İnsan odaklı projelerden gençlere yönelik uygulanan ve bu yıl üçüncüsü yapılan Çukurova GİAD Akademi’de gençlerle buluşan Cüneyt Başaran, “2019’da Küresel Ekonomide Öne Çıkan Risk ve Fırsatlar” konulu dersine, küresel ekonominin genel bir değerlendirmesini yaparak başladı. Dernek üyelerinin de izlediği, interaktif geçen derste küresel ekonomide ciddi soğuma yaşandığına dikkat çeken Başaran, Çin ve bu ülkenin eko sistemindeki ülkelerin, Avrupa Birliği’nde ise Almanya dahil birçok ülkenin ekonomilerinde sert bir daralma yaşandığını kaydetti. 

TİCARET SAVAŞLARI 
Küresel ekonomide ticaret savaşları yaşandığını belirten Başaran, “Küresel ekonomide soğumanın belirtileri artarak geliyor. Sert bir daralma yaşanıyor. 2018’in ikinci yarısında durgunluğun etkilerini hissetmeye başladık. 2019 yılına da sirayet etti. Türkiye özeline baktığımızda ise Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak’ın açıkladığı yol haritası çok doğru. Dengelenme, disiplin ve değişim. Hepsi çok yerinde ve geçerli nedenler. Buna Türkiye’nin ihtiyacı var. Dünyada yaşanan hızlı soğumanın etkilerini biz de görüyoruz. Türkiye ekonomisinde son 9-10 aydır devam eden, son aylarda şiddetini, bununla beraber etkisini artıran bir durgunluk söz konusu. Bu durumu Yeni Ekonomi Paketi’nde açıklanan ‘Dengelenme, Disiplin ve Değişim’ mottosunun 'dengelenme' süreci ile ilişkilendirebiliriz. Dengelenme sürecinde en güvendiğimiz nokta ihracat, dolayısıyla dış dünyaya satacağımız mal ve hizmet gelirleri ile içeride kaybedilen ekonomik aktivitenin telafi edilmesi. Bu formül işlerken küresel ekonomilerin baskısı, sesleri canımızı sıkabilir” dedi. 

DIŞA BAĞIMLILIK 
Başaran, dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğine de dikkat çekerek, “Dışa bağımlılık sadece ülkede olmayanı üretememe kaynaklı olsa kabul edilebilir. Ama baktığımızda bunun da ötesine geçiliyor. Dışa bağımlılığı mutlaka azaltmalıyız. Gerekirse biz de ithal ürüne vergi koyalım, maliyetleri düşürüp, teşvik verelim ve üretimi sağlayalım. Bunu yaparsak dışa bağımlılıktan kurtuluruz, bu yapılmadığı sürece de dışa bağımlılık artar ve büyür” diye konuştu. Ders sonunda Cüneyt Başaran’a günün anısına teşekkür plaketi verildi.