Düzenlenen Meyve Bayramında farklı bölgelerden bir araya gelen üreticiler, meyve ihracatçıları ve hal komisyoncuları, yıl içinde yaşadıkları sorunları da ele aldı.

Beta Fidancılık, Sarıçam ilçesi Gökbuket Köyü'ndeki meyve bahçesinde yetiştirdikleri şeftali, nektarin, erik, elma, kaysı ve kiraz türü meyve çeşidini misafirlere sundu. Her yıl geleneksel hale getirilen ve bu yıl da 6.’sı kutlanan 'Meyve Bayramında' meyve bahçesinde yetişen sert ve yumuşak çekirdekli meyveler, davetliler tarafından beğenildi. Beta'nın yetiştirdiği meyveleri tadan Adana Valisi Hüseyin Avni Çoş, Beta fidancılığa teşekkür ederken, "Bereketli olsun" dedi. Ekinlik de ayrıca dereceye giren ‘En iyi’ erik yetiştiricileri de ödüllendirildi.    

 

 KATILIMCI SAYISI  ARTIYOR

 

Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Emine Tanrıver, Türkiyedeki sert ve yumuşak çekirdekli meyve yetiştiricilerinin bir araya geldiği meyve bayramındaki katılımcı sayısının her geçen yıl aratarak festivale dönüştüğünü söyledi. Bu günde, sektörün yıl içinde yaşadığı sorunlar ile geleceğinin tartışıldığını ifade eden Tanrıver, “Meyve bayramında tanıtım ve tadım yapılarak, meyvecilik sektörünün farklı bileşenleri her çeşidi kendi alanı açısından değerlendirilmekte ve önümüzdeki yıllarda üreticilerimiz için hangi tür ve çeşitlerin ön plana çıkacağı saptanmaktadır” dedi.

Sert Çekirdekili meyve türlerinden ‘Japon Erik’ yetiştiriciliğini Ülkemiz için oldukca yeni olduğunu belirten Emine Tanrıver şunları şöyledi: “Japon Eriği Avrupada sadece İspanya, İtalya ve Yünanıstan’da Türkiyede ise Akdeniz ile Ege sahil şeridinde yetiştirilmektedir. Türkiyede yoğun yetiştiricilik ise Adana’da yapılmakta, ve İstanbul, Ankara pazarına ile Rusya, Irak, azerbeycan gibi ülkelere gönderilmektedir. Bu nedenle her yıl düzenlediğimiz meyve bayramında  Adana’nın ‘Japon Grubu Erik’ yetiştiriciliğinde adını duyurabilmek için erik yarışması düzenliyoruz.”   

 

EN İYİ ERİK YETİŞTİRİCİLERİ YARIŞTI

 

Daha sonra Adana Valisi Hüseyin Avni Çoş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz gibi isimlerden oluşan 5 kişilik jüri, üretilen 9 ayrı üreticiye ait eriklerin tadına bakarak puan verdi.  Yarışma sonunda dereceye giren en iyi erik Sezer Ziraat, ikinci NÇS Tarım,  Üçüncü ise Mehmet Hatalmış oldu. Dereceye giren çiftçiler, Vali Çoş ve  Başkan Aldırmaz tarafından sertifikayla ödüllendirildi. 

Piknik havasında geçen Meyve Bayramına Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zembilci, BÜGEM Tohumculuk Daire Başkanı Metin Kaycıoğlu, Adana Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer, Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök,  Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Büyükkardeş, Adana ve çevre il ve ilçelerden çok sayıda çiftçi, işadamı, öğretim görevlileri ve üreticiler katıldı.