri üretimi, hurdacılık ve geri dönüşüm, elektrik ekipmanları ticareti, kimyevi madde ticareti, matbaa ve kağıt  gibi birçok sektörde faaliyet gösteren Odamıza kayıtlı 4 binden fazla üyemiz  plansız olarak konutların ve ikamet amaçlı yerleşim yerlerinin arasında varlıklarını sürdürmektedir. Ayakkabı sektöründeki bu gelişmenin en kısa zamanda diğer sektörler tarafından da örnek alınmasını diliyorum” dedi.

İlkel ortamlarda sürdürülen üretimle firmaların rakipleriyle rekabet şansının da ortadan kalktığını ifade eden Menevşe konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu işletmelerimiz bulundukları yerlerde büyüme imkanına sahip değildir. Kapasitelerini büyütme imkanları bulunmadığı gibi, yurtdışından müşterilerini ve işadamlarını karşılama, ürün ve işletmelerini tanıtma olanakları yoktur. Kümelenme ve siteleşme gibi avantajlı ve modern işbirliği yöntemlerinden uzak oldukları için küresel rekabet içinde her geçen gün bir adım daha geriye düşmektedirler. Belirtilen sorun ilimizin en temel sorunudur. Nitekim İlimize gelişmemiş ve ilkel bir görünüm vermenin yanında, trafik, kirlilik, gürültü ve sosyal problemlere neden olan bu sorun uzun yılların birikimidir. Sorunun çözümü için sektörlerin kümelenebileceği site arsalarının üretilmesi ve tahsisi, işletmelerin yerleşim alanları dışına alınması, altyapı ve inşaat işlerinin yapımı ve koordinasyonu için Odamız, Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, TOKİ, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde girişimlerde bulunmuştur. Mükerrer raporlarla ilimizin bu sorunu yerelden ulusal düzeye kadar her noktaya taşınmıştır. Adana Valimizin öncülüğünde Belediyelerimizin ve Bakanlıklarımızın desteğiyle bugün önemli bir adım atılmış, Ayakkabıcılar Sektörel Sanayi Sitesi’nin kuruluşu için çalışmalar başlatılmıştır. Burada en önemli konu sitelerin oluşması için talep ve kurumsal yapı oluşturmaktır. Bugün tanıtımı yapılacak bu kooperatif, sektörel sanayi sitesinin kurumsal altyapısını oluşturacaktır. Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana dile getirdiğimiz önemli bir sorunun çözüme doğru ilerlemesinden memnuniyet duyuyoruz. Bu girişimin ayakkabıcı tüccar ve sanayicilerimizle Adana’mıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

Toplantıya, Adana Vali Yardımcısı Azmi Yeşil, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Remzi Özdoğan, Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz ve KOSGEB  Adana İl Müdürü Hüseyin Şen de katıldılar.